Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Нито една повече!“ – протест срещу насилието над жени

2
Снимка: Nino Carè - Pixabay

Животът на някои от убитите жени в България, станали жертва на домашно насилие, можеше да бъде спасен, ако проблемът с домашното насилие и насилието над жени не беше неглижиран години наред от партии, институции и политици и бяха взети навременни мерки. Това коментира за Радио Варна Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Български фонд за жените.

В момента в Министерството на правосъдието отлежава проектозаконът за промени в Закона за защита от домашно насилие, каза още тя. Промените са готови и надеждите на Български фонд за жените е той да бъде внесен възможно най-скоро от министъра на правосъдието в Народното събрание, за да се гласува. Като една от основните причини това да не се е случило досега, Дерменджиева посочи необходимостта от финансови средства, които трябва да бъдат вложени в разкриването на Кризисни центрове, обучение на социални работници, юристи, психолози, съдебни лекари, съдии и прокурори по темата с домашното насилие. Липсва и чувствителност у политиците, допълни още тя.

В българското законодателство липсват дефиниции за насилие, основано на пола, престъпления от омраза, извършени на основата на пола и фемицид, заявяват от Български фонд за жените. Няма ги нито в Закона за защита от домашно насилие, нито в Наказателния кодекс. Няма ги, въпреки убитите 15 жени през тази година, и въпреки стотиците убити жени през последните няколко години. За истинските мащаби на проблема можем единствено да гадаем, тъй като държавата не събира статистика, но по данни на Световната здравна организация и Европейската агенция за човешки права, всяка трета жена е жертва на насилие, посочват още от организацията.

През изминалите три години от Български фонд за жените са формулирали серия от искания, сред които превантивни, рехабилитативни, образователни, институционални и информационни мерки. Много от тях не са изпълнени, въпреки заявките и обещанията на отделни парламентарни групи, затова тази година от фонда настояват още по-категорично за незабавни мерки срещу насилието над жени в контекста на Covid-19 и създаване на кризисни и консултативни центрове във всяка област на България. Настояват още да се вземат мерки срещу домашното насилие като част от насилието основано на пола, както и повече фокус върху превенцията, да има възстановително правосъдие и равен достъп до безплатна правна помощ. Нужни са гласност за проблема, сексуално образование и репродуктивни права, както и борба за справедливост за маргинализираните жени.

От фонда са изпратили отворено писмо до бъдещото правителство за предприемане на незабавни мерки за борба с насилието над жените и домашното насилие.

На 25 ноември от 18.30 часа пред Съдебната палата в София ще се проведе Протест срещу насилието над жени под надслов „Нито една повече!“. Протестът може да бъде подкрепен с местни инициативи в цялата страна, каза Надежда Дерменджиева.

При случай на домашно насилие жертвата не трябва да мълчи, а веднага да се свърже с полицията или да потърси помощ на горещата безплатна телефонна линия за хора пострадали от насилие – 0 800 1 86 76 или в полицията на тел. 112.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проливен дъжд и градушка във Варна

Пороен дъжд се изля над Варна за половин час. На места дъждът бе придружен с градушка. Ледени късове, големи колкото грахови зърна, се изсипаха в района на жп гарата, а улиците побеляха. Довечера на места все още не е изключено да превалява, но валежите бързо ще спрат и през нощта ще е ясно. В часовете след полунощ и сутринта ще има условия за..

публикувано на 16.05.22 в 16:07

ДАЗД проверява за спазването правата на децата, търсещи международна закрила у нас

Държавната агенция за закрила на детето започва проверка спазват ли се правата на децата, търсещи международна закрила у нас в регистрационно-приемателните центрове, в които се настаняват. Проверките ще продължат два месеца. При наблюдението и контрола ще се проследи гарантират ли се висшите интереси на детето, осигурена ли е защита от всички форми..

публикувано на 16.05.22 в 15:39

Доцент Виолин Райков: В човешкия организъм има натрупани микропластмаси

Замърсяването на околната среда и водите е проблем, с който човечеството се сблъсква от години. Тази тема е и във фокуса на международната работна среща "Сътрудничество за намаляване на отпадъците в Черно море", която се провежда днес във Варна.  Във форума участват експерти от България, Румъния, Турция и Грузия, а целта е обмяната на информация и опит..

публикувано на 16.05.22 в 15:07

Край на опашките по гишетата, до края на годината административните услуги през телефона

До края на годината ще бъде факт проектът за електронна идентификация на стойност 1,8 милиона лева, който ще дава възможност с приложение на мобилния си телефон да се идентифицираме, за да ползваме електронни административни услуги. Това съобщи във Варна министърът на електронното управление Божидар Божанов, който участва в национална кръгла маса..

обновено на 16.05.22 в 14:12

Най-много харчим за храна, повече от година по-рано

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2 006 лв. и нараства с 9.6% спрямо същото тримесечие на 2021 година. А общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 1 821 лв. и се увеличава с 13.3% спрямо същото тримесечие на 2021 година. Това показват данните на националната..

публикувано на 16.05.22 в 12:59
Кирил Петков

Кирил Петков: Бизнесът няма да има притеснения за май и юни

Днес обсъдихме реалните компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме за под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават , да бъде компенсирано на 80% от държавата. Така бизнесът няма да има притеснение за май и за юни. Едновременно с това се договорихме, цените за природен газ за май,..

публикувано на 16.05.22 в 12:57
Технически университет - Варна

ТУ-Варна си поставя за цел да получи статут на изследователски университет

Национална кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“ организира във Варна днес Технически университет-Варна /ТУ-Варна/. Кръглата маса има за цел да сподели успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност, каза за Радио Варна..

публикувано на 16.05.22 в 12:41