Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Лесна работа“ – Подарък щастие за всеки, който иска да го получи

Снимка: Pixabay


Бързам да ви включа в разкошното настроение на едно съвършенство.

Тези дни се оказах на невероятно място. Слънце огряваше улицата и младежи свиреха джаз. Ноемврийски джаз, а доставяше вълнуващи летни преживявания. Минувачите забавяха ход, за да послушат възхитени.

Винаги е така: една красива мелодия може за минути да превърне ноември в любим слънчев месец и да направи чудеса с душите на хората.

Цветни редички от дечица на велосипеди и скутери добавяха радост към фантастичния ден. Ухаеше на свежа есенна гора, на отминало лято и на предстояща зима. Птици допълваха солови изпълнения към мелодията на саксофона. Хора и природа - във вълнуващ и съвършен баланс.

Светът се връщаше на мястото си.

Наблизо беше застанал и човекът със сапунените мехурчета. Нали се сещате как държи две дълги пръчки със закрепена на тях мрежа? Потапяше я в голям съд със сапунена пяна, след това вдигаше нагоре пръчките и, в такт с музиката, ги разперваше със замах, за да опъне мрежата. От там политаха големи сапунени мехури. Те весело улавяха деликатното ноемврийско слънце и си играеха със светлината. Щастливи дечица се втурваха да гонят сапунените мехури и се заливаха от смях, всеки път, щом докоснеха някой от тях и той се разпадаше в ръчичките им на капчици радост.

Изглеждаше, сякаш стотици моментни прозрачни сфери, уловили дъгата, летяха над главите на минувачите и танцуваха, в ритъм с красивата мелодия, подчинени на всяка елегантна извивка, която долиташе от саксофона.

Майки подкрепяха току-що проходилите си момченца и момиченца и музиката правеше гледката още по-трогателна.

Бащи се спускаха да променят посоката на движение на детските автомобили, давайки първи инструкции по кормуване на малките шофьори, а звуците на саксофона превръщаха слънчевите лъчи в ефирно одеяло и загръщаха деня, за да го направят още по-приятен и забавен.

Кученца с усмихнати муцунки подскачаха наоколо и гордо поглеждаха към стопаните си, доволни, че получават повече време, внимание и разходка. От саксиите любопитно надничаха синеоки ноемврийски теменужки. Последните кестени се закачаха с разсеяните минувачи, весело се хвърляха в краката им, а после отбелязаха гол в някое ъгълче, покрито с жълти листа.

Влюбените двойки; младежките компании; чуждестранните туристи, заслушани в инструкции как да стигнат до желаното кафене; бебетата, обхванати от сладка дрямка, докато количките им ритмично се поклащат в такт с мелодията на саксофона...

Един оживен, красив и радостен свят, озарен от ноемврийско слънце и опакован в музика. Като подарък за всеки.

Личен подарък щастие.

И нямам представа защо си припомних как преди време една приятелка, която страдаше заради своя неблагополучна история, в края на разказа, тежко въздъхна и обобщи: "Отнеха ми щастието...".

И за първи път не се съгласих с нея. Категорично. Няма наше щастие, което да ни е било отнето. Ако то по някаква причина се е отдалечило от нас, значи просто не е било нашето.

Щастието е лесна работа.

Когато го търсим и го искаме, със сигурност го получаваме.

А, получим ли го, щом е нашето, със сигурност ще го задържим. Картините на живота често са съвършени, стига да имаме поглед, време и нагласа да забележим това.ВИЖТЕ ОЩЕ
Сателитите на Спейс-Х в нощно небе

SpaceX изстреля ракета със спътници Starlink

Американската компания SpaceX изстреля ракета Falcon 9 с група от микроспътници Starlink. Изстрелването от космодрума в Кейп Канаверал (Флорида) се състоя в 21:03 ч. местно време. Ракетата носител ще изведе в ниска околоземна орбита 49 микроспътника. Преди това първата степен на ракетата е използвана в девет изстрелвания. Служителите на SpaceX..

публикувано на 19.01.22 в 06:27

Къщата за бездомни в Добрич е запълнена

Къщата за временно настаняване на бездомни хора в община Добрич е запълнена. Пренощуване и храна се осигуряват за 8 нуждаещи се. В приюта за мъже към Фондация „Милостиво сърце“ са заети 4 от 6 места, като се очаква и те да бъдат запълнени до края на тази седмица. Общинският приют, в който все още тече ремонт, се очаква да започне да работи през месец..

публикувано на 18.01.22 в 17:23

Храмът "Св. Атанасий" отбеляза празника си с водосвет и рибен курбан (СНИМКИ)

 Храм „Св. Атанасий” във Варна отбелязва своя храмов празник днес. Ставрофорен иконом Дончо Александров, председател на храма, отслужи празничното богослужение , в съслужение със свещеници от морската столица. След светата литургия беше раздаден рибен курбан.  Даниела Стойнова с репортаж от празника, която разговаря и с именичката Атанаска..

обновено на 18.01.22 в 14:07

Майсторът няма работно време дори и на имен ден

На Атанасовден ви срещаме с майстор - кожаря Атанас Георгиев. Намираме го във Вълчи дол, а адресът е известен на всички местни хора - втората пресечка от входа на Вълчи дол, веднага след разклона за околовръстното. Там се намира неговата работилница, в която работи от време на време и по всяко време, защото майсторът, както казва Наско, няма работно..

публикувано на 18.01.22 в 11:10

Авокадото – новото „зелено“ злато

Авокадото, известно още като алигаторова круша, се превърна в новото злато в света заради високата си цена и огромното търсене. Това го превръща и в рисков бизнес, в който конкурентите се прецакват и дори се стига до смъртни случаи. Бизнесът с производство на авокадо в Кения е толкова печеливш, че организирани престъпни групировки вече започват да..

публикувано на 18.01.22 в 10:16

Ежедневието на един именик - Андон Донев

Той е програмист, музикант и бегач на дълго разстояние. От Шабла е, но с години живее и работи във Варна. Казва се Андон Донев. Постоянно работи по някакви музикални проекти и непрекъснато планира на кое състезание да се пусне, както у нас така и в чужбина. Често съчетава маратонските бягания с посещения на концерти. И не спира да пътува. Дори и в..

публикувано на 17.01.22 в 15:46

Жителите на Вълчи дол притеснени, че улиците ще останат тъмни заради икономии

Община Вълчи дол ще пести от улично осветление заради скъпия ток. Общата стойност на платената фактура от Община Вълчи дол за разходвана електроенергия през месец ноември 2021 година е 58 384,47 лева, докато за месец октомври 2021 потреблението на ел. енергия е било на стойност 20 951,47 лева. Разликата между двете фактури е 37 433,00 лева. Направената..

публикувано на 17.01.22 в 15:41
Подкасти от БНР