Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво е състоянието на буните пред залива Болата

След обстойна проверка на 29 брегоукрепителни съоръжения по Северното Черноморие в разпореждане на Дирекция Морска администрация-Варна от 14 април тази година е записано, че всички те са в опасно от експлоатационна гледна точка състояние. На база на установените технически проблеми е издадена и заповед за преустановяването на швартоването на плавателни съдове, както и качването и слизането на и от тях на хора. Няколко месеца по-късно забранителния режим за част от тях е отменен, без да става ясно дали са предприети действия по отстраняването на проблемите. 

Темата за състоянието на брегоукрепителните съоръжения по Северното Черноморие е широко дискутирана през последните години, но като че ли и тя по-скоро се превърна в горещ картоф, прехвърлян от институция на институция, без това и до този момент да е довело до конкретни действия. От Сдружението с нестопанска цел „За туризма на Калиакра“ от години се опитват да настроят лампата за тревожност в червено по отношение на буните на залива „Болата“, намиращ се в община Каварна. „Болата“ попада в територията на резерват „Калиакра“ и по тази причина там са забранени всякакъв тип строителни и рехабилитационни дейности. Многократно е обръщано внимание за това, че пътят и брегоукрепителните съоръжения би следвало да бъдат извадени от обхвата на резервата, за да могат съответно да бъдат и ремонтирани. През 2020 година са извършени проверки от Държавното дружество Геозащита и Басейнова дирекция –Черноморски район, които потвърждават необходимостта от спешен ремонт на съоръженията.

Преди около месец от Сдружението „За туризма на Калиакра“ са изпратили писма до редица институции, обръщайки отново внимание на спешната нужда от ремонт на буните в залива. Те са се обърнали към Областния управител на Добрич Васил Карапанчев, към кмета на община Каварна Елена Балтаджиева, председателя на Общинския съвет на Каварна – Йордан Стоянов, МОСВ и това на регионалното развитие и благоустройството и други, като уточняват, че от тях именно зависи дали в следващите месеци или години ще станем свидетели на унищожаването на залива, категоричен е председателят на Сдружението Стелиан Томов.

Ако до няколко месеца не се пристъпи към конкретни действия, от Сдружението са категорични, че ще сезират прокуратурата за безстопанственост. На писмото им от ноември месец тази година до този момент отговор е получен единствено от областния управител на Добрич Васил Карапанчев, в който той информира, че хидротехническите съоръжения на залива „Болата“ с решение на Министерски съвет от 2013 година са отнети от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и „Пристанищна инфраструктура“ и са прехвърлени за управление към МОСВ.

Обърнахме се за становище по темата и към кмета на община Каварна Елена Балтаджиева, която заяви, че ремонтните дейности са от изключително значение и те трябва да бъдат извършени, но за целта трябва на законодателно ниво да бъдат разрешени дейности по ремонт и реконструкция на съществуващите брегоукрепителни съоръжения и пътя, водещ до залива.

Изпратихме въпросите си и до Областната администрация в Добрич, за да разберем какво е предприето по отношение на техническото състояние на буните. Оказва се, че от тяхна страна е извършена проверка единствено за или не наличието на обозначителни табели, забраняващи швартоването на плавателни съдове, както и качването и слизането на и от тях на хора на буните в залива Болата, както и на тези край Бялата лагуна, община Балчик. В отговора си от администрацията посочват също, че Морска администрация Варна е уведомила за техническото състояние на хидротехническите съоръжения чрез протоколи ресорните министерства.

В проверката, извършена от Дирекция „Морска администрация-Варна“ прави впечатление липсата на обекти в община Шабла, която в същото време разполага с най-много плажна територия. Причината за това е, че там пък изобщо няма брегоукрепителни съоръжения, въпреки огромната нужда от тях. Само ще припомня, че ремонтът на Естакадата край Шабла започна преди седем години и все още не е завършен, въпреки че трябваше дейностите да приключат в рамките на две години. В така красивото и диво Северно Черноморие оскъдните брегоукрепителни съоръжения са в изключително компрометирано състояние и не отговарят на изискванията. Районът спешно се нуждае от ударни инвестиции в пристанищна инфраструктура и брегоукрепване. Въпросът е кога ще бъде направено това и дали няма за залива „Болата“ например, да е вече късно.

Какво е състоянието на брегоукрепителните съоръжения в област Добрич и по-специално с буните на един от най-красивите заливи в света „Болата“ провери кореспондентът ни Мая Щърбанова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка катастрофа на АМ "Хемус" край Слънчево

В Шоковата зала на МБАЛ "Св. Анна" /Окръжна болница/ е настанен тежко пострадал при катастрофата мъж, съобщиха за Радио Варна от КАТ - Варна. Все още не е ясно има ли опасност за живота му. Мъжът е шофирал един от четирите автомобила, участвали в произшествието на автомагистрала "Хемус" при пътен възел „Слънчево”, в посока Варна. Там,..

публикувано на 25.01.22 в 17:48

Ресторантьорите завеждат съдебни дела заради COVID-мерките

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) стартират серия от съдебни дела и административни процедури срещу дискриминационното отношение към бранша, съобщиха от двете организации. В съобщение до медиите, ресторантьорите казват, че ще сигнализит Омбудсмана на Република България за грубото потъпкване на..

публикувано на 25.01.22 в 17:18

Община Балчик достигна най-високата заболеваемост в областта

Община Балчик достигна най-високата заболеваемост в областта -1106,10 на сто хиляди население . Към 25 януари диагностицираните с болестта в морската община са 257 души, спрямо седмица назад те са с една трета повече. На 14-дневна база към 24.01.2022 г. в област Добрич средното ниво е 798,00% 000 , информира директорът на Регионална здравна инспекция..

публикувано на 25.01.22 в 17:09

Безработица в община Балчик е 3,8 процента

Равнището на безработица за община Балчик през 2021 година е 3.8 процента, колкото е било в годината преди пандемията – 2019, средно годишен брой регистрирани лица - 310. През 2020-а делът на хората без препитание е почти двоен – 6,3 процента от икономически активното население, обобщават от дирекция Бюро по труда, или средно 513 души. Разчетите са..

публикувано на 25.01.22 в 16:14

Готвят ремонт на автоподлеза "Шипка"

Голяма част от варненските подлези са ремонтирани през миналата година. Тази предстои да бъде проучено защо в автоподлеза под ул. "Шипка" във Варна има течове. Това каза за Радио Варна началникът на отдел „Общинска инфраструктура” в общината Тихомир Тимов . Ще бъде направено предложение да бъдат отпуснати средства от общинския бюджет за 2022 за..

публикувано на 25.01.22 в 16:07

Продължава ваксинирането на деца от 5 до 11 години във Варна

Продължава ваксинирането на деца от 5 до 11 години в три ваксинационни пункта във Варна с педиатричната ваксина, интересът е траен, но сега има изчакване заради повишената заболеваемост в морската столица. Tова коментира  д-р Мая Томова - изпълняваща длъжността директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ. Досега са ваксинирани 169..

публикувано на 25.01.22 в 15:46

Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

Струпване разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС. „Решение на българското правителство за такъв тип движение, струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма”, каза още той.

публикувано на 25.01.22 в 14:06
Подкасти от БНР