Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

15 жертви на домашното насилие у нас от началото на годината

| обновено на 25.11.21 в 10:30
Снимка: grreporter.info

От началото на 2021 година 15 жени са загубили живота си.

Те са убити от близък до тях мъж.


Един вид – бием си жените, но обичаме семейните ценности.

Последният случай – особено жестокото убийство на Евгения Владимирова от София.

В следващия материал, ще Ви разкажем историята на една жена, която успява да се откъсне от насилника вкъщи, но на каква цена…

Чуйте още от репортажа на Мартин Николов:

На 25 ноември отбелязваме Международния ден срещу насилието над жени.
Той е приет по инициатива на ООН за премахване на насилието (изнасилване, домашно насилие и други), упражнявано върху жени. За първи път този ден е отбелязан през 1999 година.
Според статистическите данни, всяка втора жена в света е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена от сексуално насилие. Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието още от 1981 г.

Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република по заповед на диктатора Рафаел Трухильо.ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Минас Козмидис: ХИВ/СПИН не трябва да бъде тема табу

Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 80-те години на миналия век, ХИВ/СПИН продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве, отнел живота на милиони хора. По данни на Световната здравна организация за 2020 година, близо 38 милиона души по света живеят с ХИВ/СПИН, от които около 2..

публикувано на 01.12.21 в 15:07

Стани магьосник - подари книга на дете за Коледа

За втора година Национална мрежа за децата провежда кампанията „Едно дете чака магия! Стани магьосник – подари му книга“. Тя е насочена към деца, които живеят в бедност, деца преживели насилие, деца от приемни семейства или такива, които по други причини не живеят с родителите си. Има много деца, които мечтаят да получат книга, но това..

публикувано на 01.12.21 в 12:48

„Землевеж“ - за живота на числата в Световния ден за борба със СПИН

„Землевеж“ е платформа за представяне на данни от статистически проучвания по достъпен начин за света и България от достоверни източници. Последните месеци „Землевеж“ се радва на няколко хиляди последователи в социалните мрежи, вече звучи и в ефира на Радио Варна. На 1 декември отбелязваме Световен ден за борба със СПИН. СПИН или синдром..

публикувано на 01.12.21 в 09:30

Кампания набира средства за костенурките у нас

Kaмпания за набиране на средства започват от единствения у нас спасителен център за костенурки в днешния т.нар. „Щедър вторник” – 30 ноември. (Денят е в противовес на т.нар. черен петък). Центърът се намира в обзорското с. Баня, работи от 2007 г., и до момента през него годишно минават между 200 и 800 костенурки. Искаме да изградим..

публикувано на 30.11.21 в 15:12

Заспаха ли зимен сън мечките в Белица?

Ноември си отива, природата с всеки изминал ден ни напомня за наближаващата зима, която „чука на вратата“. И част от обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица вече заспаха своя зимен сън, а останалите се подготвят активно. Подготовката за т.н. хибернация при мечките е започнала още през септември с консумиране на по-голямо количество..

публикувано на 30.11.21 в 14:53

В приюта на "Милостиво сърце" дават надежда и подкрепа на десетки изпадали в беда

Фондация „Милостиво сърце“ в Добрич от години се грижи за бездомни хора. Тя разполага с малка къщичка, осигурена от община Добрич, и със земеделска земя от около три декара и половина, но истинската ценност на фондацията, а и на всички изпаднали в нужда е нейният председател Александър Иванов. Той е човекът, който въпреки трудностите, успява да..

публикувано на 01.12.21 в 07:05

Жител на с. Червенци: На село рядко има от коронавирус да боледуват хора

Ваксинирани ли са жителите на вълчидолското село Червенци? Как приемат противоречивите твърдения за ваксинацията срещу Ковид 19 и страхуват ли се от вируса? На село нямат нужда от зелен сертификат, защото там няма заведения, културни институции като театър, опера, киносалон, камо ли големи магазини над 300 кв. м. или молове. Мотивацията за..

публикувано на 30.11.21 в 12:30
Подкасти от БНР