Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От днес родителите могат да подават декларации за данъчни облекчения за деца

Снимка: БГНЕС

Родителите могат от днес да подават декларации за данъчните облекчения за деца. 

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна основа при ползване данъчно облекчение за деца, е, съответно, 4 500 лева за едно дете, 9000 лева за две деца и 13 500 за три и повече деца.

Това означава, че родителите ще получат, съответно, до 450 лева за едно дете, 900 - за две и до  1 350 за три и повече деца.

За отглеждане на дете с увреждания намаляването на годишната данъчна основа е в размер на 9000 лева, което означава, че сумата за получаване е 900 лева.

Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина, както досега. Единият е чрез подаване на декларация пред работодателя с основен трудов договор. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари догодина.

Втората възможност е с подаването на годишна данъчна декларация в срок от 10 януари до 3 май догодина. Паричните суми ще бъдат възстановени след проверка на Приходната агенция в срок от един месец след подаването на декларацията.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НОИ: Средният осигурителен доход за ноември е 1191,79 лева

Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за ноември 2021 г. е 1191,79 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.12.2020 г. до 30.11.2021 г. е 1161,23 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на..

публикувано на 19.01.22 в 13:10

Очаква се връщането на субсидията от 35 евро за седалка

 Очаква се връщането на мярката, която предвижда туроператорите да получават по 35 евро субсидия за всяка заета седалка с чартърен полет до България. Ще бъде премахната дискриминационна поправка, която е приета в предходния парламент и която облагодетелства само българските авиокомпании. Прогнози за летния сезон все още не могат да бъдат направени..

публикувано на 19.01.22 в 12:19
Кирил Петков

Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех

Вчерашната визита в Скопие беше огромен успех, заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в Народното събрание, предаде  БГНЕС. "От една страна ние подадохме ръка, отивайки там първи, от друга страна те ни дадоха нота, която сме се надявали да получим от две години. Тази нота е много по-важна от само късо и дълго име. Тази нота казва, че..

публикувано на 19.01.22 в 11:49

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание , предаде БНР. Двамата, както и всички официални лица, които присъстват в пленарна зала, бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на Народното събрание. Сред присъстващите в пленарна..

публикувано на 19.01.22 в 10:25

Още 15,3 милиона евро в подкрепа на туристическия сектор

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 15,3 милиона евро в подкрепа на туристическия сектор. Помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2022 година. Стъпка в правилната посока, защото през последните две години туризмът почти не работи, коментира Стоян Маринов, преподавател в..

публикувано на 19.01.22 в 09:56

Един изгорял и три опушени апартамента след инцидента в "Младост" /ОБНОВЕНА/

Пожар е горял снощи в бл.117 в кв.“Младост“. По първоначална информация, минути преди 20 часа, 67-годишен мъж е запалил газова бутилка с приставка за отопление, от където тръгват пламъците. Огънят бързо е обхванал жилището му, като се е пренесъл и на два етажа над него. Пожарът е нанесъл материални щети – изгорели са много покъщнини, както и..

обновено на 19.01.22 в 09:53

Варна ще е домакин на Форум и индивидуални консултации относно ин витро с донорски яйцеклетки

Медицински център за репродуктивно здраве ще представи своята донорска програма за яйцеклетки в град Варна. Събитието ще се проведе на 29 януари, от 11 ч. в хотел на бул. "Княз Борис I" 111. Всички двойки, посетили деня на отворените врати, ще получат възможността за безплатни консултации с ръководителя по донорска програма, д-р Дарина Давидова...

публикувано на 19.01.22 в 07:31
Подкасти от БНР