Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ученици от Първа езикова гимназия с награда за филм, посветен на Раковски

Ученици от над 50 населени места в страната участваха в Националния конкурс за историческа памет „Будител”, завършил с видеоконференция на тема: „200 години от рождението на Георги Стойков Раковски”.  Събитието е съвместна инициатива на Регионалното управление на образованието - Варна и Първа езикова гимназия. За пета поредна година конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних.

Колко ученици се включиха в историческото състезание и кой получи специалната награда, чуйте от Нели Димова, старши учител по история в Първа езикова гимназия и десетокласниците Ивайла Вълканова и Никола Стамов от клуб "История" в прикачения звуков файл:

Общо 225 проекта на ученици от цялата страна са се състезавали в Националния исторически конкурс, организиран със съдействието и на Регионалния исторически музей и Държавния архив в морската столица, разказа Нели Димова.

Учениците са творили в няколко категории: доклад, есе, презентация, видеофилм и драматизация, вдъхновени от живота и делото на българските революционери и народните будители. За да покажат своя интерес към българската история, освен оригинален и творчески подход, младите автори са разгърнали и сериозна изследователска дейност.

Голямата награда на кмета на Община Варна печели клуб „История“ към Първа езикова гимназия, участвал в конкурса с видеофилм, съдържащ и елементи на драматизации. Филмът, посветен на Георги Раковски, се казва "Не живея за себе си, а за народа моего!". 

Филма може да видите тук:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Спад на раждаемостта във Варна, бум в Пловдив

Раждаемостта в Пловдив и областта бележи ръст от началото на годината, показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи. През първото тримесечие на 2022 г. на бял свят са дошли 1644 бебета, докато през същия период на миналата година те са били 1321.  Според специалистите все повече млади семейства  се заселват в Пловдив,..

публикувано на 21.05.22 в 14:38

Голямо празнично шествие във Варна за 24 май

119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества ще се включат в традиционното празнично шествие по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организатор на събитията са дирекциите..

обновено на 21.05.22 в 08:37

Полските туристи се завръщат във Варна

Привличаме полския пазар и смятаме, че полските туристи ще се завърнат във Варна в най-скоро време.  Това каза Франк Кванте - главен изпълнителен директор на фирмата - концесионер на Летище Варна и Летище Бургас.  Водим преговори с полския министър на туризма и с 25 туроператора. Очакваме ръст на пътуващите от Великобритания,..

публикувано на 20.05.22 в 15:18
26-ма представители на институции и фирми, както и доброволци и служители на БЧК във Варна бяха наградени за дейността си като участници в различни кампании и проекти на червенокръстците.

БЧК - Варна отличи доброволци и партньори

26-ма представители на институции и фирми, както и доброволци и служители на БЧК във Варна бяха наградени за дейността си като участници в различни кампании и проекти на червенокръстците. Сред тях са председателят на Варненския окръжен съд Марин Маринов, д-р Жанина Йорданова –директор на Районния център по трансфузионна хематология, Искра..

публикувано на 20.05.22 в 13:47

Три коли изгоряха пред блок в Цветния квартал, сред тях и украинска (ВИДЕО)

Три леки автомобила изгоряха пред блок на улица "Роза".  Пожарът е тръгнал от средната кола, която е изгоряла напълно, но и двете съседни коли са много засегнати. Причините за инцидента са в етап на изясняване, предаде БГНЕС.  Сигналът за пожара е подаден след 3.00 часа.  По случая вече работи полицията, разследва се и версията за умишлен палеж.

публикувано на 20.05.22 в 13:35
архив

Гърция е водеща в света в областта на морския транспорт с 21% от световния флот

Според данни на ЕС Гърция продължава да бъде водещата страна в областта на морския транспорт в целия свят, което е феноменално постижение за държава с население под 11 милиона души,. съобщава "Greek City Times". Гръцките корабособственици с 5514 кораба понастоящем контролират около 21% от световния флот по отношение на тонажа. Общият капацитет на..

публикувано на 20.05.22 в 11:17

Доброта, съпричастност, подкрепа за децата със специални образователни потребности

В неделя, 22 май, с концерт от 17 часа в зала 1 на ФКЦ-Варна педагогическата общност ще отбележи 15 години от създаването на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в морската столица. Насловът на концерта е "15 години доброта, съпричастност и подкрепа. Децата на ресурстно подпомагане заедно със своите учители ще излязат..

публикувано на 20.05.22 в 10:25