Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Капитанов: Варненският общински съвет изпълнява ролята на мокър печат на администрацията

Николай Капитанов

Временната комисия за „Изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Варна” не прие предложените промени за промяна в правилника на варненския Общински съвет, на свое заседание днес. Те бяха внесени от общинския съветник Николай Капитанов от групата на Демократична България.

Капитанов предложи Председателският съвет да бъде представляван не само от председателя и заместник-председателите на местния парламент, както е в момента, а и от председателите на групите общински съветници или упълномощени техни заместници. Другите промени, които той предложи, засягат предварителното известяване на общинските съветници за часа и мястото на заседанията на комисиите и Общинския съвет, които ще се провеждат, като този срок той предложи да бъде не по-късно от пет работни дни, а не както досега 48 часа преди заседанието. Съответно и пет дни по-рано съветниците трябва да получат материалите за заседанието, за да имат повече време да се запознаят с тях. Капитанов предложи още Общинският съвет да свиква заседание всеки трети четвъртък от месеца.

Председателят на варненския общински съвет Тодор Балабанов взе отношение по предложенията, като каза, че тези правила са от години и  практиката е показала, че по този начин може да се работи и според него това се случва адекватно. Той изрази несъгласие с тезата, че заседанията се свикват в последния момент и уточни, че една голяма част от предложенията се получават 2-3 седмици преди провеждането на съответното заседание. Всички предложения се изпращат на електронните пощи на общинските съветници, а това, че има такива от тях, които се запознават в последния момент със съдържанието им, е вече друг въпрос, каза още Балабанов.

Николай Капитанов обяви днес, че ще поиска и становище от варненския Общински съвет за комисиите, които не са заседавали през годината. Има комисии, които целенасочено не се свикват, защото трябва да отговарят на трудни въпроси, каза той. Справка в сайта на общинския съвет показва, че от началото на тази година до днес нито едно заседание не са провели комисиите по „Транспорт“, „Обществен ред и сигурност“, Туризъм, търговия и рекламна дейност“. Капитанов подчерта, че според чл.20 от Правилника на варненския общински съвет: „Ако постоянна или временна комисия не заседава поне 4 пъти годишно, следва да бъде закрита.” Затова и общинският съветник ще поиска справка и становище от общинския съвет за това какво ще бъде предприето.

Общинският съветник е подготвил проекторешение, според което председатели на комисии, които не свикват в определен период заседания, да бъдат освобождавани без право да заемат други ръководни постове в общински съвет в рамките на същия мандат.

„Общински съвет и въобще община Варна са изолирани от гражданите на Варна. Общинският съвет по своето същество изпълнява ролята на един мокър печат на общинската администрация, която подготвя документи. Тези документи ги получаваме, а мнозинството ги гласува без да стига до дебат.“ , каза още Николай Капитанов.

Разговор с Николай Капитанов след проведеното заседание на комисията днес, можете да чуете в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на община Аврен за проблема с водата в Приселци: В селото има 70 басейна

Бързо решаване на проблема с безводието поискаха жителите на село Приселци на среща с кмета на община Аврен Емануил Манолов и с Веселин Русев-управител на ВИК-Варна.  Протестиращи в Приселци: Капка по капка дебнем кога ще има вода Манолов посочи, че се търси решение, но освен сушата тази година главно прекомерната консумация на вода от..

публикувано на 19.07.24 в 20:35

Максимално съкращават сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, министерството на финансите разработва методиката за това. Земеделски стопани и обикновени хора, ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще до оборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се..

публикувано на 19.07.24 в 18:19

Dire Straits, Gypsy Kings и Stereo MC's идват през август във Варна

"Varna Breeze by ЕXIT" ще се проведе в дните от 14 до 18 август. Световноизвестните групи Dire Straits, Chambao, Gipsy Kings и Stereo MC’s са част от изпълнителите в четиридневния форум. Събитието ще е безплатно за всички посетители на 15 август, когато градът отбелязва своя празник. Това обявиха кметът на Варна Благомир Коцев и ексклузивният..

публикувано на 19.07.24 в 17:25

Три дни пожар в бившето строително сметище край Балчик се възобновява

Огънят тръгва от сряда вечерта в района, източно от претоварната станция за битови отпадъци. За това време огнеборци от Балчик и Албена, общинска и фирмена техника успяват да овладеят пламъците, но днес около 14.00 часа огънят набира нова сила.  Ако вятърът промени посоката си от брега към морето, е възможно да бъдат засегнати вилните зони . Това..

публикувано на 19.07.24 в 17:22

ВиК-Варна с информация за асфалтирането на улици на Траката

Продължават дейностите по изграждане на битова канализация в местност Траката. Към момента е завършено възстановяването на настилката на улици ул. „25-та“, ул. „26-та“ и ул. „28-ма“. След пълното приключване на работата по европейския проект на улици „25-та“ и „26-та“ пътните участъци ще бъдат възстановени в първоначален вид. Възстановени ще бъдат и..

публикувано на 19.07.24 в 16:59
Снимката е илюстративна

Затварят част от улицата към Морска гара за шест часа в неделя

Част ул. „Вълноломна“ - от кръстовището с бул. „Приморски“ до паркинга на пристанищната зона, ще бъде затворена за движение на автомобили в неделя - 21 юли, от 17:30 ч. до 24:00 ч. Причината е провеждане на музикален концерт на Южния плаж. Водачите на МПС, посещаващи търговските обекти на свободната пристанищна зона и в сградата на Морска гара, могат..

публикувано на 19.07.24 в 16:57

Иновативно мислим, развиваме ценни качества и вървим уверено към бъдещето!

Основно училище „Черноризец Храбър“ – гр. Варна е посветено на усъвършенстването на образователните практики, за да отговори на изискванията на 21 век. "Развиване на дигиталната компетентност за образованието на 21 век" звучи модерно, изпълнено с ентусиазъм и неочакваност. Десет учители от нашият екип се включиха в..

обновено на 19.07.24 в 16:31