Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна на 87 години!

| обновено на 09.12.21 в 13:59

Радио Варна - първата радиостанция в България, днес навършва 87 години. За първи път на 9 декември 1934 година в българския ефир прозвучават глас и песен. Тогава е излъчен концерт от варненската зала „Съединение“, а това е първото предаване на средни вълни в Северна и Североизточна България.

Началото е положено от ентусиасти, направили сами дори предавателя. През 1933 година Димитър Кулев, тогава ученик във Варненската мъжка гимназия, сглобява заедно с учителя си по физика два любителски радиопредавателя.

Днес Радио Варна със своята програма, технически възможности, професионални ресурси със сигурност може да има нескромната претенция да е информационен лидер.  Радио Варна винаги се стреми да отговори на най-високите стандарти за обективна журналистика -синоним на висок професионализъм, и заслужено получава високо доверие от аудиторията.

Радио Варна освен функцията да информира достоверно, изпълнява и функцията на медиатор между хората.

През годините Радиото, както го наричат варненци, се утвърди като значима обществена културна институция, а не само като източник на информация, с възможности за организиране и представяне на събития от всички жанрове – видео и мултимедия, литература, приложни и изящни изкуства, театър, музика, танц…

За целия екип професията не е просто работа, а призвание, защото Радиото е диагноза.

НАЧАЛОТО 

На 25.05.1933 г. като секция към Съюз "Родно радио" е учреден Радиоклуб "Варна". Първото пробно живо радиопредаване от Варна е осъществено на 06.01.1934г. на вълна 235.1 м (1276 kHz). На 19.07.1934 г. Министерството на ЖПТТ разрешава строеж на радиостанция. Пробните изпитания на Радио Варна започват през м. септември 1934г. с различни по продължителност емисии.
Ето каква е била например програмата на Радио Варна в неделния ден на 12 февруари 1934г. според публикация в тогавашния вестник "Черно море":

9 ч. Предаване на църковната служба от Катедралната църква;
11 ч. Концертъ на Катедралния хоръ;
11 ч. и 30 м. Соло чело съ съпроводъ на пиано - изп. А. Коенъ;
12 ч. Соло пение съ съпроводъ на пиано, пее г-ца Линка Сокерова;
1 ч. сл. об. Камерна музика;
5 ч сл. об. Концертъ на духовата музика на 8-а пех. д-на,
I. Д. Христовъ - Тутраканска епопея,
II. Сарасатъ - Николовъ - Андалуски романсъ,
III. Георгиевъ - Делчо Войвода - народна китка.


Официалното откриване на Радио Варна е на 9 декември 1934 г. в 10:30 ч. с освещаване и тържествен 5-часов концерт в зала "Съединение". Концертът е излъчен в ефир, както на вълните на варненското радио, така и от "Родно Радио" - София. 

На 25.01.1935 г. Цар Борис III подписва указ, с който "Родно Радио" става държавна собственост и така се полага началото на държавната радиомрежа в България.

В началото на 1936 г. е инсталиран нов предавател, унгарско производство, "Стандарт" с мощност 2 kW. Този предавател, както и вретеновидната антена "Телефункен" - 78-метрова желязо-решетъчна конструкция с общо тегло 12 тона, са разположени на около 6 км от центъра на града. С новия предавател Радио Варна се приема добре не само в града, но и на една доста по-обширна територия в Добричко, Вълчи дол, Шумен, Попово, Свищов, Севлиево, Габрово, Созопол, Горна Оряховица, Ямбол, Тетевен, София и дори във Видин.

Вече държавното Радио Варна започва излъчване на 21 май 1936г. на средни вълни с дължина на вълната 251 м или честота 1195 kHz. Радио Варна и Радио Стара Загора са първите радиостанции в новата българска национална радиомрежа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес. Във Варна в 8.30 часа в РБ „Пенчо Славейков“ започва Маратонът на четящите хора под надслов „Литературата среща образите“. XXII издание на „Маратон на четящите хора“ търси връзките между пространствата на въображението, които изгражда художественият текст, и..

публикувано на 23.04.24 в 06:27
Провадия

"Ахат" и Милена Славова с концерт за празника на Провадия

Милена Славова и рок група "Ахат" ще изнесат концерт на 27 април в Провадия по повод празника на града Цветница, съобщиха от общината. Концертът ще е с начало от 19 часа на открита сцена на централния площад. Празничната музикална програма започва на 27 април в 11.00 часа с фолклорен концерт на „Табиет лайф бенд“ и формация „Балкански..

публикувано на 22.04.24 в 16:16