Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Манолова от Варненския археологически музей е археологът на 2019 година

Директорът на Варненския археологически музей д-р Мария Манолова бе отличена от Министерството на културата като археолог на годината за 2019. Поради пандемичната обстановка наградите за предходните две години бяха връчени сега. Варненската археоложка получи награда в категорията за годишен принос към развитието на археологията. Според Манолова най-вероятно Министерството на културата е оценило  работата й при крепостта Петрич кале в община Аврен. Доцент Валери Йотов също бе номиниран, но за цялостен принос в областта на археологията за 2020 година. Най-престижното археологическо отличие обаче бе връчено на проф. Людмила Дончева от БАН.

Право да правят номинации имат различни институции, сред които регионалните музеи, Асоциацията на българските археолози и БАН, а арбитър е Министерството на културата, което обобщава мотивите и излъчва победителите.

"Радвам се, че колегите са оценили всичко това, което се прави на Петрич кале. То е свързано не само с усилията за проучване, но и за социализация на обекта", смята Манолова. По думите й самият обект е изключително предизвикателен и много интересен, защото е един от малкото паметници на север от Стара планина, обитаването на който е почти без прекъсване от римската епоха до средата на 15 век. Прекъсването е само за периода от 7 до 9 век., което е характерно за всички обекти на север от Стара планина. За работата си при Петрич кале Мария Манолова разказа още пред Светлана Вълкова

Всички колеги бяха впечатлени от откритото и от начина, по който е запазен обектът с много здрави градежи и изключителна архитектура от римския и ранновизантийския период. Находките са много разнообразни и богати.

Най-впечатляващата находка?

Трудно ми е да определя най-впечатляваща находка. От гледна точка на архитектурата това е южната кула, която е първопричината да бъде номиниран екипът на Петрич кале. Тя е почти изцяло запазена, първият етаж е съхранен напълни, частично съхранен е вторият етаж. Трудно може да се види такова нещо особено в Североизточна България.Има запазена мраморна маса, керамични съдове, накити, части от снаряжения и въоръжения, монети.

До каква степен е социализиран обектът?

Парадоксалното е, че обектът все още не е социализиран, няма инфраструктура и указателни табели, но е много посещаван. Най-малкото причина за това е прекрасната природа и гледката от скалата. От тази година община Аврен се ангажира по-сериозно за урегулиране на обекта. Създадена бе комисия, която ще определи режима и границите на обекта, дейностите, които могат да се извършват там, и тези, които са недопустими. Това ще позволи на общината да кандидатства по проекти за социализирането. Публика и посетители той вече има.

Екипът на д-р Мария Манолова при крепостта Петрич кале

Варненският музей има още един номиниран археолог.

Да. Доцент Валери Йотов беше номиниран за цялостен принос в археологията за 2020 година. Това е най-престижната награда, която професионален археолог може да получи в България. Това е и най-оспорваната награда. Валери Йотов беше високо оценен от колегите. В тази категория кандидатстват всички най-големи учени в областта на археологията и тя беше дадена на един безспорен капацитет и най-добрият учен в тази област проф. Людмила Дончева. Но Валери Йотов беше един сериозен конкурент.

Цялото интервю с Мария Манолова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10