Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лесна работа“ – Подарък щастие за всеки, който иска да го получи

Снимка: Pixabay


Бързам да ви включа в разкошното настроение на едно съвършенство.

Тези дни се оказах на невероятно място. Слънце огряваше улицата и младежи свиреха джаз. Ноемврийски джаз, а доставяше вълнуващи летни преживявания. Минувачите забавяха ход, за да послушат възхитени.

Винаги е така: една красива мелодия може за минути да превърне ноември в любим слънчев месец и да направи чудеса с душите на хората.

Цветни редички от дечица на велосипеди и скутери добавяха радост към фантастичния ден. Ухаеше на свежа есенна гора, на отминало лято и на предстояща зима. Птици допълваха солови изпълнения към мелодията на саксофона. Хора и природа - във вълнуващ и съвършен баланс.

Светът се връщаше на мястото си.

Наблизо беше застанал и човекът със сапунените мехурчета. Нали се сещате как държи две дълги пръчки със закрепена на тях мрежа? Потапяше я в голям съд със сапунена пяна, след това вдигаше нагоре пръчките и, в такт с музиката, ги разперваше със замах, за да опъне мрежата. От там политаха големи сапунени мехури. Те весело улавяха деликатното ноемврийско слънце и си играеха със светлината. Щастливи дечица се втурваха да гонят сапунените мехури и се заливаха от смях, всеки път, щом докоснеха някой от тях и той се разпадаше в ръчичките им на капчици радост.

Изглеждаше, сякаш стотици моментни прозрачни сфери, уловили дъгата, летяха над главите на минувачите и танцуваха, в ритъм с красивата мелодия, подчинени на всяка елегантна извивка, която долиташе от саксофона.

Майки подкрепяха току-що проходилите си момченца и момиченца и музиката правеше гледката още по-трогателна.

Бащи се спускаха да променят посоката на движение на детските автомобили, давайки първи инструкции по кормуване на малките шофьори, а звуците на саксофона превръщаха слънчевите лъчи в ефирно одеяло и загръщаха деня, за да го направят още по-приятен и забавен.

Кученца с усмихнати муцунки подскачаха наоколо и гордо поглеждаха към стопаните си, доволни, че получават повече време, внимание и разходка. От саксиите любопитно надничаха синеоки ноемврийски теменужки. Последните кестени се закачаха с разсеяните минувачи, весело се хвърляха в краката им, а после отбелязаха гол в някое ъгълче, покрито с жълти листа.

Влюбените двойки; младежките компании; чуждестранните туристи, заслушани в инструкции как да стигнат до желаното кафене; бебетата, обхванати от сладка дрямка, докато количките им ритмично се поклащат в такт с мелодията на саксофона...

Един оживен, красив и радостен свят, озарен от ноемврийско слънце и опакован в музика. Като подарък за всеки.

Личен подарък щастие.

И нямам представа защо си припомних как преди време една приятелка, която страдаше заради своя неблагополучна история, в края на разказа, тежко въздъхна и обобщи: "Отнеха ми щастието...".

И за първи път не се съгласих с нея. Категорично. Няма наше щастие, което да ни е било отнето. Ако то по някаква причина се е отдалечило от нас, значи просто не е било нашето.

Щастието е лесна работа.

Когато го търсим и го искаме, със сигурност го получаваме.

А, получим ли го, щом е нашето, със сигурност ще го задържим. Картините на живота често са съвършени, стига да имаме поглед, време и нагласа да забележим това.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на цацата в Кранево се завръща

Фестивалът на цацата в Кранево се завръща с атрактивна програма и богата кулинарна селекция – датите са 14, 15 и 16 юни, съобщават организаторите от сдружение "Зелени посоки". Тридневната фиеста ще посрещне лятото с много музика, танци, игри и състезания, кулинарни демонстрации и разбира се бира и прясна цаца. Голямата изненада на тазгодишното издание..

публикувано на 29.03.24 в 15:38

Домашните любимци на хотел

Бивш граничен полицай Тодор Дамянов и водач на служебно куче създаде хотел за домашни любимци край Варна. Когато напуска структурата, изобщо не се поколебава и взима своя верен колега Хачо в дима си. Домашните любимци са като членове на семейството. Има случаи, в които обаче стопаните са изправени пред предвидени или непредвидени ситуации, в които трябва..

публикувано на 29.03.24 в 14:20

България във въздушния Шенген от понеделник: Какво ще се промени за пътуващите?

От 1 април България влиза във въздушния Шенген. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на шенгенското пространство, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще се насочват през обособените шенгенски гейтове и ще преминават единствено проверка летищна сигурност. Междувременно, пътниците, които са се насочили към..

публикувано на 29.03.24 в 08:28

Как да видим електронното си досие

За година и половина – от 29 септември 2022 г. до сега, повече от 60 хил. души у нас следят информацията от личното си здравно досие мобилния си телефон. Около 100 хил. пък са тези, които  ползват досието си през лаптоп или компютър. Това каза за Радио Варна Ивайло Стойчев, мениджър проекти в "Информационно обслужване" – компанията, която..

публикувано на 29.03.24 в 08:05
Дворът на МБАЛ

Екип от млади хора представя места във Варна, които биха могли да се превърнат в кътове за отдих

Екип от млади хора показват всеки понеделник в социалната мрежа „Фейсбук“ различни пространства във Варна, които ако се облагородят, могат да се превърнат в прекрасна зона за отдих, за игри и разходки за варненци. Такива локации има в целия град, сподели за Радио Варна арх. Максим Недков, който заедно с екипа на дрона "Морско око" показва от..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Имен ден днес празнуват Боян, Бояна, Бойко и Албена

На 28 март Българската православна църква почита своя първи мъченик - Св. мчк Енравота-Боян, княз Български. Българската държава била основана на Балканския полуостров в 681 г. от едно войнствено племе от тюркски произход – прабългарите, макар че в нея местните славяни винаги са представлявали господстващата съставна част племена, и се настанили в тези..

публикувано на 28.03.24 в 10:15

50 хиляди лева за телевизия без лиценз и в бъдеще време...

На последната сесия на Варненския общински съвет беше гласувано отпускането на 50 хиляди лева на телевизионен инвестиционен проект.  В края на януари в общината идва предложение от представители на спортната телевизия Б1Б ТВ. Идеята им е да променят името на телевизията си на Варна ТВ и да помагат за популяризирането на спорта в града...

публикувано на 27.03.24 в 17:20