Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изкуствен интелект и интелигентни градове сред новите специалности в ТУ-Варна

Технически университет - Варна

Техническият университет във Варна се изстрелва в бъдещето. Екип на университета, с ръководител неговия ректор проф. Венцислав Вълчев, изпълнява проект за близо 2 милиона лева по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд. Варненският Технически университет е водещата организация, а партньори са техническите университети в София и Габрово, както и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Заместник-ректорът на ТУ – Варна по научната дейност проф. Тодор Ганчев е координатор на инициативата:

"В тази общност сме обсъждали възможностите за взаимодействие с цел подобряване на висшето инженерно образование, така че идеята не беше спонтанна, това е нещо, което много дълго обсъждахме. Когато се появи тази възможност по програмата  за „Наука и образование за интелигентен растеж“, ние всъщност вече се бяхме сплотили като екип, това са хора, с които работим от години. Беше съвсем нормално и закономерно да създадем този проект, в който са обединени четирите големи технически университета, защото освен ТУ – Варна, ТУ – София и ТУ – Габрово, дълго време университетът в Бургас имаше технически профил."

Проектът започна през юли и ще продължи до края на 2023 година. Доц. Емилиян Беков е ръководител на катедра „Електронна техника и микроелектроника“ в Техническия университет във Варна. Той е експерт "Учебна документация" в проекта:

"Ще се разработят четири специалности – първата специалност е за ОКС бакалавър, тя се нарича „Интелигентни транспортни системи“ – отговорник е ТУ-Варна. Другите три са магистърски програми – първата е „Smart cities“ или „Интелигентни градове“, която ще се разработи от Технически университет – Варна, втора магистърска е „Интелигентно производство на електрическа енергия“ и последната магистърска програма е „Интелигентни системи за дома, офиса и медицината“, които ще се разработват основно от ТУ-София."

В Техническия университет във Варна ще бъдат въведени две нови специалности – „Киберсигурност“ и „Изкуствен интелект“. Това според доц. Беков ще допринесе за развитието на сектора в цяла Североизточна България. И още нещо, много интересно и иновативно. Университетите, които си партнират в проекта, ще разработят и въведат съвместни учебни програми и ще издават общи дипломи.

"22-23 ще е първият прием, 23-24 ще е вторият прием. Засега специално за „Интелигентни транспортни системи“ сме се спрели на 30 души редовно и 10 души задочно, докато при магистърските програми те са 12 души редовно и 6 души задочно за целия период на договора. Знанията, които ще получат студентите, първо са в сферата на интелигентните транспортни системи, втората голяма сфера, в която ще получат компетентност, това е „Автомобилна електроника“ и третата важна степен, в която ще получат квалификация – това са „Електрически автомобили“.

Проектът дава много възможности. Една от тях е, че програмите са отворени и за чуждестранни студенти. Помислено е и за развитието на преподавателите в инициативата – те също ще преминат допълнително обучение. Проектът се реализира и с асоциираното партньорство на университети в Румъния, Литва и Германия, което го прави още по-ефективен. Преподаватели от тези висши учебни заведения ще поемат някои от курсовете у нас, а от своя страна техни български колеги и докторанти ще отидат там за повишаване на експертизата си. 

Особено важно е, че инициативата на Техническия университет във Варна се приема положително и от студентите. Розалия Кънева е председател на Студентския съвет към висшето учебно заведение:

"Това, което забелязвам, е че при едни такива интересни дисциплини студентите отиват в чужбина. Моето щастие е за това, че вече имаме възможност да се реализираме тук в България. Ние като Студентски съвет организираме много форуми, на които правим много срещи с фирми и те търсят точно такива специалисти, което означава, че ние помагаме и на тях по този начин."

Приемът по тези специалности ще бъде разширяван след края на проекта. 

Чуйте целият репортаж в звуковия файл:

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха млади учители и студенти във Варна

Награди 15 млади учители за мотивиран старт в учителската професия. Отличия получиха и 13 студенти от варненски висши училища, класирани на І, ІІ или ІІІ място на студентски олимпиади, международни и национални състезания и конкурси, съобщават от общинския пресцентър. Отличията си те получиха от кмета на Варна Благомир Коцев и председателя на Общинския..

обновено на 05.12.23 в 16:45

Поставиха сърце за пластмасови капачки на "Аз вярвам и помагам" пред Областна управа във Варна

Поставиха метално сърце, в което ще се събират пластмасови капачки с благотворителна цел пред сградата на Областна администрация.  През тази година благотворителната кампания „Аз Вярвам и Помагам“ има желание да събере 500 хиляди лева за изпълнението на 3 добри каузи: - Първият в България изцяло оборудван мобилен пункт за кръводаряване..

публикувано на 05.12.23 в 14:34
Виктор Драганов

Ще стане ли малкият Виктор като Лео Меси

Всяко дете има мечти и всяко дете се радва на новия ден, в който може да играе с връстници, да учи и да се забавлява. Когато си малък – светът е голям и пълен с възможности. Такъв е светът и за Виктор Драганов от Варна, но освен всичко, което правят другите деца, Виктор трябва да бори всеки ден генетичното заболяване, с което се е родил –..

публикувано на 05.12.23 в 13:47

Църквата в балчишкото село Храброво отваря всяка неделя за миряните в района

Всяка неделя от 10.00 до 12.30 часа църквата „Св. св. Петър и Павел“ в село Храброво ще бъде отворена за миряните в района, съобщи новият кметски наместник Димитър Димитров. По време на празници служби ще води отец Яков, с чието съдействие е отворена църквата, уточни той. Припомняме, че храмът в балчишкото село бе осветен преди близо десет години от..

публикувано на 05.12.23 в 11:06

Шаранът за Никулден във Варна - 10 лева за килограм

В навечерието на Никулден рибната борса ври и кипи от хора, подготвящи се за празника. Традиционната риба  - шаран, върви по 10 лева за килограм.  Най-висока цена държи калканът - от 35 до 40 лева за килограм. По-евтин е черноморският паламуд, който може да се намери за 12 лева за кило. Скумрията е по 8 лева, сьомговата пъстърва  - 18 лева.  По думите..

публикувано на 05.12.23 в 10:56

Безплатно тестване за контактен дерматит в УМБАЛ „Света Марина“-Варна

До края на тази седмица се провежда станалата традиционната десета Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година темата на кампанията е „Контакта алергия на кожата при пациенти с и без атопичен дерматит“. Повече от 150 млн европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите..

публикувано на 05.12.23 в 10:39

Савинден е!

На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до..

публикувано на 05.12.23 в 07:19