Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания набира средства за костенурките у нас

Kaмпания за набиране на средства започват от единствения у нас спасителен център за костенурки в днешния т.нар. „Щедър вторник” – 30 ноември. (Денят е в противовес на т.нар. черен петък).

Центърът се намира в обзорското с. Баня, работи от 2007 г., и до момента през него годишно минават между 200 и 800 костенурки.

Искаме да изградим по-специализирана костенуркова лечебница, за ранените и недоизлекувани костенурки, които не могат да заспят зимен сън, каза управителят и създател на центъра и на фондацията "Гея Челония" – Иво Иванчев.

Средства за кампанията се събират в platformata.bg – порталът, създаден от фондация BCouse - в помощ на благотворителността в България.


Какво научихте за костенурките, откакто е създаден центърът? Освен всичко което сте знаели отпреди.

Колкото повече научавам, толкова повече неща виждам, че трябва да науча. Те ме въведоха в един съвсем различен и до голяма степен по-добър свят. Научих много неща от тях. Научих как да не бързам и че нашата сприхавост и нервност много ни пречат в ежедневието ни. От тях човек много неща може да научи в тази насока.

Това е единственият спасителен център за костенурки,  вероятно и на Балканите?

Да. Това не е някаква странна идея, която е възникнала в моята глава, тъй като костенурките като група са изключително уникални животни и като биология и като анатомия.  Има необходимост от такива центрове, които се занимават само с проблемите на костенурките, защото и техните проблеми са изключително специфични и изискват определени умения и знания.  Има много такива по света, но на Балканите мисля, че сме единствените.

Костенурките екзотично животно ли са за българите?

Тази дума я избягвам, защото това, което е екзотично за нас, не е екзотично там, където се среща в природата и за други хора в друга част на света.  Те са уникални животни и за съжаление, това е групата гръбначни животни, която е най-застрашен от изчезване. Близо 50 процента от видовете, които съществуват на земята, са на границата на пълното изчезване. За съжаление ние хората сме причината.

Тяхното оцеляване зависи от нашата помощ

Говорим много често за различни видове заплашени животни, но костенурките някак си остават встрани. Ние сме държавата с доста костенурки. Не ги виждаме ли?

Хубавата новина за нас е, че все още има какво да направим. Има места, в които костенурките, са в стабилни популации. За жалост, опитът е такъв, че хората се сещат и започват да предприемат действия, когато вече е твърде късно, преди това не обръщат внимание на проблемите.  Но ние все още имаме какво да направим за нашите костенурки, за да можем да им се радваме , да се радват и нашите внуци. Ще бъде изключително срамно и жалко за нас като топ на еволюцията, както ние се считаме, да загубим заради нашата глупост и неразбиране това изключително животно, което няма аналог в живата пророда.  Те са едни от много малкото, които са видели динозаврите да идват и да си отиват.

За жалост не могат да ни разкажат за динозаврите?

Не, те могат. Ние трябва да се научим да слушаме.

Цялото интервю на Доротея Николова с Иво Иванчев:
Снимки: Център за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме паметта на Света Великомъченица Марина

На 17 юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Марина. Светицата е родената в Антиохия през III век. Тя е дъщеря на езически жрец идолопоклонник, възпитавал дъщеря си в идолопоклонство. Марина силно желаела да получи свето кръщение и изповядала вярата си на Олимврий, управител на източните провинции, който я..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия.  Работното време..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
огън, пожар, дим

Доброволци, гасили пожари във Варна: Като държава нямаме много възможности, важно е да сме силни като общество

Десетки доброволци помагаха на пожарникарите във Варна за овладяване на огнищата, разразили се на няколко места в града през последните дни. Без колебание, а водени от моралния си дълг,  се впускат в акцията  Младен Богданов и Станислав Йорданов.  Това бедствие ни показа колко сплотени можем да бъдем, споделят те. Като държава нямаме много възможности,..

публикувано на 16.07.24 в 14:14

Варна ще отбележи с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Отец Генадий и неговата "Малка България" в украинския Арциз

"Малка България" - така настоятелят на храма „Пресвета Богородица“ в украинския град Арциз – отец Генадий Мартинов, определя градежа на храмовия комплекс, зад който стои.  Около половината от населението на Арциз и Арцизски район са украински българи.  Идеята за храма е от около 15 години, понастоящем градежът, който включва освен храмов..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27