Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кампания набира средства за костенурките у нас

Kaмпания за набиране на средства започват от единствения у нас спасителен център за костенурки в днешния т.нар. „Щедър вторник” – 30 ноември. (Денят е в противовес на т.нар. черен петък).

Центърът се намира в обзорското с. Баня, работи от 2007 г., и до момента през него годишно минават между 200 и 800 костенурки.

Искаме да изградим по-специализирана костенуркова лечебница, за ранените и недоизлекувани костенурки, които не могат да заспят зимен сън, каза управителят и създател на центъра и на фондацията "Гея Челония" – Иво Иванчев.

Средства за кампанията се събират в platformata.bg – порталът, създаден от фондация BCouse - в помощ на благотворителността в България.


Какво научихте за костенурките, откакто е създаден центърът? Освен всичко което сте знаели отпреди.

Колкото повече научавам, толкова повече неща виждам, че трябва да науча. Те ме въведоха в един съвсем различен и до голяма степен по-добър свят. Научих много неща от тях. Научих как да не бързам и че нашата сприхавост и нервност много ни пречат в ежедневието ни. От тях човек много неща може да научи в тази насока.

Това е единственият спасителен център за костенурки,  вероятно и на Балканите?

Да. Това не е някаква странна идея, която е възникнала в моята глава, тъй като костенурките като група са изключително уникални животни и като биология и като анатомия.  Има необходимост от такива центрове, които се занимават само с проблемите на костенурките, защото и техните проблеми са изключително специфични и изискват определени умения и знания.  Има много такива по света, но на Балканите мисля, че сме единствените.

Костенурките екзотично животно ли са за българите?

Тази дума я избягвам, защото това, което е екзотично за нас, не е екзотично там, където се среща в природата и за други хора в друга част на света.  Те са уникални животни и за съжаление, това е групата гръбначни животни, която е най-застрашен от изчезване. Близо 50 процента от видовете, които съществуват на земята, са на границата на пълното изчезване. За съжаление ние хората сме причината.

Тяхното оцеляване зависи от нашата помощ

Говорим много често за различни видове заплашени животни, но костенурките някак си остават встрани. Ние сме държавата с доста костенурки. Не ги виждаме ли?

Хубавата новина за нас е, че все още има какво да направим. Има места, в които костенурките, са в стабилни популации. За жалост, опитът е такъв, че хората се сещат и започват да предприемат действия, когато вече е твърде късно, преди това не обръщат внимание на проблемите.  Но ние все още имаме какво да направим за нашите костенурки, за да можем да им се радваме , да се радват и нашите внуци. Ще бъде изключително срамно и жалко за нас като топ на еволюцията, както ние се считаме, да загубим заради нашата глупост и неразбиране това изключително животно, което няма аналог в живата пророда.  Те са едни от много малкото, които са видели динозаврите да идват и да си отиват.

За жалост не могат да ни разкажат за динозаврите?

Не, те могат. Ние трябва да се научим да слушаме.

Цялото интервю на Доротея Николова с Иво Иванчев:
Снимки: Център за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Акушерството като призвание

Навръх 21 януари, когато отбелязваме Бабинден по стар стил, ви срещаме с две млади акушерки от Варна, които са част от младата вълна в професията. Мерлин Бейтула и Кремена Панова определят акушерството като призвание е не като професия. "Акушерството изисква голямо сърце, отдаденост и много търпение", каза Мерлин, която завършва Медицинския..

публикувано на 21.01.22 в 08:58

Благотворителна кампания в помощ на 7-годишната Кали от Варна

Калина Димова е на 7 години от Варна. Детето расте жизнерадостно и щастливо, обградено от любовта и грижите на своите родители. През декември миналата година обаче изведнъж се преобръща. Детето е диагностицирано с тумор на десния яйчник, който засяга и гръбначния стълб. В началото на януари, детето е транспортирано до Турция, където са му..

публикувано на 21.01.22 в 08:07

По следите на изгубеното време в "Младост"

Слънцето прелестно огрява панелните сгради в квартал "Младост". Лек вятър суши прането пред блока. Времето е спряло в делнична дрямка.  Привидната простота на битието, а зад всичко това: постоянно нарастваща ковид статистика, безкрайна инфлация и увеличаване цените на стоките от първа необходимост и най-вече драстичното поскъпване на тока. За последното..

публикувано на 20.01.22 в 14:23

Обработват /ли/ пътищата във Варна при валеж и температура под 0

Зимата, която в истински вариант все по рядко виждаме във Варна, всяка година се превръща в огромен проблем и предизвикателство за хора, почистващи фирми и организация по придвижването. Парадоксално, но факт. Само няколко градуса под нулата, малко дъжд примесен със сняг и последвали заледявания по кварталните пътища преди два дни се..

обновено на 20.01.22 в 09:59
Андре Токев

Андре Токев влиза в затвора

Известният готвач Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца. Софийският районен съд е одобрил споразумение между Андре Токев и Софийска районна прокуратура за лишаване от свобода за срок от 7 месеца. От този срок се приспада времето, през което Токев е бил задържан за 72 часа, както и времето, през което подсъдимият изтърпява мярка за неотклонение..

публикувано на 19.01.22 в 15:52

Съборени пътни знаци и много автомобили до ОУ "Йордан Йовков"-Варна

Трафикът около училището винаги е голям: сутрин, обед или вечер, когато родителите отиват да водят или да взимат децата си. В следващите минути ще се фокусираме около обстановката до Основно училище „Йордан Йовков”   и по-точно до улица „Д-р Петър Берон” до кръстовището с улица „Пенчо Славейков”. Сигналът за съборени пътни знаци,..

публикувано на 19.01.22 в 14:10
Сателитите на Спейс-Х в нощно небе

SpaceX изстреля ракета със спътници Starlink

Американската компания SpaceX изстреля ракета Falcon 9 с група от микроспътници Starlink. Изстрелването от космодрума в Кейп Канаверал (Флорида) се състоя в 21:03 ч. местно време. Ракетата носител ще изведе в ниска околоземна орбита 49 микроспътника. Преди това първата степен на ракетата е използвана в девет изстрелвания. Служителите на SpaceX..

публикувано на 19.01.22 в 06:27
Подкасти от БНР