Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство препоръчва да не се пътува до Южна Африка

Снимка: Pixabay

Българското външно министерство препоръча избягване на пътуванията до южноафриканския регион заради Омикрон - новия вариант на коронавируса, обявен за притеснителен от Световната здравна организация.

В съобщението на МВнР се посочва, че заради новооткрития вариант Омикрон на Covid-19 и въведените противоепидемични мерки, голяма част от международните полети до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсуана, Есватини, Зимбабве и Лесото са прекратени.

Българските граждани, изпаднали в беда, могат да се свързват с посолството ни в Претория, Република Южна Африка, денонощно на телефонен номер +27798937336 за спешни случаи, кризисни ситуации и оказване на необходимото съдействие на засегнатите.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +35929482404; +35929713856 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Източник: БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР. "От медиите видяхме, че няма..

публикувано на 09.07.24 в 18:18

Горещото време и силният вятър предизвикаха пожари в община Девня

Горещото време и силният вятър предизвикаха пожари в община Девня. Сигналът за първия пожар, възникнал в кв. „Химик“ – в Девня, е подаден към оперативния дежурен на Областна администрация – Варна в 16,17 часа. Огънят обхванал стърнище от житна нива е бил загасен. Пожарът е потушен за по-малко от час . На телефон 112 в 16,27 минути е постъпил втори..

публикувано на 09.07.24 в 18:04

Проучване на КЗД: Всеки трети варненец в определен момент от живота си се е чувствал дискриминиран

Всеки трети варненец в определен момент от живота си се е чувствал дискриминиран. 38% от анкетираните в изследване на Комисията за защита от дискриминация са декларирали, че са усетили форма на дискриминация поне веднъж и по различен признак - пол, етнос и др. Това каза проф. Надежда Йонкова, главен секретар на КЗД, като направи уговорката, че проучването..

публикувано на 09.07.24 в 16:32

30 хиляди за филм за реклама на Варна

Положително становище за заснемането на филм за Варна дадоха съветниците от постоянната комисия "Туризъм търговия и рекламна дейност". Финансовата стойност на продукцията е в размер на 30 хиляди лева. Филмът е с продуцент Владина Цекова, автор на поредицата "Без багаж"-единственото българско предаване, откупено от ВВС, което се разпространбява по..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

Онкоболницата във Варна иска отлагане на промените в заплащането на медикаменти от НЗОК

Отлагане на влизането в сила на променената методика за заплащане на лекарствата за лечение на онкологично болните пациенти, влязла в сила от 1 юли, по която НЗОК ще заплаща приложените химиотерапевтици, поискаха от ръководството на Специализираната болница за активно лечение на онкологичните заболявания "Д-р Марко Марков" във Варна.  От здравното..

публикувано на 09.07.24 в 16:00

Акция в Максуда, иззеха 16 600 къса цигари

16 600 къса цигари без акцизен бандерол иззеха от адрес в Максуда при п олицейската операция по противодействие на контрабандна акцизна стока, съобщават от полицията. Към 08.30 часа,. 58-годишен варненец, осъждан за кражби, бил спрян за проверка в района на т.нар. Максуда. В хода на инспекцията, у него полицаите намерили и иззели 1 000 къса цигари..

публикувано на 09.07.24 в 15:16

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят кабинет с втори и трети мандат

ПГ на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи предложения за кабинет с втория и с третия мандат при никакви условия. Това съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ, предаде БНР. Още преди да е ясно кога точно ще бъде връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, от ГЕРБ декларираха, че няма да го подкрепят. Решението остава непроменено и по..

публикувано на 09.07.24 в 14:30