Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Присъствено учат 55% от училищата в мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“

Снимка: "Амалипе"

В 55% от училищата в мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“ са възстановили напълно присъствената форма на обучение. Това показват резултатите от проучване на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Проучването на неправителствената ромска организация, базирана във Велико Търново, е обхванало 127 училища от мрежата училища „Всеки ученик ще бъде отличник“. В голяма част от тези училища се обучават ромски деца.

В четири пети от училищата присъственото обучение в началните класове вече е възстановено, като в 54% присъствено се обучават всички паралелки, сочи проучването на център „Амалипе“.

Връщането към присъствено обучение е резултат от съгласието на мнозинството от родителите техните деца да бъдат тествани в училище. Във всяко трето училище всички или почти всички родители са дали съгласие, сочат още данните на „Амалипе“.

В училищата с концентрация на уязвими групи особено активна е ролята на образователните медиатори, които убеждават родителите и се включват в тестването на децата. В 17 на сто от училищата няма образователен медиатор и нуждата от такъв е видима, посочват от ромската неправителствена организация. 

Източник: БНР

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна ще е домакин на Форум и индивидуални консултации относно ин витро с донорски яйцеклетки

Медицински център за репродуктивно здраве ще представи своята донорска програма за яйцеклетки в град Варна. Събитието ще се проведе на 29 януари, от 11 ч. в хотел на бул. "Княз Борис I" 111. Всички двойки, посетили деня на отворените врати, ще получат възможността за безплатни консултации с ръководителя по донорска програма, д-р Дарина Давидова...

обновено на 26.01.22 в 15:34

60 души са настанени в приюта за бездомни във Варна

60 души са настанени в приюта за бездомни хора в местността Баба Алено във Варна. Само за няколко дни заради ниските температури в дома са постъпили 10 човека. Tова съобщи Таня Василева, директор на дирекция "Социални дейности" в общината. Капацитетът на заведението е за 100 души.  Хората се настаняват, след като се тестват с антигенен тест, обясни..

публикувано на 26.01.22 в 15:17

Заловиха наркодилър с крадена кола в района на техникумите (СНИМКИ)

Задържаха двама мъже с крадена кола при спецакция в кв. "Победа". Първият, оказал силна съпротива при задържането, е криминално проявен и осъждан, съобщават от МВР- Варна. При претърсването у него са намерени вещества, наподобяващи наркотични. Същите предстои да бъдат лабораторно изследвани. В хода на полицейските действия отнетата кола, обявена за..

публикувано на 26.01.22 в 11:58

Екоминистърът за делото срещу добива на газ в Добруджа: Решението на Административния съд във Варна е на първа инстанция

Преди дни Административният съд във Варна отмени решението за отказ на РИОСВ – Варна да одобри Оценката за въздействието на околната среда и водите за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич. Делото започна през месец май 2018 година по жалба на фирмата инвеститор „Русгеоком“. Инвестиционното им предложение е за разработване..

публикувано на 26.01.22 в 10:20

НС изслушва в петък Кирил Петков за резултатите от контактите със Скопие

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде изслушан в петък за последствията от посещението му в Северна Македония и проведеното у нас междуправителствено заседание между двете държави. Подкрепената от мнозинството процедура е по искане на ГЕРБ и изслушването ще е точка първа за петъчното пленарно заседание.

публикувано на 26.01.22 в 10:01

В пет училища във Варна учат изцяло дистанционно

В пет училища във Варна учениците преминаха изцяло на обучение в електронна среда заради високата заболеваемост от COVID-19. Това са Трета природо-математическа гимназия, Варненската търговска гимназия, ОУ "Георги Раковски", Национално училище по изкуствата ”Добри Христов" , СУ " Климент Охридски". В 12 учебни заведения обучението се осъществява на..

публикувано на 26.01.22 в 09:50

Нов рекорд от новоразазени с коронавирус във Варна

Новите случаи на заразени с Ковид-19 във Варна достигнаха рекордният брой от 927 души, в Бургас те са 1151, а в Добрич – 183. Новозаразените в страната са 12 400. Това показват данните от Единния информационен портал. Положителни са 28.2% от направените 43 981 теста. Най-много са новите случаи в София - 3199, В болница се лекуват 5..

обновено на 26.01.22 в 08:11
Подкасти от БНР