Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

18-годишна добричлийка напът да стане първата българка, полетяла в космоса

| обновено на 29.11.21 в 16:16

Първокурсничката от Софийския университет Татяна Иванова е приета да участва в единствената програма в света, която тренира и сертифицира кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет. Програмата се организира от Международния институт по космически науки и Project PoSSUM и си партнира с двата космически университета в САЩ, където треньори са пенсионирани астронавти от NASA.

Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Затова и едва 18-годишната Татяна Иванова от Добрич е сред най-големите хора, с които съм се срещала. От съвсем малка тя е водена от смелите си стремежи един ден да се превърне в първата жена от България, полетяла в Космоса. След като завърши средното си образование в добруджанския град, Татяна днес вече е студентка по Инженерна физика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Споделя, че според нея това е специалността, която я приближава към мечтата й.

По време на най-голямата образователна програма за космически технологии и изследвания „Space challenges BOOTCAMP“, която се проведе това лято в село Гела, Татяна получава ценен съвет, който не забравя. А той е да кандидатства в програмата за трениране и сертифициране на кандидат-астронавти, организирана от Международния институт по космически науки, което разбира се тя прави.

Единственото, което на този етап тревожи Татяна Иванова, е, че трябва да премине трети клас медицински прегледи за пилоти във Варна.

Избраните да участват в обучителната програма на Международния институт по космически науки от цял свят са 250 човека, като Татяна Иванова е единствената от България. Обучението ще се проведе в Мелбърн, Флорида, където е и космическият бряг. Можем само да пожелаем късмет на Татяна по нелекия път към сбъдването на мечтите й, защото младите хора като нея ни дават надеждата, че утре денят ще е по-хубав от днешния.

Подробностите чуйте в материала на Мая Щърбанова:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна кампания в помощ на 7-годишната Кали от Варна

Калина Димова е на 7 години от Варна. Детето расте жизнерадостно и щастливо, обградено от любовта и грижите на своите родители. През декември миналата година обаче изведнъж се преобръща. Детето е диагностицирано с тумор на десния яйчник, който засяга и гръбначния стълб. В началото на януари, детето е транспортирано до Турция, където са му..

обновено на 21.01.22 в 10:15

Ден на родилната помощ - 58 393 са новородените през 2021 г.

На 21 януари се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден (по стар стил, по нов празникът е на 8 януари). От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празник, на който общество ни отдава дължимото на всеотдайния и високоотговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките и почита..

публикувано на 21.01.22 в 10:14

По следите на изгубеното време в "Младост"

Слънцето прелестно огрява панелните сгради в квартал "Младост". Лек вятър суши прането пред блока. Времето е спряло в делнична дрямка.  Привидната простота на битието, а зад всичко това: постоянно нарастваща ковид статистика, безкрайна инфлация и увеличаване цените на стоките от първа необходимост и най-вече драстичното поскъпване на тока. За последното..

публикувано на 20.01.22 в 14:23

Обработват /ли/ пътищата във Варна при валеж и температура под 0

Зимата, която в истински вариант все по рядко виждаме във Варна, всяка година се превръща в огромен проблем и предизвикателство за хора, почистващи фирми и организация по придвижването. Парадоксално, но факт. Само няколко градуса под нулата, малко дъжд примесен със сняг и последвали заледявания по кварталните пътища преди два дни се..

обновено на 20.01.22 в 09:59
Андре Токев

Андре Токев влиза в затвора

Известният готвач Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца. Софийският районен съд е одобрил споразумение между Андре Токев и Софийска районна прокуратура за лишаване от свобода за срок от 7 месеца. От този срок се приспада времето, през което Токев е бил задържан за 72 часа, както и времето, през което подсъдимият изтърпява мярка за неотклонение..

публикувано на 19.01.22 в 15:52

Съборени пътни знаци и много автомобили до ОУ "Йордан Йовков"-Варна

Трафикът около училището винаги е голям: сутрин, обед или вечер, когато родителите отиват да водят или да взимат децата си. В следващите минути ще се фокусираме около обстановката до Основно училище „Йордан Йовков”   и по-точно до улица „Д-р Петър Берон” до кръстовището с улица „Пенчо Славейков”. Сигналът за съборени пътни знаци,..

публикувано на 19.01.22 в 14:10
Сателитите на Спейс-Х в нощно небе

SpaceX изстреля ракета със спътници Starlink

Американската компания SpaceX изстреля ракета Falcon 9 с група от микроспътници Starlink. Изстрелването от космодрума в Кейп Канаверал (Флорида) се състоя в 21:03 ч. местно време. Ракетата носител ще изведе в ниска околоземна орбита 49 микроспътника. Преди това първата степен на ракетата е използвана в девет изстрелвания. Служителите на SpaceX..

публикувано на 19.01.22 в 06:27
Подкасти от БНР