Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Христо Кожухаров: Хората престанаха да вярват на щабове и на експерти

| обновено на 26.11.21 в 09:16
Снимка: Медицински университет-Варна

Професор Христо Кожухаров е психоаналитик и психотерапевт с над 30-годишна практика. В момента той оглавява Втора психиатрична клиника към УМБАЛ "Света Марина" във Варна, ръководител е на Катедра "Психиатрия и медицинска психология" в Медицинския университет във Варна и е председател на регионалната организация на Българската психиатрична асоциация. Повод за срещата ни с професор Кожухаров е пандемията и нейното отражение върху психичното здраве на хората.

По данни на Световната здравна организация от началото на пандемичната обстановка броят на хроничните тревожни разстройства, особено сред по-младите хора, нараства с бързи темпове. И България не прави изключение.

Пандемията се дели на няколко етапа

"Разделям пандемията на два основни етапа. Първият е от началото на извънредното положение през март до края на 2020 година. Тогава основният проблем беше в абсолютната неизвестност. Там се появи и вторият проблем - тотално противоположните послания, които даваха специалистите. Според мен именно там е "заровено кучето", казано образно. Оттам започва основният проблем", смята проф. Кожухаров

Хората престанаха да вярват на експертите

По думите на специалиста противоречията между медицинските специалисти, членовете на оперативните щабове и политиците са довели до тотален отлив на доверието на обществото.

"Хората спряха да вярват на експертите, защото в щабовете и експертните съвети започнаха да говорят почти всички специалисти, които даваха много противоположни послания. В психологическата наука противоположните послания водят до две неща. Едното е тревожност, а другото е състояние на ступор, в което човек не прави нищо, защото каквото и да направи - все ще е грешно", поясни още проф. Христо Кожухаров.

Вярваме на непроверени източници на информация

Според проф. Христо Кожухаров живеем във време, в което хората масово вярват на информации от непроверени източници.

"В необятната мрежа на интернет вече всичко може да се публикува. И тези публикации стават толкова меродавни за някои хора, колкото прочетеното от вярващия в Библията", коментира специалистът.

Без щабове, но отново в напрегната обстановка

"След нормализирането на ситуацията през летните месеци наесен отново влязохме отново в една напрегната фаза. За щастие сега вече ги няма тези оперативни щабове и съобщения, които лично на мен ми действаха доста негативно. Аз не съм преживявал войни, но съм чел, че хората са вярвали на това, което им съобщят от бюлетина от фронта. Ако ти съобщят хиляда загинали, значи са хиляда загинали, ако ти кажат десет хиляди - значи са десет хиляди", каза още проф. Кожухаров.

Вирусът влияе негативно на мозъка

"Както в острата си фаза, така и след това вирусът има преки психологични и психиатрични последици върху хората. Виждам го и аз в болницата. Има много пациенти, които са с тревожно-депресивна симптоматика", поясни началникът на Втора психиатрична клиника в УМБАЛ "Света Марина".

Страхът ни завладява

Според проф. Христо Кожухаров, пандемията засяга психиката не само на преболедувалите, но и на здравите.

"Страхът, че можеш да се заразиш, че няма да има място в болницата, той засяга много здрави хора. Това води до стрес и нарушения на съня. Много хора прибягват към прекомерна употреба на алкохол и наркотици, други злоупотребяват със сънотворните или преяждат с храна, за да се освободят от стреса", обясни проф. Кожухаров по повод зачестилите случаи на самоубийства, насилие и депресии.

Добра информираност

Проф. Кожухаров е на мнение, че е необходимо да има по-мащабна информационна кампания за ваксините. Той ги сравни с наркокомуните.

"Когато се строиха първите комуни за наркозависими, тогава хората не гледаха с добро око, защото фактът, че в близост до тях ще има наркозависими, ги притесняваше и плашеше. Тогава западните специалисти съветваха да се информират повече хора за комуните. Не можеш да направиш комуна някъде, без да обясниш на хората какво представляват. Така е и с ваксините. Не можеш да искаш от хората да се ваксинират, без да си ги информирал достатъчно", обясни проф. Кожухаров.

"Не можеш да започнеш ваксинационния процес, когато някой министър или възрастен лекар се ваксинира. Българинът няма този тип мислене. Той не се асоциира с някой политик или лекар-доайен", допълни специалистът.

Той стои твърдо зад идеята да се създаде телефонна линия, на която хората да се обаждат и да получават отговори на въпроси, свързани с тяхното здраве и ваксините.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с проф. Христо Кожухаров:ВИЖТЕ ОЩЕ

77 години след ужаса на Холокоста: Човечеството не си е взело поука

На 27 януари отдаваме почит към милионите евреи и невинни хора, станали жертва на нацисткия геноцид по време на Втората световна война, по-известен като Холокост. Именно на този ден, през 1945 година са освободени малцината оцелели от концентрационния лагер "Аушвиц". В него са били избити над 6 милиона евреи , но освен тях са преследвани и убивани..

публикувано на 27.01.22 в 10:30

Пенка Илиева: Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е председател на Пристанищния синдикат към КНСБ в порта. Пътят е осеян с дълбоки дупки и е опасен за движение, подчерта Илиева. Тя напомни, че синдикатите в..

публикувано на 26.01.22 в 08:28

Повече домашни посещения и единни стандарти за дейността искат акушерките

Да бъдат въведени единни стандарти за домашно посещение от акушерки, проследяващи бременността, искат от съсловието. Акушерството въпреки че е ориентирано към индивидуалния подход към всяка жена, трябва да има норми. Трябва да има ясно разписани правила, каза Ина Ненова, акушерка и председател на консултативния съвет на акушерките към..

публикувано на 25.01.22 в 09:05

Атанас Стойчев представя "Любов до повръщане"

Излезе от печат новата книга на Атанас Стойчев - "Любов до повръщане". Ревностните му читатели ще познаят повечето от разказите в нея. Те са обединени от еротичната тема в творчеството му.  В книгите му има и много други теми, с които е пълен живият живот. Просто тук те са потопени в стихията на Любовта и вечното противоборство между Мъжа и..

публикувано на 24.01.22 в 09:00

Фотографът Христо Момчаров: "В бизнес средата няма никаква възможност за отпускане"

Христо Момчаров е фотограф, който има студио от 2009 година. Основната му насоченост е фотография за бизнеса – продуктова фотография, снимки за онлайн магазини, рекламна фотография, снимки на продукти, бизнес услуги, събития, интериор, екстериор. Една от най-актуалните дейности за бизнеса, с които Христо Момчаров се занимава, са 360-градусови виртуални..

публикувано на 23.01.22 в 13:57

Акушерството като призвание

Навръх 21 януари, когато отбелязваме Бабинден по стар стил, ви срещаме с две млади акушерки от Варна, които са част от младата вълна в професията. Мерлин Бейтула и Кремена Панова определят акушерството като призвание е не като професия. "Акушерството изисква голямо сърце, отдаденост и много търпение", каза Мерлин, която завършва Медицинския..

публикувано на 21.01.22 в 08:58

Всеки сам си преценя, защото всеки знае мене си

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“. След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза,..

публикувано на 20.01.22 в 10:32
Подкасти от БНР