Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 предложения за име на малкото кресливо орле от село Александрия

Снимката е илюстративна.
Снимка: www.bg.wikipedia.org

Малкото кресливо орле, което се излюпи в село Александрия, Добричко, ще се казва Александрия или Александър.

Над 400 предложения за име на орлето са постъпили в Североизточно държавно предприятие, малко след като оттам обявяват, че търсят кръстници за пътешественик, прелетял от България до Зимбабве.

Близо една трета от кръстниците решиха, че орлето трябва да се казва Александрия или Александър, посочват от предприятието.

https://sidp.bg/%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%b8%d0%bc%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d0%be%d1%80%d0%bb%d0%b5/

Сред първите писма е това на Радка Харкова. Тя написа: „Благодаря ви за добрата новина на фона на ужасиите, с които ни заливат. Моето предложение е да вземете името на селото, от където е (понеже няма случайни неща)-Александрия или Александър. Царско име за царя на птиците...“

„То си е дошло с името-Александрия!!! Като патрона си-преминава десетки граници, за да вдъхнови света“, категоричен е Матей.

И за Георги Тасев името си идва само: „Има нещо символично в това - родният му дом е в село Александрия, Добричко, летяло е над град Александрия, Египет... Ако орлето е женско, да го кръстим Александрия, ако се окаже мъжко – Александър“.

„Предлагам орлето да носи името на родното си село! Символиката тук, е че ще бъде велик победител, като Александър Велики!“, сподели Елена Атанасова. И Стилян Венелинов е избрали същото име за орлето, но той предлага и две галени имена – Аия или Ая, като за него съчетанията напомнят на звуците, които издават грабливите птици. Илиян Христакиев е добавил и фамилия Крушарски (село Алекснадрия се намира в община Крушари) или пък Български.

Писателката Искра Урумова е първата която е писала с предложение на имената Неда и Марко, герои от нейните книги.

Надя Петрова пък избира името Ашли, на близка приятелка родом от Зимбабве, която станала българска снаха и често пътувала между България и африканската страна, така както и малкото орле. Теодора Денкова нприпомня историята на Анка Ламбрева, първата българка прелетяла със самолет над Ламанша и първа околосветска пътешественичка. Според Денкова малкото орле може да носи нейното име, но ако то е твърде тежко за една млада птичка може да бъде и Ането, по едноименния разказ на Ангел Каралийчев. Историите на Ането и орлето са необикновени и показват, че често и най-малките могат да ни изненадат с неподозирани сили, пише Теодора Денкова. Получихме писмо и от англичанка, която живее в България. За Трейси точното име е Eddie the eagle ( Орлето Еди).

Още много предложения са долетели до предприятието. чрез електронната поща и медиите. Сред тях са Бендида /тракийска богиня/, Пътешественик, Орин, Валтер /на загиналия пилот Валентин Терзиев/, Залмоксис /един от боговете на гетите/, Желяз, Балкан, Алинор, Арго, Чико, Орлин, Креси, Хироу, Ангел, Жельо, Огняна, Аспарух, Орльо, Румен, Икарос, Олимпос, Петрозар, Амон, Венторк, Вихра, Гошо, Галилей, Мадара, Бъзи, Зимба, Феникс, Рея, Калин, Доминик, Булгар, Айтос /от гръцкото аѐтос-орел/, Брианда, Авитохол, Онгъл, Катерина, Теодора, Икар, Surviver, Виктор, Зефир, Свобода, Урсула, Бъди, Стрела, Ори, Орелия, Шаро, Атаман, Шумла, Българска, Пагане, Тервел, Скай, Добротица, Колумб, Магелан, Добруджан, Лизимах, Зефир, Ирис, Орландо, Локи, и мн.др.

В крайна сметка близо една трета от кръстниците решиха, че орлето трябва да се казва Александрия или Александър и от СИДП и ИАГ, пиемат тяхното решение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 12.07.24 в 08:00

Туристически поход по морския бряг организира ТД „Черноморски простори“

Традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от Туристическо дружество “Черноморски простори“, ще се проведе от 13 до 17 юли за 26-а поредна година. Това каза за Радио Варна Атанас Сивков, председател на дружеството. До момента участие са заявили около 70 души от цяла България на възраст от 7 до 70 години...

публикувано на 12.07.24 в 07:00