Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Диетата може да ви подмлади

Строгите диети, които ограничават приема на определени хранителни вещества, удължават живота и намаляват честотата на заболявания, свързани с възрастта. Това сочат изследвания, проведени върху животни. Този ефект на „подмладяване“ може дори да се възпроизведе с помощта на лекарства. Засега обаче няма клинично доказани диети или лекарства против стареене, а и учените все още не са установили тяхната безопасност.

През 1917 г. списанието Science публикува първото проучване, което показва, че ограничаването на приема на калории от плъхове може да забави развитието на животните и драстично да увеличи продължителността на живота им.

Повече от 100 години по-късно същото списание публикува обзор на най-добрите досега изследвания за ефикасността и безопасността на диетите, които твърдят, че забавят процеса на стареене. Режимите на хранене включват не само ограничение на калориите, но и диети, които стриктно ограничават приема на въглехидрати, протеини или определени аминокиселини. Повечето от тези диети оказват благоприятно въздействие върху здравето и стареенето чрез влиянието си върху един метаболитен път, който при хората, гризачите и дрождите е един и същи.

За някои хора с определен генетичен състав или при определени условия на околната среда, диетите всъщност могат да бъдат вредни за здравето.

Когато изследователите ограничават приема на калории на мишки и плъхове - като същевременно осигуряват всички основни хранителни вещества, от които се нуждаят - животните са по-здрави и средната им продължителност на живота се увеличава в сравнение с животните, хранени с обикновена лабораторна диета.

В допълнение, гризачите на диета имат намалена честота на заболявания, свързани с възрастта, включително рак, невродегенеративни разстройства, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Има ясна обратна връзка между приема на калории и продължителността на живота при животните, до около 50% ограничение на калориите. Животните, които започват тези диети, докато са все още млади, имат най-много ползи.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания набира средства за костенурките у нас

Kaмпания за набиране на средства започват от единствения у нас спасителен център за костенурки в днешния т.нар. „Щедър вторник” – 30 ноември. (Денят е в противовес на т.нар. черен петък). Центърът се намира в обзорското с. Баня, работи от 2007 г., и до момента през него годишно минават между 200 и 800 костенурки. Искаме да изградим..

публикувано на 30.11.21 в 15:12

Заспаха ли зимен сън мечките в Белица?

Ноември си отива, природата с всеки изминал ден ни напомня за наближаващата зима, която „чука на вратата“. И част от обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица вече заспаха своя зимен сън, а останалите се подготвят активно. Подготовката за т.н. хибернация при мечките е започнала още през септември с консумиране на по-голямо количество..

публикувано на 30.11.21 в 14:53

Жител на с. Червенци: На село рядко има от коронавирус да боледуват хора

Ваксинирани ли са жителите на вълчидолското село Червенци? Как приемат противоречивите твърдения за ваксинацията срещу Ковид 19 и страхуват ли се от вируса? На село нямат нужда от зелен сертификат, защото там няма заведения, културни институции като театър, опера, киносалон, камо ли големи магазини над 300 кв. м. или молове. Мотивацията за..

публикувано на 30.11.21 в 12:30

От Андреевден денят започва да расте

Православната църква почита на 30 ноември паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа. Българският народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Този ден се свързва с разбирането, че..

публикувано на 30.11.21 в 07:28

„Лесна работа“ – Подарък щастие за всеки, който иска да го получи

Бързам да ви включа в разкошното настроение на едно съвършенство. Тези дни се оказах на невероятно място. Слънце огряваше улицата и младежи свиреха джаз. Ноемврийски джаз, а доставяше вълнуващи летни преживявания. Минувачите забавяха ход, за да послушат възхитени. Винаги е така: една красива мелодия може за минути да превърне ноември в..

публикувано на 29.11.21 в 16:55

18-годишна добричлийка напът да стане първата българка, полетяла в космоса

Първокурсничката от Софийския университет Татяна Иванова е приета да участва в единствената програма в света , която тренира и сертифицира кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет. Програмата се организира от Международния институт по космически науки и Project PoSSUM и си партнира с двата космически университета в САЩ, където треньори са..

обновено на 29.11.21 в 16:16

Предай хартия, спаси дърво

Събирате ли разделно хартията от останалите отпадъци? А знаете ли, че един тон рециклирана хартия спасява от изсичане 17 дървета? Над 100 офиси на фирми, учреждения, учебни заведения и домакинства във Варна предават безвъзмездно за рециклиране хартията си за кампанията „Лист по лист“. От 2000 г. насам, благодарение на участниците в..

публикувано на 29.11.21 в 15:52