Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравните власти във Великобритания призоваха британците да си поставят трета доза срещу Covid-19

Министърът на здравеопазването на Великобритания Саджид Джавид
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид призова възрастните и уязвимите да си поставят трета доза ваксина възможно най-скоро, за да се избегне локдаун по Коледа.

„Хората трябва да получават бустер ваксина в рамките на общонацоналната мисия за избягване на въвеждане на ограничения за коледния период“, изтъкна Саджид Джавид. До момента почти 10 милиона британци са с три дози ваксина, което е „феноменално постижение“, по думите на здравния министър. Но около 30% от тези над 80 години и 40% от хората над 50 години още не са си поставили бустер ваксина, показват данните на правителството.

Коментарите на министъра идват в момент, когато националното здравеопазване се подготвя да покани още 3 милиона за трета доза през следващата седмица. Бустер ваксини са на разположение за всички, които са над 50 години, за здравните работници на първа линия и служителите в домовете за социални грижи,както и за онези над 16 години, които имат сериозни здравословни проблеми.

По предписание третата доза трябва да се постави след изтичането на 182 дни или 6 месеца от втората доза.

„Знаем, че имунитетът започва да отслабва след 6 месеца, особено при възрастните и уязвимите, така че третата доза ще им помогне да засилят защитата си и да оцелеят през зимата“, каза Саджид Джавид. Министърът призова също и за по-голяма активност за ваксиниране срещу сезонните грипове.

Източник: БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
ДКС, Варна

Кастрация на бездомни котки започва от днес във Варна

Кампания за кастриране на бездомни котки във Варна започва от днес Сдружение с нестопанска цел „Десет живота“. Кампанията е втора за организацията, която се осъществява с дарения през платформата Подкрепи.бг. Близо 90 котки предимно женски, са кастрирани тази година, а до края на октомври   ще се кастрират други 59 животни. 10 000 лева са..

публикувано на 07.10.24 в 08:56

Слънчево, сутринта и ветровито

Днес времето ще е предимно слънчево. В сутрешните часове ще духа до умерен, в Дунавската равнина и по северното Черноморие временно силен вятър от запад-северозапад, който следобед чувствително ще отслабне и към края на деня ще се обърне от юг. Максимални температури между 19° и 24°, за Варна около 23°. Вълнение на морето 2 бала, преди обед..

публикувано на 07.10.24 в 05:52

Адресите без ток

На 07.10.2024, от 8:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - ул. Патриарх Максим 67, ул. Сергей Антонов 8, 14, електрозахранени от ТП 2309. На 07.10.2024, от 8:30 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията..

публикувано на 07.10.24 в 05:00
Снимката е илюстративна

Топъл обяд за уязвими в община Добрич

Община Добрич възобнови предоставянето на топъл обяд по проект, съфинансиран от Европейския социален фонд. Реализирането на дейността ще продължи до края на месец април 2025 година. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на близо 173 000 лв. Топлият обяд включва супа, основно ястие и хляб и ще бъде предоставян всеки работен ден. Документи за..

публикувано на 06.10.24 в 15:49

Опасни стоки за деца с фталати, хром, никел, кадмий и олово

Фталати, хром, никел, кадмий и олово са сред най-често срещаните химични елементи и съединения в забраняваните за продажба и изтегляни от пазара стоки за деца. Това съобщават от онлайн платформата „Ние, потребителите“, като се позовават на данни от регистъра на европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни нехранителни..

публикувано на 06.10.24 в 13:38

Земеделци готови на протест заради забавената "украинска помощ"

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност заради неизплатените средства по т.нар. украинска помощ. Към протестните декларации на зърнопроизводителите, овцевъдите и биопроизводителите се присъединиха и членовете на Камарата на производителите на плодове и зеленчуци. По информация на БНР в понеделник..

публикувано на 06.10.24 в 11:02

Четирима души са задържани за търговия с наркотици във Варна

Двама мъже на 19 и 23 години и две жени на 18 и 19 годишна възраст са задържани за търговия с наркотици. Те са известни на МВР, съобщават от областната дирекция във Варна. Задържани са от криминалисти от Трето РУ при специализирана операция в петък. След претърсване на жилищата им са открити и иззети таблетки екстази, марихуана, метамфетамин и две..

публикувано на 06.10.24 в 10:42