Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Положителни новини от комисия "Здравеопазване"

Снимка: архив

95 лица ще получат еднократна финансова помощ за лечение, стана ясно на постоянната комисия "Здравеопазване" към варненския общински съвет. Общият размер на средствата е 32 хиляди лева. На 25 лица, поради неизрядност в документацията, еднократна помощ за лечение, няма да бъде отпусната. 82 хиляди лева са предвидени за лечение на репродуктивни проблеми на нуждаещи се двойки. 29 двойки от Варна ще получат между 2 хиляди и 3 хиляди и 500 лева, на шест бе отказано, защото не отговарят документално на условията.

Нов рентгенов апарат да бъде купен за нуждите на ДКЦ "Свети Иван Рилски" решиха съветниците на днешното заседание на комисията "Здравеопазване". Старият е амортизиран и за него няма части, с които да бъде ремонтиран, стана ясно в уточнението на проф. Анелия Клисарова-председател на комисията.

150 хиляди лева за проектиране на неотложен ремонт на сградата на Специализираната болница по очни болести за активно лечение,  одобриха съветниците. Сградата на лечебното заведение е собственост на общината, а оборудването е на Медицински университет-Варна. Съответно решението бе ремонтът да бъде за сметка на общинския бюджет за 2022 година.

1 милион 248 хиляди лева от бюджета да бъдат насочени за реконструкция, пристройка и фасадно оформление на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко Марков, решиха още съветниците.

479 хиляди лева за „Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания, положително становище от страна на съветниците. 400 хиляди са нужни за осигуровки и плащане на персонала на лечебното заведение, 79 хиляди лева са задълженията на дружеството.

243 хиляди лева да бъдат отпуснати за апаратура на Аг-болницата във Варна, 30 хиляди за ремонтни дейности и 56 хиляди за различни програми. 200 хиляди лева за спешен ремонт на покрива на сградата на ДКЦ 4. Сградата е строена през 1972 година, а покривът е в окаяно състояние и от него капе вода.

Ехо кардиограф с доплер на стойност 108 хиляди лева да бъде купен за нуждите на ДКЦ 5 вместо първоначално предвиденият мобилен рентгенов апарат, решиха общинските съветници. Ще бъдат отделени и средства за асансьор за нуждите на ДКЦ 5, тъй като липсата му води до множество неудобства за пациенти и персонал. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка катастрофа на АМ "Хемус" край Слънчево

В Шоковата зала на МБАЛ "Св. Анна" /Окръжна болница/ е настанен тежко пострадал при катастрофата мъж, съобщиха за Радио Варна от КАТ - Варна. Все още не е ясно има ли опасност за живота му. Мъжът е шофирал един от четирите автомобила, участвали в произшествието на автомагистрала "Хемус" при пътен възел „Слънчево”, в посока Варна. Там,..

публикувано на 25.01.22 в 17:48

Ресторантьорите завеждат съдебни дела заради COVID-мерките

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) стартират серия от съдебни дела и административни процедури срещу дискриминационното отношение към бранша, съобщиха от двете организации. В съобщение до медиите, ресторантьорите казват, че ще сигнализит Омбудсмана на Република България за грубото потъпкване на..

публикувано на 25.01.22 в 17:18

Община Балчик достигна най-високата заболеваемост в областта

Община Балчик достигна най-високата заболеваемост в областта -1106,10 на сто хиляди население . Към 25 януари диагностицираните с болестта в морската община са 257 души, спрямо седмица назад те са с една трета повече. На 14-дневна база към 24.01.2022 г. в област Добрич средното ниво е 798,00% 000 , информира директорът на Регионална здравна инспекция..

публикувано на 25.01.22 в 17:09

Безработица в община Балчик е 3,8 процента

Равнището на безработица за община Балчик през 2021 година е 3.8 процента, колкото е било в годината преди пандемията – 2019, средно годишен брой регистрирани лица - 310. През 2020-а делът на хората без препитание е почти двоен – 6,3 процента от икономически активното население, обобщават от дирекция Бюро по труда, или средно 513 души. Разчетите са..

публикувано на 25.01.22 в 16:14

Готвят ремонт на автоподлеза "Шипка"

Голяма част от варненските подлези са ремонтирани през миналата година. Тази предстои да бъде проучено защо в автоподлеза под ул. "Шипка" във Варна има течове. Това каза за Радио Варна началникът на отдел „Общинска инфраструктура” в общината Тихомир Тимов . Ще бъде направено предложение да бъдат отпуснати средства от общинския бюджет за 2022 за..

публикувано на 25.01.22 в 16:07

Продължава ваксинирането на деца от 5 до 11 години във Варна

Продължава ваксинирането на деца от 5 до 11 години в три ваксинационни пункта във Варна с педиатричната ваксина, интересът е траен, но сега има изчакване заради повишената заболеваемост в морската столица. Tова коментира  д-р Мая Томова - изпълняваща длъжността директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ. Досега са ваксинирани 169..

публикувано на 25.01.22 в 15:46

Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

Струпване разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС. „Решение на българското правителство за такъв тип движение, струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма”, каза още той.

публикувано на 25.01.22 в 14:06
Подкасти от БНР