Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От 80 до 160 лева са цените на новогодишните куверти във Варна

Има хотели и заведения, които няма да работят по празниците

Снимка: Ани Петрова

Началото на декември е времето, в което традиционно планираме къде и как ще прекараме Коледните и новогодишни празници. И докато на Бъдни вечер и на Рождество Христово най-често хората са у дома със своите семейства, то на Нова година хотели и заведения са предпочитани. Дали обаче е така тази година, предвид сложната епидемична обстановка и зелените сертификати?

Според Павлин Косев, който е собственик на хотел и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, хората са предпазливи при резервациите за новогодишната нощ.

"Обстановката е все още несигурна и хората се притесняват. Имаме вече резервации за Нова година, но не всички са предплатени. Има клиенти, които още не са решили 100%, тъй като имат и деца. Проявяваме разбиране и при анулиране на резервация им връщаме капарото", каза Павлин Косев.

Цените на кувертите за новогодишната нощ в заведенията и хотелите във Варна са между 80 и 160 лева в зависимост от мястото и тържествената програма.

По-скъпо ще ни излезе ако предpочетем пакет с една, две или повече нощувки в някой от хотелите по морето. Но и тук цената зависи от различни фактори. 

"Ако новогодишният пакет е с повече от една нощувка, цената се определя в зависимост от местоположението и категорията на хотела, както и дали са включени СПА процедури или хранене след първата нощувка. При офертите на повечето мои колеги, пакетите започват от две нощувки. Това дава възможност на клиентите да прекарат една карaтка ваканция покрай Нова година", коментира Павлин Косев.

Заради кризата с високите цени на тока и повишаващата се инфлация, а и заради липсата на резервации, е възможно някои от градските и целогодишни хотели, както и заведения, да не работят на Нова година.

"Преди настъпването на пандемията, много обекти във Варна и региона, в това число снек-барове, бистра и кафе-барове, организираха новогодишни "тържества". Пускат музика и правят някаква пародия на новогодишна програма. Пандемията влезе в ролята на един "биологичен филтър" и сега останаха повече обекти, които могат да организират наистина качествена новогодишна програма и да осигурят безопасността на клиентите", каза още Косев.

Анкета сред варненци показа, че дали заради пандемията или по други причини, повечето хора предпочитат да посрещнат новата година в домашна обстановка с приятели.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зрелостници писаха за предизвикателствата пред производството на енергия в нашата страна

„Какви промени настъпват в съвременното производство на електроенергия в България?“ Това беше въпросът, на който отговаряха 260 зрелостници на днешната матура по избор по география и икономика от общообразователна подготовка, съобщават от МОН. Те трябваше да формулират теза с аргументи на базата на кратък текст за предизвикателствата пред производството..

публикувано на 27.05.22 в 14:10
 Кирил Петков

Петков: Приемането на плана за еврото е важна стъпка напред

На днешното заседание на Министерски съвет ще направя няколко акцента. Това каза премиерът Кирил Петков, предаде  БГНЕС. „Първо – приемане на Националния план за въвеждане на еврото в България. Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в Еврозоната от 1 януари 2024 г. Това е важна отправна точка за България и за нейното развитие напред“,..

публикувано на 27.05.22 в 13:47
Димитър Маргаритов

Димитър Маргаритов е назначен за зам.-министър на икономиката и индустрията

Димитър Маргаритов е назначен за заместник-министър на икономиката и индустрията. Заповедта за това беше подписана от премиера Кирил Петков, предаде БГНЕС. Димитър Маргаритов е дългогодишен председател на Комисията за защита на потребителите. Той заемаше поста в продължение на седем години, до 25 май, когато бе освободен заедно с екипа си заради..

публикувано на 27.05.22 в 12:02

Търсят екипаж за "Царевна"

Нито българският кораб "Царевна", нито останалите в пристанището в Мариупол, могат да го напуснат, тъй като още в началото на военните действия на входа на порта е бил потопен плаващ кран, който възпрепятства излизането от него. В момента от фирмата- оператор на "Царевна"  водят преговори за попълване на екипажа, което правят и останалите..

публикувано на 27.05.22 в 11:56

Протест срещу закриването на Районния съд в Каварна затвори главен път

Главният път към Граничния пункт Дуранкулак беше за кратко блокиран днес от протестиращи жители на общините Каварна и Шабла. Тяхното недоволство е продиктувано от решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за закриването на Районния съд в Каварна и сливането му със съда в Балчик. До 30 юни е срокът, в който трябва да се проведе обществено..

публикувано на 27.05.22 в 10:33

Адресите без ток на 27 май, петък

По информация на Енерго Про - Варна: На 27.05.2022 г. В периода 08:00 ч. до 17:00 ч...

публикувано на 27.05.22 в 06:21

Протест в Дуранкулак заради сливане на Районния съд в Каварна, с този в Балчик

Жители на общините Шабла и Каварна ще протестират срещу закриването на Районния съд в Каварна и обединението му с Районен съд Балчик. Протестът ще бъде в 7.30 часа в село Дуранкулак , на пешеходната пътека на изхода на селото в посока Граничния контролно-пропускателен пункт. Чрез протеста си жителите на двете крайморски общини Каварна и..

публикувано на 27.05.22 в 06:21