Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Седем километра път изкара Кардам на протест

Седемкилометрова отсечка от второкласния път 2-29 на входа на България за пореден път изкара жителите на граничното село Кардам на протест. Ангажиментите за неговото ремонтиране нееднократно са поемани от кандидатите за депутати от област Добрич, многократно е заявявано и колко важно стратегическо място заема този път. И така години наред, в които нищо не е предприето нито от икономическа гледна точка, тъй като по него се движат стотици международни камиони ежедневно, нито от човешка гледна точка, тъй като той вече е опасен за живота и здравето на всички, пътуващи ежедневно по него.

В страната ни като че ли от няколко години все повече се затвърждава усещането, че за да се случи нещо хубаво, то трябва да се излезе на улицата и да се протестира или пък да стане инцидент, който да наложи спешни мерки. Жителите на граничното село Кардам, община Генерал Тошево, протестираха заради окаяното състояние на пътя от общинския център до граничния пункт с Румъния през лятото. На следващия ден техниката на Областното пътно управление беше строена на пътя, с уверенията, че отсечката ще бъде изцяло ремонтирана до края на месец октомври. Защо в началото на декември хората са отново на пътя, за да протестират, обяснява кметът на населеното място Георги Събев.

Плащаме си данъците и винетките и единственото, което искаме е управляващите да си спомнят, че и община Генерал Тошево е част от България, недоволстват местните хора.

165 км е дължината на републиканската пътна мрежа в община Генерал Тошево. От тях през последните шест години са ремонтирани едва 13 км. По думите на кмета на общината Валентин Димитров държавата напълно е забравила за този район на България.

До края на месец май следващата година е новият срок за завършване на 7-километровата отсечка, поставен от АПИ. Ако и дотогава не е готов, хората отново ще са на улицата. Засега им остава надеждата зимата да е благосклонна към тях.

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

8 са кандидатите за шеф на БНТ

Приключи приемането на документите за участие в процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Своите концепции в Съвета за електронни медии са подали общо 8 кандидати, предаде БГНЕС. Това са Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов, Светлана..

публикувано на 27.05.22 в 17:25

С пенсионери попълват екипите си от Спешната помощ във Варна

Всяка година се повишава възрастта на работещите в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна, каза директорът д-р Мая Рашева в предаването "Post Factum". Екипите се попълват и от пенсионери. "Трудно е, но все пак имаме едно предимство във Варна, защото има Медицински университет и ежегодно, към края на годината, пристигат новите попълнения",..

публикувано на 27.05.22 в 16:36

Три дни без коли на безплатния паркинг на жп гарата във Варна

Във връзка с акцията по транспортиране на украински граждани с автобуси - от курортите към жп гара Варна, от 29 май 2022 г. до 31 май 2022 г. включително, няма да се допускат моторни превозни средства на безплатния паркинг на жп гара Варна - до светофара. Мярката е в изпълнение на искане на ОД на МВР - Варна.

публикувано на 27.05.22 в 16:29

Токът във Варна скача с близо 5%, парното - с 30%

Средно почти с 40% ще поскъпне парното  от 1 юли, а   3,3% ще бъде увеличена цената на тока. Това сочат разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).  Цената за топлинна енергия на варненската топлофикация се изменя с 30,66 % и става 128,43 лв./MWh, при сегашна цена 98,29 лв./MWh.  Комисията за енергийно регулиране предвижда от 1..

публикувано на 27.05.22 в 16:00

Кабинетът одобри оперативния план за приемане на еврото

Правителството прие оперативния план за приемане на еврото , съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в Министерски съвет, предаде БГНЕС. Предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ. Процесът продължава в парламента, каза Василев. Той припомни, че България де факто вече е приела еврото през Валутния..

публикувано на 27.05.22 в 15:20

Зрелостници писаха за предизвикателствата пред производството на енергия в нашата страна

„Какви промени настъпват в съвременното производство на електроенергия в България?“ Това беше въпросът, на който отговаряха 260 зрелостници на днешната матура по избор по география и икономика от общообразователна подготовка, съобщават от МОН. Те трябваше да формулират теза с аргументи на базата на кратък текст за предизвикателствата пред производството..

публикувано на 27.05.22 в 14:10
 Кирил Петков

Петков: Приемането на плана за еврото е важна стъпка напред

На днешното заседание на Министерски съвет ще направя няколко акцента. Това каза премиерът Кирил Петков, предаде  БГНЕС. „Първо – приемане на Националния план за въвеждане на еврото в България. Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в Еврозоната от 1 януари 2024 г. Това е важна отправна точка за България и за нейното развитие напред“,..

публикувано на 27.05.22 в 13:47