Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

18-годишна студентка от Добрич мечтае да е първата българка, полетяла в космоса

Рапърът Явор Янакиев – 100 КИЛА, ще подкрепи Татяна Иванова от Добрич, която мечтае да бъде първата българка, полетяла космоса. Фондацията на варненеца „100 слънца“ ще финансира участието на 18-годишната студентка в космическа академия в САЩ, информира ПроНюз Добрич.

„100 КИЛА е уникален човек, на когото съм много благодарна. Той не афишира добрите неща, които прави. Страхотен е, много земен, възхищавам се на готовността му да подкрепя млади таланти“, разказва Татяна Иванова. Тя се познава с Явор от две години, като са разговаряли за възможността той да й помогне да осъществи проектите си. Сега това вече е факт.Татяна Иванова е приета за участие в Академия на проекта PoSSUM и Международния институт по космически науки, която ще се състои през февруари 2022 година в град Мелбърн, Флорида, САЩ. Това е поредният й успех в тази сфера, след като през миналата година тя спечели шампионска купа, златен медал и сертификат, триумфирайки с най-висок резултат в престижното международно състезание “Space Magica Online Space Quiz World Cup”.

През 2019 година момичето получи възможността да участва в програма към Космическата академия в Алабама, САЩ. Година по-рано девойката участва в един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, който се намира в Измир, Турция.


В момента Татяна е студентка в Софийския университет, специалност инженерна физика. „Много се надявах да ме приемат в тази Академия, защото тя е важна стъпка към сбъдването на мечтата ми за полет в космоса“, сподели тя.

Татяна е кандидатствала за участие в Академията през лятото на миналата година и едва преди седмица са й изпратили поканата за участие. Трябвало да получи отговор по-рано, но заради Ковид не било ясно дали обучението ще се състои. Добричлийката ще прекара в САЩ една седмица с хора от цял свят, като преди това ще премине през триседмичен онлайн семинар.

Проектът PoSSUM, който е изследователска и образователна програма, е създаден в партньорство с НАСА и означава полярна суборбитална наука за горната част на мезосферата.

По време на онлайн курсовете Татяна ще премине обучения по орбитална механика, космическо инженерство и др. В Академията заниманията ще бъдат по различни теми – въведение в симулацията на суборбитални космически полети, симулация на мисия и обучение за управление на ресурсите на екипажа в PoSSUM, полет със самолет, в който ще се симулира микрогравитация, симулация за сценарий на хипоксия, първоначално обучение за скафандър (обличане, събличане, регулиране на налягането, двигателни умения и др). Друга тема е въведение в операции при извънредни ситуации, декомпресия, сценарии след кацане, системи за излизане и оцеляване в морето, системи за катапултиране, въведение в технологиите за виртуална реалност.

След завършване на Академията 18-годишната Татяна  ще получи сертификат. Той ще бъде необходима предпоставка за завършване на всички курсове, необходими за получаването на удостоверение за приложна астронавтика.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Хижа „Семково“

Категоризация на хижите

Категоризацията ни хижите е една от задачите за 2022 година, за която ще настоява членът на Инспектората на БТС Ивайло Мирчев. Според него отдавна връзката между туристическите дружества и Българския туристически съюз е прекъсната. От тук и проблемът за това как се управляват хижите и как се предлагат услугите в тях. Според него правилникът за вътрешния..

публикувано на 23.01.22 в 12:40

Терапевтка посочи витамина, който предотвратява стареенето

Гастроентерологът Елена Тюлпина посочи, че рибофлавинът или витамин В2, осигурява здрава кожа и коса . Предотвратява и стареенето на организма. Според лекаря всички биохимични процеси в организма протичат с участието на витамини от група В, включително В2. Необходим е за метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати. Нарича се още „витамин..

публикувано на 22.01.22 в 17:05

Проф. Витанов: Зеленото ще изчезне от картата, чакат ни трудни 3 седмици

Математикът проф. Николай Витанов публикува на профила си във Фейсбук поредната кратка информация за оперативната обстановка за пандемията към днешна дата: Днес по-накратко, че е събота и не искам да ви затормозявам. 1. На информационния портал може да видите картата за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни...

публикувано на 22.01.22 в 16:52

Отлагат карнавалите в Рио де Жанейро и Сао Пауло заради Омикрон

Властите в бразилските градове Рио де Жанейро и Сао Пауло обявиха, че отлагат традиционните паради на школите по самба за края на април заради увеличението на случаите на COVID-19 вследствие на разпространението на варианта Омикрон в страната, предадоха световните агенции. В началото на месеца и двата града отмениха уличните шествия и..

публикувано на 22.01.22 в 12:05

Благотворителна кампания в помощ на 7-годишната Кали от Варна

Калина Димова е на 7 години от Варна. Детето расте жизнерадостно и щастливо, обградено от любовта и грижите на своите родители. През декември миналата година обаче изведнъж се преобръща. Детето е диагностицирано с тумор на десния яйчник, който засяга и гръбначния стълб. В началото на януари, детето е транспортирано до Турция, където са му..

обновено на 21.01.22 в 10:15

Ден на родилната помощ - 58 393 са новородените през 2021 г.

На 21 януари се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден (по стар стил, по нов празникът е на 8 януари). От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празник, на който общество ни отдава дължимото на всеотдайния и високоотговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките и почита..

публикувано на 21.01.22 в 10:14

По следите на изгубеното време в "Младост"

Слънцето прелестно огрява панелните сгради в квартал "Младост". Лек вятър суши прането пред блока. Времето е спряло в делнична дрямка.  Привидната простота на битието, а зад всичко това: постоянно нарастваща ковид статистика, безкрайна инфлация и увеличаване цените на стоките от първа необходимост и най-вече драстичното поскъпване на тока. За последното..

публикувано на 20.01.22 в 14:23
Подкасти от БНР