Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумяха се по еврорегламента за електронно съдебно сътрудничество

В началото на декември Европейската комисия прие няколко инициативи за цифровизиране на правосъдните системи в ЕС, за да станат те по-достъпни и по-ефективни. Спазването на основните права в ЕС трябва да бъде ефективно, което означава, че когато правата на даден човек са били нарушени, той или тя има право на ефективни средства за защита пред съда. Много малка част от българските граждани се възползват от услугите на съда, коментира правният експерт Иван Брегов.

Междувременно на 8 декември преговарящите от комисиите по правни въпроси и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент постигнаха споразумение със Словенското председателство по регламента, свързан тясно с цифровизацията на правосъдните системи в ЕС. Българският евродепутат Емил Радев е докладчик по досието в ЕП заедно с португалския си колега Нуно Мело и участва активно в тристранните преговори между Европейския парламент, Комисията и Съвета:

Тристранните преговори относно еврорегламента за системата e-CODEX завършиха с политическо споразумение, което дава възможност за гласуването на предложената законодателна реформа. Съгласието, което постигнахме в изключително кратки срокове – само за месец, е ясен знак за всеобщата воля час по-скоро да създадем добра среда за ефективно електронно съдебно сътрудничество.”  Така евродепутатът Емил Радев коментира завършилия преговорен процес относно компютъризираната система за комуникация в трансгранични граждански и наказателни производства (e-CODEX).

Системата e-CODEX дава решение на необходимостта от оперативно съвместима, сигурна и децентрализирана комуникационна мрежа за електронен обмен на данни между националните информационни системи в съдебната сфера. „Така ще съкратим сроковете при трансграничните съдебни производства и ще подобрим достъпа до правосъдие на гражданите и бизнеса. Реформата ще улесни трансграничното съдебно сътрудничество по граждански и наказателни дела”, категоричен бе Емил Радев.

Системата e-CODEX в момента се управлява от консорциум от държави-членки и организации, но до края 2023 г. управлението й ще бъде поверено на Агенцията на ЕС за широкомащабни информационни системи (eu-LISA) със седалище в Талин, Естония.

Чуйте повече в прикачения звуков файл за рубриката "Рестартирай Европа".




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без ток на 15 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, ще бъде прекъснато електрозахранването на няколко места.  От 09:00 ч. до 16:30 ч. токът спира във Варна - ул. Антон Неделчев, ул. Доспат, ул. Ивайло, ул. Кап. Георги Мамарчев, ул. Кап. Райчо Николов, ул. Патриарх Евтимий, ул. Средна гора, ул. Стара планина,..

публикувано на 15.07.24 в 06:12

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Пожарът до с. Слънчево е локализиран

По информация на оперативния дежурен в Областната администрация, към 22:30 пожарът до село Слънчево е локализиран. На място остават три пожарни, една се насочва към квартал "Владиславово", военнослужещите от Военноморските сили са освободени. Магистралата остава затворена до сутринта, когато ще бъде взето решение дали да бъде отворена.

публикувано на 15.07.24 в 03:08

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23