Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актьорът Велизар Емануилов: Всеки може да е всичко - и в Рим да отидеш, и папа да станеш

В годината, в която Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров” празнува своята 100-годишнина, беше издирена и преведена първата пиеса, поставена на сцената в морския град преди век.

Комедията-трилър "Инстинктът" от Анри Кистмекер, сега режисирана от Стоян Радев Ге. К., заживя нов живот в 21 век.

Тя бе представена пред публика във формат „театър на маса” и бе високо оценена от зрителите, заради нейната морална актуалност, сръчен диалог и интересен сюжет.

В главната мъжка роля – на светилото-хирург Жан Берну, се превъплъти едно от новите лица във варненския театър, актьорът Велизар Емануилов.

Светлана Вълкова разговаря с него в предаването за култура „Гравитация нула”:

Животът ми до скромните 27 години премина на доста места; роден съм в Оряхово, живял съм във Враца, в Русе, в София, а сега съм във Варна. До момента бях на свободна практика, но сега вече съм част от трупата на Варненския драматичен театър.

Какъв е опитът ти на сцена?

Имах късмета още от първи курс да попадна на голяма сцена, извън учебната, в театрална работилница "Сфумато". И там бях сред прекрасен екип: Веселин Петров, който тогава беше мой асистент по актьорско майсторство, Лили Гелева,  Весела Петрова, Стефан Димитров, едни актьори, които ми помогнаха да израсна и да разбера какво искам, какво мога да дам и какво да получа. Аз много обичам да се самопровокирам.

Изгуби ли някои илюзии, откакто започна професионалната ти кариера?

Аз губя доста илюзии, всеки ден и по-трудно се вдъхновявам отколкото да губя вдъхновение. Всеки ден се сблъсквам с проблемите на порасналия човек. Но всеки ден успявам да изграждам от пясъците всичко съборено и да откривам светлина, да има смисъл във всичко, което правя.

Как реши да се занимаваш с театър?

Занимавах се професионално със спорт, таекуондо, може би приятели са виждали това мое узряване, приятелите ми забелязаха този мой талант. Срещата ми с варненския театър беше вътрешен импулс, който яхнах. Има прекрасни хора, а средата е благоприятна и ми е свободно на сцената. Все още търся себе си и вдъхновението, и щастието.

Чуйте целия разговор с Велизар Емануилов в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Черните обувки" на соца

Варненската поетеса Десислава Неделчева издаде своя първи роман „Черните обувки“.  Роман, който разказва за времето на социализма през очите на едно подрастващо момиче. Написана е с особена дистанция и отстраненост, макар да става ясно, че до голяма степен е автобиографичен. Формата на дневник, полудокументалността и конкретните имена на реални..

публикувано на 30.11.21 в 11:00
Доц. Николай Цонев

Тютюнопушенето - първата причина за рак на белия дроб

Ноември е международният месец за борба с рака на белия дроб. Кои симптоми издават заболяването, фактор ли е тютюнопушенето и кои са рисковите групи. На тези и още въпроси отговори потърсихме от доц. Николай Цонев - ръководител на направление „Онкология“ в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Цялото интервю с него може да чуете в прикачения..

публикувано на 29.11.21 в 07:05

Николо Коцев от КИКИМОРА: "Музикантът трябва да е верен на принципите си, но и в крак с времето

Групата на Николо Коцев КИКИМОРА, а и самият Николо Коцев нямат нужда от представяне. За това се насочваме направо към повода, който провокира следващото интервю. На 4 декември в София КИКИМОРА ще представят новия си албум „Dirty Nails” на живо. Какво да очакват феновете и какви са причините за самия концерт от самия Николо Коцев. Привет, Николо,..

публикувано на 28.11.21 в 11:23

Цончо Ганев от ПП "Възраждане": Има червени линии които няма да прекрачим, има и предложения които бихме подкрепили в следващия парламент

ПП „Възраждане” ще бъде предвидим участник в следващия парламент. Това което сме говорили и отправяли като послания към българските избиратели, ще работим, да бъде реализирано на практика. Това каза в обзорното предаване „Позиция” зам. председателя и депутат от „Възраждане” Цончо Ганев. „Точно това ни отличава от останалите политически субекти-..

публикувано на 27.11.21 в 15:35

Павел Христов: Изчегъртването на ГЕРБ се оказа силно преувеличено, въпреки инстуционалния натиск на който бяхме подложени по време на изборите

Резултатите на партия ГЕРБ на последните парламентарни избори са най- стабилни и с най- голяма перспектива за в бъдеще. Те не са лоши, както се опитват да ги изкарат- това каза варненския депутат от ПП „ГЕРБ” Павел Христов обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”. Според народния представител „Продължаваме промяната” са проект и са различни..

публикувано на 27.11.21 в 14:57

Проф. Христо Кожухаров: Хората престанаха да вярват на щабове и на експерти

Професор Христо Кожухаров е психоаналитик и психотерапевт с над 30-годишна практика. В момента той оглавява Втора психиатрична клиника към УМБАЛ "Света Марина" във Варна, ръководител е на Катедра "Психиатрия и медицинска психология" в Медицинския университет във Варна и е председател на регионалната организация на Българската психиатрична асоциация...

обновено на 26.11.21 в 09:16

Фотографът Гаро Кешишян: Искам да съм златотърсач, не златар!

Гаро Кешишян е един от най-значимите български фотографи. Роден е във Варна през 1946 г. в семейство на арменци. В периода 1971 – 1981 г. работи като инженер-технолог в металургичната промишленост. След 1976 г. негови работи са показвани в самостоятелни и групови изложби в България, Унгария, Чехословакия, Полша, Югославия, Турция, СССР, САЩ,..

публикувано на 25.11.21 в 09:47