Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Родителите на над 9 хиляди ученици във Варна са съгласни децата им да бъдат тествани

Снимка: архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Родителите на 9007 ученици от първи до четвърти клас са дали писмено съгласие  децата им да бъдат тествани срещу коронавирус. Те се обучават в 82 учебни заведения на територията на Варненска област.

В 17 училища няма да има тестване, а обучението остава изцяло онлайн. Припомняме, че учениците от първи до четвърти клас във Варна и областта са над 16 хиляди, а тестовете, получени досега са 27 750.

От 9 часа утре започва раздаването на тестовете в двора на професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски" във Варна. 

Директорите трябва да създадат организация във всяко училище за тестването на учениците. Освен родители и учители в процеса ще се включат и медиците в училищата. Помощ са предложили от Медицинския колеж към Медицинския университет във Варна.

Чуйте цялото интервю с началникът на Регионалното управление на образованието във Варна Ирена Радева:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Бум на познавателния туризъм във Варна преди началото на летния сезон

 Все по-често хора от различни националности избират морската столица като дестинация с цел познавателен туризъм. Градските хотели са пълни. Това каза Павлин Косев, хотелиер и  председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. Той посочи, че група белгийски студенти, изучаващи геология, са настанени в хотела му,  французи, които са..

публикувано на 20.05.22 в 10:35

Увеличава се интересът към висшето образование в чужбина

Висшето образование в чужбина става все по-атрактивно и предпочитано от българските зрелостници. Популярните учебни дестинации са висши училища от Германия и Австрия, които традиционно привличат българските студенти.    Там програмите са много привлекателни, а академичните таксите са сравнително ниски. Коментарът е на Таня Тодорова, старши консултант..

публикувано на 20.05.22 в 08:31

Зрелостниците ще пишат на втория ДЗИ по Вариант 1

По вариант 1 от два възможни ще пишат днес зрелостниците на втория задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет. Изпитът започва в 8:30 часа.  Изпитният вариант беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието на заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова, експерти и журналисти. На..

публикувано на 20.05.22 в 08:26

"Флора Варна" започва днес

За втора поредна година фестивалът на цветята и ръчно правените красоти “Флора Варна” ще радва гостите и жителите на морската столица. Фестивалът ще се проведе от 20.05 до 30.05 в центъра на Варна от входа на хотел "Черно мор"е до Фестивалния и конгресен център и ще е отворен всеки ден от 10:00 до 20:00 ч. Мероприятието е инициирано от..

публикувано на 20.05.22 в 08:05
Хапчето на „Пфайзер“ за лечение на коронавирусната инфекция

262 са новите заразени с коронавирус у нас

През последното денонощие у нас са регистрирани нови 262 случая на коронавирус, 7 са станали жертва на заразата, а 3264 са се излекували. Данните на Единния информационен портал показват, че през последното денонощие в болници са приети 48 заразени с ковид. Хоспитализираните в момента са 561, като от интензивни грижи се нуждаят 50 души...

публикувано на 20.05.22 в 06:25

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелата

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелата. Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция A/RES/72/211 на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. с цел да се информира обществеността..

публикувано на 20.05.22 в 06:25

Зрелостниците се явяват на матура по профилиращ предмет

Днес рано сутринта ще бъде тегленето и на изпитния вариант за втората задължителна матура по профилиращ предмет. В 824 училища ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 училища – за професия. Ангажирани са 26 156 квестори. В 8:15 ч. в МОН теглят и варианта за втория задължителен държавен зрелостен..

публикувано на 20.05.22 в 06:24