Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изследват безплатно варненци за ХИВ/СПИН на 1 декември

Гражданите ще могат да изследват безплатно и анонимно своя ХИВ-статус, доброволци ще раздават информационни материали

По повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН на 1 декември от 9.00 часа в двора на Медицинския университет във Варна ще бъде открит мобилен кабинет, в който студенти, преподаватели и всички желаещи граждани могат да се изследват безплатно и напълно анонимно за своя ХИВ-статус.

Кабинетът е част от традиционната АНТИСПИН кампания във Варна, организирана от общинската дирекция "Превенции", съвместно със Студентския съвет на Медицинския университет, Асоциацията на студентите по медицина и Медицинския колеж.

Освен че могат да се изследват безплатно, гражданите ще получат различни информационни материали от доброволци, каза за "Радио Варна" Бисерка Алексиева от Дирекция "Превенции".

"Заради ограничителните мерки и пандемията тази година по-голямата част от събитията в АНТИСПИН кампанията ще са в онлайн пространството. В социалните мрежи ще бъдат публикувани обучителни видеоматериали, в които доброволците от 13-те училищни превантивни клуба във Варна ще информират своите връстници за най-важните неща, които трябва да знаят за ХИВ/СПИН", каза Бисерка Алексиева.

От 18.00 часа на 1 декември ще се проведе и онлайн дискусия с участието на студенти по медицина, доброволци и лекари, които работят в сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към УМБАЛ "Света Марина".

"Основна цел на кампанията е да се повиши информираността сред младите хора за рисковете от неразумното сексуално поведение и как да се предпазят от заразяване с ХИВ/СПИН. Също така да се предотврати възможността за дискриминация на страдащите от заболяването и не на последно място да се обърне внимание на студентите по медицина за бъдещите рискове, с които ще се сблъскат в своята професия", поясни още Алексиева.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Бисерка Алексиева:


ВИЖТЕ ОЩЕ

По-ниска безработица във Варна през миналата година

Във Варна средногодишното равнище на безработица за 2021 г. е 2,5% и остава под отчетеното на национално ниво (по предварителни данни на Агенция по заетостта - 5,5% средногодишно за 2021 г.). Спрямо предходната година, безработицата в града намалява с 1,6 процентни пункта. Броят на регистрираните безработни средно за 2021 година е 4432..

обновено на 27.01.22 в 12:37

В Добричка община въвеждат режим на уличното и парковото осветление

Община Добричка пристъпва към режим на уличното и парковото осветление във всичките 68 населени места на територията си. Причината е в драстичното увеличение на сметките за електроенергия и невъзможността без икономии общината да посрещне новите размери на разходите си. Осветлението ще се преустановява от 23.30 часа до 04.00 часа сутринта. Във връзка..

публикувано на 27.01.22 в 12:24
Ф-16 Блок 70

България ще получи най-нови тренажори за F-16

България ще получи тренировъчни симулатори за изтребители F-16 за обучение на пилоти за национални и мисии на НАТО от компанията производител „Локхийд Мартин“. България е сред първите страни, които ще получат изтребители F-16 Block 70, и ще разполага със симулатори с най-новата техническа конфигурация. България ще разполага с осем свръхзвукови..

публикувано на 27.01.22 в 11:28

Пожарникарите готови на протест заради готвените промени

Анкета на Синдикалната федерация на служителите на МВР сред членовете им в дирекциите „Противопожарна безопасност и защита на населението„, която приключва в петък, показва, че те не одобряват идеята на управляващите за създаването на нова агенция, където от МВР да се прехвърлят щатните  бройки и функциите на посочените ведомства. Това съобщи..

публикувано на 27.01.22 в 10:27
Снимката е илюстративна

Добрич отбелязва 144 години от освобождението си от османско владичество

Добрич днес отбелязва 144 години от освобождението на града от османско владичество. Тържественият ден ще започне с поклонение и поднасяне на цветя пред Паметника на победата. Заупокойна молитва пред паметника на ген. лейтенант Цимерман в 11.00 часа ще отслужат протойерей Емануил и свещеник Мирослав, слово ще произнесе кметът на..

публикувано на 27.01.22 в 09:08

Германски и италиански пенсионери търсят имоти под наем във Варна

Варна и близките курортни комплекси винаги са били притегателна дестинация за чуждестранните инвеститори в недвижими имоти. Освен традиционните за имотния пазар британци и руснаци, интерес към морската столица проявяват и купувачи от по-далечни страни.  "Наскоро имах клиент от САЩ , който заедно със своето семейство искаха да инвестират в три..

публикувано на 27.01.22 в 09:02

"Мозъчна мъгла" може да засегне преболедувалите Covid-19

„Мозъчната мъгла” е състояние, за което се говори все повече с настъпването на пандемията. Не са малко хората, преболедували Covid-19, които се оплакват, че са разсеяни, че не могат да се концентрират или забравят наглед елементарни неща в ежедневието. "Мозъчната мъгла е състояние на мозъка, при което той не може да изпълнява нормалните си функции...

публикувано на 27.01.22 в 07:56
Подкасти от БНР