Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предай хартия, спаси дърво

Снимка: ОЦОСУР

Събирате ли разделно хартията от останалите отпадъци? А знаете ли, че един тон рециклирана хартия спасява от изсичане 17 дървета?
Над 100 офиси на фирми, учреждения, учебни заведения и домакинства във Варна предават безвъзмездно за рециклиране хартията си за кампанията „Лист по лист“. От 2000 г. насам, благодарение на участниците в кампанията са спасени от изсичане общо 16 000 дървета.

15 668 килограма отпадъчна хартия са събрани само за първото шестмесечие на тази година, разказа в интервю за Радио Варна Илиян Илиев – председател на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна и координатр на кампанията „Лист по лист”. Цялото интервю с него чуйте в прикачения звуков файл: 

Всеки, който желае може да се включи в мащабната инициатива, събирайки хартия за рециклиране. Всеки вторник или сряда доброволци на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие вземат предварително заявената хартия от посочения адрес. Заявки за участие се приемат на телефон 052 306 423 или на ecovarna.info@gmail.com с име, адрес и телефон за контакт.

Не се приемат за рециклиране гланцирани листи, употребени кутии от пица и натурални сокове.

Приходите от предадената за рециклиране хартия се набират във фонд „Лист“ и се изразходват за издръжка на кампанията и екологично образование на подрастващите, както и за подпомагане на граждански и образователни кампании за опазване на околната среда, разказа още Илиев.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сателитите на Спейс-Х в нощно небе

SpaceX изстреля ракета със спътници Starlink

Американската компания SpaceX изстреля ракета Falcon 9 с група от микроспътници Starlink. Изстрелването от космодрума в Кейп Канаверал (Флорида) се състоя в 21:03 ч. местно време. Ракетата носител ще изведе в ниска околоземна орбита 49 микроспътника. Преди това първата степен на ракетата е използвана в девет изстрелвания. Служителите на SpaceX..

публикувано на 19.01.22 в 06:27

Къщата за бездомни в Добрич е запълнена

Къщата за временно настаняване на бездомни хора в община Добрич е запълнена. Пренощуване и храна се осигуряват за 8 нуждаещи се. В приюта за мъже към Фондация „Милостиво сърце“ са заети 4 от 6 места, като се очаква и те да бъдат запълнени до края на тази седмица. Общинският приют, в който все още тече ремонт, се очаква да започне да работи през месец..

публикувано на 18.01.22 в 17:23

Храмът "Св. Атанасий" отбеляза празника си с водосвет и рибен курбан (СНИМКИ)

 Храм „Св. Атанасий” във Варна отбелязва своя храмов празник днес. Ставрофорен иконом Дончо Александров, председател на храма, отслужи празничното богослужение , в съслужение със свещеници от морската столица. След светата литургия беше раздаден рибен курбан.  Даниела Стойнова с репортаж от празника, която разговаря и с именичката Атанаска..

обновено на 18.01.22 в 14:07

Майсторът няма работно време дори и на имен ден

На Атанасовден ви срещаме с майстор - кожаря Атанас Георгиев. Намираме го във Вълчи дол, а адресът е известен на всички местни хора - втората пресечка от входа на Вълчи дол, веднага след разклона за околовръстното. Там се намира неговата работилница, в която работи от време на време и по всяко време, защото майсторът, както казва Наско, няма работно..

публикувано на 18.01.22 в 11:10

Авокадото – новото „зелено“ злато

Авокадото, известно още като алигаторова круша, се превърна в новото злато в света заради високата си цена и огромното търсене. Това го превръща и в рисков бизнес, в който конкурентите се прецакват и дори се стига до смъртни случаи. Бизнесът с производство на авокадо в Кения е толкова печеливш, че организирани престъпни групировки вече започват да..

публикувано на 18.01.22 в 10:16

Ежедневието на един именик - Андон Донев

Той е програмист, музикант и бегач на дълго разстояние. От Шабла е, но с години живее и работи във Варна. Казва се Андон Донев. Постоянно работи по някакви музикални проекти и непрекъснато планира на кое състезание да се пусне, както у нас така и в чужбина. Често съчетава маратонските бягания с посещения на концерти. И не спира да пътува. Дори и в..

публикувано на 17.01.22 в 15:46

Жителите на Вълчи дол притеснени, че улиците ще останат тъмни заради икономии

Община Вълчи дол ще пести от улично осветление заради скъпия ток. Общата стойност на платената фактура от Община Вълчи дол за разходвана електроенергия през месец ноември 2021 година е 58 384,47 лева, докато за месец октомври 2021 потреблението на ел. енергия е било на стойност 20 951,47 лева. Разликата между двете фактури е 37 433,00 лева. Направената..

публикувано на 17.01.22 в 15:41
Подкасти от БНР