Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18-годишна студентка от Добрич мечтае да е първата българка, полетяла в космоса

Рапърът Явор Янакиев – 100 КИЛА, ще подкрепи Татяна Иванова от Добрич, която мечтае да бъде първата българка, полетяла космоса. Фондацията на варненеца „100 слънца“ ще финансира участието на 18-годишната студентка в космическа академия в САЩ, информира ПроНюз Добрич.

„100 КИЛА е уникален човек, на когото съм много благодарна. Той не афишира добрите неща, които прави. Страхотен е, много земен, възхищавам се на готовността му да подкрепя млади таланти“, разказва Татяна Иванова. Тя се познава с Явор от две години, като са разговаряли за възможността той да й помогне да осъществи проектите си. Сега това вече е факт.



Татяна Иванова е приета за участие в Академия на проекта PoSSUM и Международния институт по космически науки, която ще се състои през февруари 2022 година в град Мелбърн, Флорида, САЩ. Това е поредният й успех в тази сфера, след като през миналата година тя спечели шампионска купа, златен медал и сертификат, триумфирайки с най-висок резултат в престижното международно състезание “Space Magica Online Space Quiz World Cup”.

През 2019 година момичето получи възможността да участва в програма към Космическата академия в Алабама, САЩ. Година по-рано девойката участва в един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, който се намира в Измир, Турция.


В момента Татяна е студентка в Софийския университет, специалност инженерна физика. „Много се надявах да ме приемат в тази Академия, защото тя е важна стъпка към сбъдването на мечтата ми за полет в космоса“, сподели тя.

Татяна е кандидатствала за участие в Академията през лятото на миналата година и едва преди седмица са й изпратили поканата за участие. Трябвало да получи отговор по-рано, но заради Ковид не било ясно дали обучението ще се състои. Добричлийката ще прекара в САЩ една седмица с хора от цял свят, като преди това ще премине през триседмичен онлайн семинар.

Проектът PoSSUM, който е изследователска и образователна програма, е създаден в партньорство с НАСА и означава полярна суборбитална наука за горната част на мезосферата.

По време на онлайн курсовете Татяна ще премине обучения по орбитална механика, космическо инженерство и др. В Академията заниманията ще бъдат по различни теми – въведение в симулацията на суборбитални космически полети, симулация на мисия и обучение за управление на ресурсите на екипажа в PoSSUM, полет със самолет, в който ще се симулира микрогравитация, симулация за сценарий на хипоксия, първоначално обучение за скафандър (обличане, събличане, регулиране на налягането, двигателни умения и др). Друга тема е въведение в операции при извънредни ситуации, декомпресия, сценарии след кацане, системи за излизане и оцеляване в морето, системи за катапултиране, въведение в технологиите за виртуална реалност.

След завършване на Академията 18-годишната Татяна  ще получи сертификат. Той ще бъде необходима предпоставка за завършване на всички курсове, необходими за получаването на удостоверение за приложна астронавтика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55