Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания набира средства за костенурките у нас

Kaмпания за набиране на средства започват от единствения у нас спасителен център за костенурки в днешния т.нар. „Щедър вторник” – 30 ноември. (Денят е в противовес на т.нар. черен петък).

Центърът се намира в обзорското с. Баня, работи от 2007 г., и до момента през него годишно минават между 200 и 800 костенурки.

Искаме да изградим по-специализирана костенуркова лечебница, за ранените и недоизлекувани костенурки, които не могат да заспят зимен сън, каза управителят и създател на центъра и на фондацията "Гея Челония" – Иво Иванчев.

Средства за кампанията се събират в platformata.bg – порталът, създаден от фондация BCouse - в помощ на благотворителността в България.


Какво научихте за костенурките, откакто е създаден центърът? Освен всичко което сте знаели отпреди.

Колкото повече научавам, толкова повече неща виждам, че трябва да науча. Те ме въведоха в един съвсем различен и до голяма степен по-добър свят. Научих много неща от тях. Научих как да не бързам и че нашата сприхавост и нервност много ни пречат в ежедневието ни. От тях човек много неща може да научи в тази насока.

Това е единственият спасителен център за костенурки,  вероятно и на Балканите?

Да. Това не е някаква странна идея, която е възникнала в моята глава, тъй като костенурките като група са изключително уникални животни и като биология и като анатомия.  Има необходимост от такива центрове, които се занимават само с проблемите на костенурките, защото и техните проблеми са изключително специфични и изискват определени умения и знания.  Има много такива по света, но на Балканите мисля, че сме единствените.

Костенурките екзотично животно ли са за българите?

Тази дума я избягвам, защото това, което е екзотично за нас, не е екзотично там, където се среща в природата и за други хора в друга част на света.  Те са уникални животни и за съжаление, това е групата гръбначни животни, която е най-застрашен от изчезване. Близо 50 процента от видовете, които съществуват на земята, са на границата на пълното изчезване. За съжаление ние хората сме причината.

Тяхното оцеляване зависи от нашата помощ

Говорим много често за различни видове заплашени животни, но костенурките някак си остават встрани. Ние сме държавата с доста костенурки. Не ги виждаме ли?

Хубавата новина за нас е, че все още има какво да направим. Има места, в които костенурките, са в стабилни популации. За жалост, опитът е такъв, че хората се сещат и започват да предприемат действия, когато вече е твърде късно, преди това не обръщат внимание на проблемите.  Но ние все още имаме какво да направим за нашите костенурки, за да можем да им се радваме , да се радват и нашите внуци. Ще бъде изключително срамно и жалко за нас като топ на еволюцията, както ние се считаме, да загубим заради нашата глупост и неразбиране това изключително животно, което няма аналог в живата пророда.  Те са едни от много малкото, които са видели динозаврите да идват и да си отиват.

За жалост не могат да ни разкажат за динозаврите?

Не, те могат. Ние трябва да се научим да слушаме.

Цялото интервю на Доротея Николова с Иво Иванчев:
Снимки: Център за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57