Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дефицит на лекарства застрашава живота на недоносени деца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фондация "Нашите недоносени деца" изпрати отворено писмо до Министерство на здравеопазването /МЗ/ и Изпълнителна агенция по лекарствата във връзка с продължителната и задълбочаваща се липса на два медикамента, от жизнена необходимост за лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди. Това каза за Радио Варна Маргарита Габровска, ръководител „Ранно детско развитие и терапевтични услуги“ във фондацията.

Липсващите лекарства са Вентолин (бронходилататор) и Пулмикорт (кортикостероид), които се изписват при деца с астма, с хронични белодробни заболявания, в ситуации на бронхоспазми, при деца, които са родени преждевременно, особено преди 32 гестационна седмица когато има случаи на бронхопулмонална дисплазия, каза още Маргарита Габровска.

След допитване до медицински специалисти и юристи от фондацията установяват, че една от основните причини за липсата на едно от лекарствата /вентолин/ е фактът, че у нас то се изписва за лечение на пациенти с Ковид 19, макар да не фигурира в Международните насоки за лечение от коронавирусната инфекция.

„Нашият апел към Министерството на здравеопазването е да проверят, ако действително тези медикаменти работят в тези случаи и на практика ние сме открили нещо ново в терапията, нека тогава променят заявките, които имат към вноса на лекарствата. Тук големия проблем е всъщност начинът по който се планират заявките за определени периоди. Ние не знаем на какъв принцип МЗ прави това, доколкото то не разполага нито с регистър на недоносените, за да види какъв е риска от развитие на долните дихателни пътища. Същата е ситуацията и с регистрите, които засягат хора с хронични белодробни заболявания и хора с риск от развитие на сериозни инфекции.“

В момента лекарствата могат да се намерят само в някои от малките населени места в страната, но не и в големите градове. Те се изписват от лекари и ако не бъдат приемани се стига до спешно хоспитализиране, каза още Маргарита Габровска.

Отвореното писмо е получило подкрепа от представителството на Световната здравна организация за България.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Личните данни при онлайн търговията вече ще се приравняват с пари

Всеки от нас поне веднъж е ставал жертва на нелоялна търговска практика. Дали ще ни дадат негодна стока или пък продукт, който не отговаря на този, който сме поръчали при онлайн търговията и други подобни случаи. Единственият начин по който можем да се защитим е като сигнализираме в Комисията за защита на потребителите. Често след предприетите от..

публикувано на 16.05.22 в 08:58

III ОУ „Ангел Кънчев“- гр. Варна участва в Национална програма „Иновации в действие“

III ОУ „Ангел Кънчев“ – гр. Варна е включено в списъка на иновативните училища през 2019 година. През учебната 2021-2022 година училището участва в Национална програма „Иновации в действие“ с проект „ Въвеждане на иновации за формиране на екологична култура в помощ на природата. „Дигит@лните дец@ в помощ на природата“ . Целта на проекта е да..

публикувано на 16.05.22 в 08:00

Адреси без ток на 16 май

На 16.05.2022 от 11:00 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Кичево. На 16.05.2022 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде..

публикувано на 16.05.22 в 06:08

Слънце до обяд, следобед отново се заоблачава

Утрото в понеделник ни посреща с тихо и спокойно време, на места във Варна с намалена видимост. Днес преди обед ще преобладава слънчево време, сутринта на места мъгливо. Около и следобед отново ще са развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Възможни са и локални градушки. Във..

публикувано на 16.05.22 в 05:56

Бира за смет

Инициативата на "Ротаракт" - Варна, за почистване на екопътеката до Телевизионната кула, е с надслов "Бира за смет", тъй като всеки, който се включи, получава кенче бира, а децата - безалкохолни напитки. "2018 година го правихме на Камчийски пясъци", каза за Радио Варна Денис Кяшиф, пас-президент на "Ротаракт клуб"-Варна. "Изчистихме около четири..

обновено на 15.05.22 в 15:38

Лекари очакват нова Covid вълна през есента

Мнозинството от лекарите очакват нова вълна от Covid през есента. Това показват резултатите от анкета, проведена в специализираната мрежа за комуникация в медицината и здравеопазването "CredoWeb". В допитването са участвали 425 медици от всички специалности в цялата страна. Под 4% от медиците смятат, че е постигнат колективен имунитет. Според 56% след..

публикувано на 15.05.22 в 13:49

МОН: Над 242 млн. лева и 21 програми за предучилищно и училищно образование

242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в предучилищното и училищното образование чрез 21 национални програми, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Две от програмите  са нови - „Заедно в изкуствата и спорта“ и „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“. С първата програма ще се реализират 90 милиона..

публикувано на 15.05.22 в 13:48