Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСУ „Черноризец Храбър“, ТУ – Варна и Пловдивският университет създават съвместни магистърски програми

7
Хибридна среща между ВСУ, ТУ-Варна и ПУ
Снимка: С. Спиридонова, Радио Варна

Иновативен проект събира Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Техническия университет във Варна и Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Заедно трите български висши учебни заведения ще създадат съвместни иновативни магистърски програми. Те ще бъдат интердисциплинарни, а завършилите ги магистри ще получат съвместни дипломи.

На хибридна среща днес в присъствието на проф. Петър Христов - ректор на ВСУ, проф. Венцислав Вълчев - ректор на ТУ - Варна, координаторите по проекта и дистанционно онлайн екипа на Пловдивския университет, начело с проф. Теменужка Йовчева – заместник-ректор, официално бе даден стартът на проекта за създаване на иновативна академична екосистема в трите висши училища.

Едната от новите магистърски програмите е в областта на зелената и синята индустрии. По нея ще бъдат обучени технически кадри за екологосъобразни технологии, рециклиране и удължаване жизнения цикъл на продуктите, устойчиво развитие на морската екосистема и др. Втората интерсекторна програма е подчинена изцяло на дигитализацията и използването на дигиталните технологии в инженерните направления. Залегнало е изучаването и практическото приложение на 3D-технологиите, визуализацията на данни и процеси, виртуалната реалност, адитивни технологии и др., които са основни компоненти на Industry 4.0 и цифровизираното производство.

В рамките на проекта ще бъдат създадени съвременни лаборатории за виртуална реалност и адитивни технологии, в които ще се обучават техническите специалисти и където ще могат да работят учените и академичния състав на трите университета, разказа доц. Росица Слипец – координатор на проекта от ВСУ.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 и е на обща стойност 1 498 758.36 лв. Периодът на изпълнение е от 8.11.2021 г. до 31.12.2023 г.

Бенефициент по проекта BG05M2OP001-2.01-0026 „Иновативен модел за модернизация на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ „Черноризец Храбър“ – Технически университет – Варна – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски““ е Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“, в партньорство с Технически университет – Варна и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Асоциираните партньори са: Националният университет за дистанционно обучение – Испания, Университетът Жилина – Словакия, Университетът на Букурещ и Университетът на Крайова, Румъния.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството решава в петък дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 25.04.24 в 19:16

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11

Разрешение за ремонт получи пространството за култура "ReBonkers" във Варна

"ReBonkers" в бившите барутни погреби се класира за втори етап на финансиране по Световната програма на САЩ за възстановяване на сгр ади с културно значение, съобщиха от общинския пресцентър. Кметът Благомир Коцев е дал  съгласието си за извършване на текущ ремонт за консервацията на пространството за култура.  За Варна е от изключителна..

публикувано на 25.04.24 в 19:00
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли: Направленията за мамография ще важат по два месеца

Издадените от 1 юли медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес, съобщава БНР.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:47

Апелативният съд и Морското училище във Варна подписаха меморандум за сътрудничество

Варненският апелативен съд и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" задълбочават сътрудничеството си и ще осъществяват повече съвместни дейности от взаимен интерес. Ръководителите на двете институции д-р Ванухи Аракелян и фл.адм. проф. Боян Медникаров  подписаха меморандум.  Партньорството е обусловено от развитието на цифровите услуги,..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

До средата на май рибарите трябва да обявят колко лодкостоянки са необходими на Варна

До 15 май сдруженията на рибарите трябва да представят информация за броя на лодкостоянките, които са необходими за Варна. Те трябва да изготвят и да внесат в администрацията на Областната управа и предложения за местата, подходящи за лодкостоянки. Община Варна от своя страна трябва да изготви и предостави на областната управа писмена информация на..

публикувано на 25.04.24 в 17:54

Национално състезание по професии се провежда край Варна

186 са участниците от 48 професионални гимназии по туризъм  и учебни заведения по ресторантьорство и хотелиерство от цялата страна, които се включват в Националното състезание по професии, което се провежда в курорта "Златни пясъци" край Варна. Състезанието е по шест професии - барман, сладкар, готвач, хотелиер, аниматор и сервитьор...

публикувано на 25.04.24 в 17:10