Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформата "Конференция за бъдещето на Европа" още 6 месеца ще е отворена за мнения на европейските граждани

3
Хора, участващи в първия европейски граждански панел на конференцията за бъдещето на Европа
Снимка: ЕП

"Конференция за бъдещето на Европа – какво искат гражданите и какво следва?" Това беше темата на онлайн семинар, целящ да популяризира възможността за всеки европейски гражданин или гражданска организация да изразят идеи за развитието на ЕС или какво не одобряват в настоящите политики.

Конференцията за бъдещето на Европа е поредица от водени от гражданите дебати и дискусии в създадена за целта платформа в интернет, вкл. на български език. В дискусията, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България разяснения защо има смисъл да се включим в Конференцията направиха българските евродепутати делегати, които делегати в платформата Цветелина Пенкова и Илхан Кючук. Все още има 6 месеца възможност за включване в Конференцията с предложения, подчерта Пенкова, а Кючук, че ще бъдат разгледани и конкретните критични становища.

До момента са публикувани два доклада, обобщаващи мненията и идеите от платформата, които вече бяха включени в дискусиите, провеждани в рамките на европейските граждански панели и на пленарните заседания на конференцията.

Окончателните резултати от Конференцията ще бъдат отразени в доклад до съвместното председателство (Парламент, Съвет, Комисия). Трите институции ще проучат възможните ефективни последващи действия по този доклад, като всяка от тях ще работи в своята област на компетентност и в съответствие с Договорите на ЕС.

Репортаж на Мариела Димитрова за рубриката Рестартирай Европа.

На третата си и последна среща в Европейския университетски институт във Флоренция около 200 граждани от различни краища на ЕС приеха своите 39 препоръки за бъдещето на Европа в областта на европейската демокрация, ценности и права, върховенство на закона и сигурност. Това са първите препоръки на европейските граждански панели в контекста на Конференцията за бъдещето на Европа. Те ще бъдат представени и обсъдени на пленарната сесия на конференцията в началото на следващата година, където ще продължи оформянето на предложенията на конференцията.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна посреща празника с по-кратка заря и лазерно шоу

С по-кратка заря посреща тази година своя празник морската столица. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев, който бе гост в предаването "Чуй лятото" на БНР с водещи Георги Марков и Даниела Стойнова.  Илюминациите тази година ще бъдат от Втора буна, а не от Морската гара, а целта е те да се наблюдават от повече варненци. Зарята ще бъде съкратена на 6..

публикувано на 12.08.24 в 10:17
Снимката е илюстративна

Гърция евакуира домове и болници в района на Атина заради горските пожари

Гърция нареди евакуация на болници и домове в близост до Атина, тъй като горските пожари се разпространяват въпреки "свръхчовешките" усилия за борба с пламъците, съобщиха властите. Органите за гражданска защита наредиха още пет общини да бъдат евакуирани, след като в неделя стотици хора бяха преместени от осем села. "Силите за гражданска защита се..

публикувано на 12.08.24 в 09:17

Квартал "Аспарухово" на протест пред Общината, призовават варненци да се включат в демонстрацията

Протест организират днес от 16 часа пред сградата на Община Варна жителите на квартал "Аспарухово". Те призовават варненци да се включат в демонстрацията, чийто повод е отсичането на кедрови дървета в квартала заради строежа на кооперация. "Да изискаме мораториум на всяко останало дърво! Стоп на изсичането и приватизирането на горите, стоп на..

публикувано на 12.08.24 в 08:55

Полицаи на протест в София

Полицаи от управленията на Министерството на вътрешните работи се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на МВР", съобщава Българското национално радио.  След като президентът Румен Радев посочи за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, вътрешният министър Калин Стоянов беше един от първите,..

публикувано на 12.08.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

БДЖ пуска в движение нови вагони

БДЖ ще пусне в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак „Чайка“ от понеделник (12-и август), който пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската железопътна линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от Централна гара София в 16:30 ч. и пристига в Бургас в 22:45..

публикувано на 12.08.24 в 08:22

Слънчево и горещо време в понеделник

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизточна четвърт. Максимални температури между 33° и 38°, по крайбрежието малко по-ниски, за Варна около 33°. Вълнение на морето 2 бала, следобед 2-3. Температура на морската вода от 26° до 28°. Изгревът на Слънцето във Варна ще настъпи в 06:12 ч., залезът - в 20:14 ч...

публикувано на 12.08.24 в 05:48

Жълт код за горещо време в цялата страна за понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, посочват от филиала на Националния институт по метеорология и хидрология във Варна. Минимални температури от 19° до 24°, за Варна около 24°. В понеделник през деня ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, следобед умерен вятър от изток и югоизток. Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна...

публикувано на 11.08.24 в 15:31