Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барбарони от фасове – мисията (не)възможна

Варненката Кристияна Опрева търси иновативни методи за рециклиране на цигарените фасове

Цигарените фасове са един от най-големите замърсители на околната среда в световен мащаб. Те не се рециклират, а токсичността им е толкова голяма, че ги прави изключително опасни за водите, почвите и живите организми.

За съжаление, фасовете можем да ги срещнем навсякъде – на улицата, по плажа, сред природата и на други места, където не им е мястото.

В опит да ограничат замърсяването с цигарени фасове и да ги рециклират, младият еколог Кристияна Опрева и нейни съмишленици, създават иновативен стартъп проект за изработване на барбарони от фасове.

Идеята се заражда на иновативен лагер в село до Търговище

„Цигарените фасове са много сериозен проблем и заплаха за природата и човечеството. Това провокира мен и екипа ми да помислим как можем да ограничим замърсяването с фасове. Така, на лагера в едно село в близост до Търговище, се зароди идеята за създаването на барбарони от пречистени цигарени фасове“, сподели Кристияна Опрева, която е дългогодишен доброволец и екоактивист в Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) във Варна.

Реализацията на идеята е трудна

„За да бъде напълнен един барбарон с тегло от 6 килограма, са необходими около 600 фаса“, сподели Кристияна. Събирането им е лесно постижимо, според младата екоактивистка.

„Когато идвах за интервюто, за разстоянието от общината до Радио Варна, преброих около 150 захвърлени на улицата цигарени фасове“, каза с усмивка Кристияна Опрева.

„Проблемът идва от там, че цигарените фасове са отпадък, който не се изхвърля разделно. Освен това, те са изключително канцерогенни и съдържат над 400 вредни вещества. Технологията за пречистване на фасовете и превръщането им в безвреден материал се прилага от една фирма в Индия, където имат много сериозен проблем със замърсяването. Над 80% от населението там са пушачи. За съжаление, не успяхме да разберем коя е тази фирма и да почерпим опит от тях“, коментира младата екоактивистка. 

Кристияна Опрева и екипът й обаче правят успешни опити за пречистване на цигарените фасове с кислородна вода.

Бизнесът гледа скептично

Въпреки огромния ентусиазъм, с който еколозите представят иновативната идея пред потенциални инвеститори и въпреки че тя няма аналог у нас, засега всичките им опити да намерят финансиране удрят на камък.

„Някои от фирмите, пред които представихме проекта, ни отрязаха с аргумента, че фасовете са вреден отпадък. Ние обаче не се отказваме и продължаваме да търсим начини да реализираме идеята. Надявам се да успеем да намерим фирма, която да ни помогне да съберем необходимия брой фасове, да ги пречистим и с тях да напълним барбароните“, коментира Кристияна Опрева.

Засега екипът й се е насочил към създаването на минималистичния вид на продукта, който искат да произвеждат – а именно стрес топки от рециклирани фасове. Как ще се случи това рециклиране, засега остава загадка, тъй като нито една фирма не се наема да рециклира цигарени фасове.

Кристияна Опрева си зададе и въпроса – тогава къде отиват отпадъците от специализирания контейнер за цигарени фасове в близост до входа на Морската градина? 

Освен барбароните от фасове, младите екоактивисти работят по реализацията на още няколко иновативни екологични идеи, едната от които е създаването на очила от рециклирани пластмасови капачки. 

"Те ще бъдат лесно разглобяеми и много по-евтини от стандартните очила", коментира Кристияна Опрева. 

Чуйте цялото интервю на Иван Барбов с Кристияна Опрева: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW): Винаги трябва да си здраво стъпил на земята

Интервю с Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW) Ronnie Romero е работил и работи с едни от най-големите китаристи на нашето време като Ritchie Blackmore, Michael Schenker, Adrian Vandenberg. В същото време участва в групи като LORDS OF BLACK, SUNSTORM, ELEGANT WEAPONS, където е с Richie Faulkner от JUDAS PRIEST, THE..

публикувано на 04.09.24 в 08:05

Поетът-кардиолог Весела Димова: Човек трябва да се освобождава от нещата, които го дърпат назад

Поетесата Весела Димова представи във Варна своята книга-албум "Кеят на чайките", вдъхновена от картини на варненската художничка Светла Косева .  Родена на 7 юни 1965 г. в гр. Плевен, Ве села Димова пише от дете, това е моминското й име – използва го като литературен псевдоним.  По професия е лекар-кардиолог (д-р В. Томова, д.м.). Поезията е..

публикувано на 03.09.24 в 08:05

Елена Аначкова: Най-важно за мен е зрителят да се чувства уютно в изкуството ми

Още един млад талантлив творец прекрачи прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. Скулпторката Елена Аначкова откри самостоятелна изложба на 28 август под м отото "Пейзажи на ума". Авторката представя серия от релефни пейзажи и обекти, моделирани в процес от стъпки, в които всяка следваща е непосредствено определена от предходните, запазвайки..

публикувано на 02.09.24 в 08:05

Италианският актьор Рикардо Мария Манера: Обичам да играя - всичко останало е последствие

Италианският филмов фестивал "Кастели Романи" гостува за втори път на варненския "Любовта е лудост". Това е мост, чрез който по един филм от всяка страна се показва в другата, подчерта директорът на форума Антонио Фламини.  В момента се уточнява кое българско заглавие ще гостува на италианския фестивал, който ще се проведе в началото на месец октомври..

публикувано на 30.08.24 в 08:25
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25