Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуствен интелект и интелигентни градове сред новите специалности в ТУ-Варна

Технически университет - Варна

Техническият университет във Варна се изстрелва в бъдещето. Екип на университета, с ръководител неговия ректор проф. Венцислав Вълчев, изпълнява проект за близо 2 милиона лева по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд. Варненският Технически университет е водещата организация, а партньори са техническите университети в София и Габрово, както и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Заместник-ректорът на ТУ – Варна по научната дейност проф. Тодор Ганчев е координатор на инициативата:

"В тази общност сме обсъждали възможностите за взаимодействие с цел подобряване на висшето инженерно образование, така че идеята не беше спонтанна, това е нещо, което много дълго обсъждахме. Когато се появи тази възможност по програмата  за „Наука и образование за интелигентен растеж“, ние всъщност вече се бяхме сплотили като екип, това са хора, с които работим от години. Беше съвсем нормално и закономерно да създадем този проект, в който са обединени четирите големи технически университета, защото освен ТУ – Варна, ТУ – София и ТУ – Габрово, дълго време университетът в Бургас имаше технически профил."

Проектът започна през юли и ще продължи до края на 2023 година. Доц. Емилиян Беков е ръководител на катедра „Електронна техника и микроелектроника“ в Техническия университет във Варна. Той е експерт "Учебна документация" в проекта:

"Ще се разработят четири специалности – първата специалност е за ОКС бакалавър, тя се нарича „Интелигентни транспортни системи“ – отговорник е ТУ-Варна. Другите три са магистърски програми – първата е „Smart cities“ или „Интелигентни градове“, която ще се разработи от Технически университет – Варна, втора магистърска е „Интелигентно производство на електрическа енергия“ и последната магистърска програма е „Интелигентни системи за дома, офиса и медицината“, които ще се разработват основно от ТУ-София."

В Техническия университет във Варна ще бъдат въведени две нови специалности – „Киберсигурност“ и „Изкуствен интелект“. Това според доц. Беков ще допринесе за развитието на сектора в цяла Североизточна България. И още нещо, много интересно и иновативно. Университетите, които си партнират в проекта, ще разработят и въведат съвместни учебни програми и ще издават общи дипломи.

"22-23 ще е първият прием, 23-24 ще е вторият прием. Засега специално за „Интелигентни транспортни системи“ сме се спрели на 30 души редовно и 10 души задочно, докато при магистърските програми те са 12 души редовно и 6 души задочно за целия период на договора. Знанията, които ще получат студентите, първо са в сферата на интелигентните транспортни системи, втората голяма сфера, в която ще получат компетентност, това е „Автомобилна електроника“ и третата важна степен, в която ще получат квалификация – това са „Електрически автомобили“.

Проектът дава много възможности. Една от тях е, че програмите са отворени и за чуждестранни студенти. Помислено е и за развитието на преподавателите в инициативата – те също ще преминат допълнително обучение. Проектът се реализира и с асоциираното партньорство на университети в Румъния, Литва и Германия, което го прави още по-ефективен. Преподаватели от тези висши учебни заведения ще поемат някои от курсовете у нас, а от своя страна техни български колеги и докторанти ще отидат там за повишаване на експертизата си. 

Особено важно е, че инициативата на Техническия университет във Варна се приема положително и от студентите. Розалия Кънева е председател на Студентския съвет към висшето учебно заведение:

"Това, което забелязвам, е че при едни такива интересни дисциплини студентите отиват в чужбина. Моето щастие е за това, че вече имаме възможност да се реализираме тук в България. Ние като Студентски съвет организираме много форуми, на които правим много срещи с фирми и те търсят точно такива специалисти, което означава, че ние помагаме и на тях по този начин."

Приемът по тези специалности ще бъде разширяван след края на проекта. 

Чуйте целият репортаж в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 12.07.24 в 08:00

Туристически поход по морския бряг организира ТД „Черноморски простори“

Традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от Туристическо дружество “Черноморски простори“, ще се проведе от 13 до 17 юли за 26-а поредна година. Това каза за Радио Варна Атанас Сивков, председател на дружеството. До момента участие са заявили около 70 души от цяла България на възраст от 7 до 70 години...

публикувано на 12.07.24 в 07:00