Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николо Коцев от КИКИМОРА: "Музикантът трябва да е верен на принципите си, но и в крак с времето

Снимка: http://kikimora.nostramusic.com/

Групата на Николо Коцев КИКИМОРА, а и самият Николо Коцев нямат нужда от представяне. За това се насочваме направо към повода, който провокира следващото интервю. На 4 декември в София КИКИМОРА ще представят новия си албум „Dirty Nails” на живо. Какво да очакват феновете и какви са причините за самия концерт от самия Николо Коцев.


Привет, Николо, най-накрая ще имате възможност да представите „Dirty Nails” на живо. Изчака ли се чакането?

Ти го представяш малко така различно от самата истина. Ние не сме имали за цел да направим такъв концерт. Нашата цел беше да издадем албума. Но след това се роди една идея да го представим на живо и да си го снимаме, за да можем, да го пуснем в интернетното пространство. По този начин да стимулираме евентуални покани и в България, и в чужбина. Това е идеята на този концерт. Ние просто обявихме една дата, която на нас ни се стори реална. Защото има страшно много работа по подготовката на материала. Правенето на един албум в студио и изсвирването му на живо са две коренно различни неща. И едно такова представяне е много, много трудно. За създаването на една песен в студио можеш да отделиш месец, докато на живо трябва да я изсвириш за пет минути и трябва да си безгрешен.

Как вървят репетициите?

Репетициите вървят доста добре. Изчистваме постоянно неща, появяват се нови. Материалът е сериозен и си иска сериозна работа за всички до един. Вече решихме сетлиста какъв ще бъде. Просто тежка работа, за да можеш да се представиш добре със собствен материал.

Кога ще се появи видеото от концерта?

Кога го очакваме, не мога да кажа, но ще имаме пет подвижни камери и три статични. Не можем да си позволим, да го направим с някакъв кой знае какъв висок бюджет. Състоянието на нашия бранш в момента е плачевно. Ще имаме среща с екипа оператори, за да можем да елиминираме неизползваем материал. Много често се случва само 15-20 процента от материала от камерите да става за ползване. Всичко останало трябва да се изхвърли.

Не мислите ли да го тиражирате?

Целта, както казах е, първо искам да се върна малко по-назад във философията си. Издаването на албуми е една супер трудна задача, която носи само загуби на групите днешно време. Издаването на албуми не вкарва никакъв приход в касата на една банда или създател на песни, та дори и на звукозаписните компании. Почва да става страшно трудно. Ние искаме да издадем този продукт, за да бъде достъпен за всички, които евентуално биха помислили, да ни поканят на събитие. А колкото до издаването, зависи дали ще има интерес от някъде и дали ще можем да достигнем качеството за комерсиално издаване. Защото все пак човек трябва да покрие един световен стандарт и ако не можем да го покрием, по-добре да не го издаваме. Целта на всичко това е да се пусне материалът в Интернет, но ако се стигне до нечие желание да го издаде, предполагам, че и това може да се случи. Но пак казвам – това е само загуба на време и на пари, издаването на албуми и на дискове.

Ти си перфекционист, обаче, този перфекционизъм не ти ли пречи?

Пречи ми постоянно перфекционизмът, но не мога да крия, че донякъде ми помага за начина, по който работя и за това, което успявам да постигна. За всичко е необходим страшно много труд. На мен ми е дважди по-трудно, защото аз трябва да се занимавам и с други решения, които са лидерските решения в бандата.

Кога ти остава време за музика?

Никога не слушам музика, защото просто нямам време. Може би, евентуално, когато започна да пиша нова музика, мога, да си пусна някое радио, за да чуя горе-долу какво се случва, до къде са стигнали модерните групи. Все пак трябва да се опреснява знанието на един човек като мен, когато става въпрос за създаване на нова рок музика. Това обаче е изключително трудно, защото човек трябва да остане верен на принципите си и на произхода си. Но и все пак трябва да бъде в крак с това, което се случва днес.  

Това важно ли е всъщност, имайки предвид опита ти?

Много е важно, но все пак това зависи от самото верую на този, който създава материала. Гледам, че дори от старите групи се опитват да бъдат в крак с модерното звучене, с модните течения. Все пак за старите утвърдени, големи групи, нашите идоли според мен е малко опасно да променят твърде много същността на това, което правят, защото те са постигнали своя статус с цялостното си творчество и най-вече с по-старата си музика. А знаем, че в рока старата музика не остарява. Тя само се нарича стара. От друга страна не мога да си затворя очите, че създавам музика в едно съвремие и това съвремие трябва да бъде отразено в моята музика. И точно там е трудния момент. Да остана верен на себе си. Все пак да бъда аз, който пише албума, а не някакви предразсъдъци или нещо да ми бъде продиктувано от действителността. Опитвам се и по този начин се обогатявам, защото когато се опитвам да използвам прийоми, които все повече и повече се утвърждават в модерното музициране, някак си това разширява спектъра на моята дейност като композитор, музикант и китарист. Трудно е, но аз съм от хората, които постоянно се оглеждат и постоянно търсят истината за това къде се намирам, кой съм, как изглеждам в очите на останалите, в ушите им и т.н.

Цялото интервю с Николо Коцев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15