Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Радева: Президентът и аз избрахме картичка от конкурса на Радио Варна, която ще е послание на България към света

И тази година Радио Варна отправи покана към всички малки творци да се включат в конкурса за рисунка с Коледна тематика. Това е шеста поредна година, в която медията кани всички деца на възраст от 6 до 16 години да проявят своя талант в артистичния конкурс. Тази година темата е „Когато дойде Коледа”. По традиция една от избраните рисунки ще бъде отпечатана като коледна картичка на Радио Варна.

Хубавата новина е, че от президентството също са харесали една от рисунките на Радио Варна.

Сега по темата говорим с първата дама Десислава Радева.

-  Здравейте, само да поправя в началото – не „първа дама”, а президентша е добре или съпруга на президента.

-  Добре, уточняваме. Как точно избрахте тази рисунка и как стигнахте до идеята, че трябва да бъде отпечатана на картичка?

-  С президента доста отдавна мислим какво да направим по отношение на коледните картички, защото те освен красиви, трябва да носят и някакво послание. И от миналата година решихме да включим децата в този процес на изработване на  коледни картички. За жалост имайки предвид изборите тази година не можахме да организираме конкурс. В началото на ноември започнах аз лично да търся съществуващи конкурси. За щастие в България има много такива за коледни рисунки на деца. Организират ги различни общини, читалища, Вашето радио също. Прегледахме над 200 картички, които бяха публикувани в интернет пространството и се спряхме на рисунката на Мирая, която е на осем години. Самата рисунка изобразяваше коледари, поне ние ги разчетохме като коледари. Има една малка църквичка в дъното на рисунката, един снежен човек, типичен аз нашите географски ширини и много я харесахме. Всъщност няма нищо по-хубаво от детското въображение, фантазията на децата. За това си мисля, че с една такава картичка ние изпращаме послание към всички. Имайте предвид, че тази картичка ще бъде отпечатана в над 2000 броя. Така че тя ще влезе в доста къщи в България и по света.

-  Това щях да Ви попитам – какъв е процесът от тук нататък след като бъдат харесани тези картички, как хората евентуално ще могат да се сдобият с тях.

-  Те няма да могат, за жалост, да се сдобият свободно, защото картичките не се пускат на пазара. Изпращаме ги по списък на институции, на известни личности, в другите държави на президенти, държавни глави.

-  Т.е. тези рисунки могат да се озоват в офиса на някой държавен глава?

-  Да. И посланието е това – ето как едно българско дете вижда Коледните празници.

-  Инициативата е хубава. Вие казахте, че сте прегледали много картички от подобни конкурси. Как всъщност става този подбор? Вие лично ли го извършвате или си имате екип?

-  Лично аз с президента и още двама-трима души от протокола, за да бъде всъщност картичката и естетически издържана. Защото, знаете, не можем да допуснем в кабинетите на другите държавни глави да присъстват, нищо лошо към децата не искам да кажа, но...

-  Винаги присъства субективният елемент...

-  Трябва да има естетика, трябва да има някаква естетика. Аз доколкото разбрах, понеже се чух с майката на Мирая, детето рисува от малко, непрекъснато. Явно тя е запалена и това си личи от самата й рисунка. На осем годинки е успяла да пресъздаде една топлинка.

-  Ще ми се иска наистина да завършим нашия разговор и с темата за Българската Коледа. В предварителния разговор казахте, че Българската Коледа не е само по Коледа, а се случва през цялата година. И все пак тази година какво да очакваме?

-  Тази година отново ще бъде коледният концерт на запис, за съжаление, заради пандемията. Ще има изненади на концерта Радостното тази година е, че всъщност започнаха да се включват като дарители лекарите от самите болници, които получават даренията. Например детската офталмология към Александровска болница също се включва с дарение, което означава доверие. На нас лично това ни говори. Че те ни имат доверие, че тези пари се разходват целево и няма злоупотреби. И иначе наистина Българската Коледа е целогодишна. За жалост тъй като съдържа в себе си думата Коледа, хората се свикнали да я припознават единствено като едномесечна инициатива. Но тя е през цялата година и който иска да помогне, независимо в кой месец на годината, винаги може, да направи дарение за Българската Коледа, за да направим едни деца щастливи като се погрижим за тяхното здраве.

-  Да завършим нашия разговор с пожелание с нещо хубаво в тези празници, които предстоят – най-хубавите в края на годината.

-  Това са едни от най-светлите празници през годината. Малко клиширано ще е пожеланието ми. Пожелавам на всички да са много здрави на първо място и щастливи, и да имат едни уютни, и светли Коледни и Новогодишни празници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30