Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полъх от ангели в живота на маестро Найден Тодоров

Тази вечер на сцената на Варненската опера ще се състои последният от трите коледни концерта под диригентството на маестро Найден Тодоров. Този път ви срещаме с него в ново амплоа – това на писател. Той е автор на сборник с фентъзи разкази, озаглавен "Полъх от ангели". В него той търси отговори на въпросите съществуват ли светове отвъд границата на видимата реалност, има ли сили, чиито превъплъщения са сред нас и притежават способността да направляват живота ни и да проникват в бъдещето. В сборника са разказани фантастични истории за ангели и хора, дарени с умението да коригират събития, за магическа цигулка в ръцете на млади музиканти, за диригентска палка, която прониква в душите на музикантите и така сътворява пленителна музика… За увлечението си по литературата и музиката диригентът разказва пред Светлана Вълкова.

Музиката е базирана на математика, но и либретото на всички опери е в доста поетична форма. Много композитори пишат произведения на базата на проза. Литературата и музиката имат много общо. Аз по-скоро бягам от музиката, благодарение на литературата. Аз от малък винаги съм имал желание да пиша. Пишех и музика, но се отказах. Професията да бъдеш диригент означава да се запознаваш с творчеството на различни композитори и това повлияваше в писането ми. В един момент реших, че е по добре да спра да пиша, вместо да бъда лошо копие на добри оригинали. От малък пиша дневници, които обаче ги пишех не с цел да бъдат за някого, а за да излея собствената си душа по някакъв начин и да го махна от главата си, и затова ги унищожавах.

Казвате, че чрез литературата бягате от музиката. Защо е необходимо?

Музиката винаги е била част от живота ми. Когато вървя по улицата, в главата ми звучи музика, когато говоря с някого - звучи музика, когато сънувам в главата ми звучи музика. Когато бях дете, спечелих няколко конкурса за композиции, но никога не казах как съм ги композирал. В най-фрапиращия случай аз сънувах фантастика и се събудих в някакъв момент, но в главата ми звучеше музиката и аз я написах. И така спечелих конкурса.

Моят проблем е, че бидейки диригент, аз работя с много хора. Всеки от тях има мнение, проблеми, идеи и всеки един трябва да работи с диригента. Проблемът е, че всеки един има мнение и когато диригентът му налага чуждо мнение... И на мен ми се налага цял един живот да се боря невидимо с хората, да ги убедя, че моето мнение може да бъде добро за тях, това, което аз предлагам, може да бъде интересно за тях. Тази битка с хората е много изтощителна. Това е битка за убеждение. И за да избягам от това, аз се старая да остана сам. И тогава пиша. Така съм сам със себе си и нямам нужда да убеждавам някого в нещо. Така писането е за мен едно бягство от работата ми като диригент и директор. Аз от дете пиша и съм имал някои тежки случаи, в които родители или приятели са ги намирали и веднага съм ги унищожавал, защото не съм описвал случки, а усещания към случилото се. Сега ги пиша електронно и кодирано. И много често когато пиша разкази, героите имат моите мисли от дневниците. Това е фентъзи и за това съм спокоен, че никой няма да разбере дали случките и героите са истински.

Тайният живот на Найден Тодоров...

Това прави тези разкази толкова лични. В много от диалозите и размислите на героите има някакъв автобиографичен момент. Тази книга е доста оптимистична. С редакторката подбирахме разказите да бъдат оптимистични, но не всички, които съм писал, са такива. И аз съм изпадал във форма на почти депресия. Депресията по принцип  ми е чужда, но веднага промяната в състоянието влияе на моите разкази.

Вашите ангели видими ли са?

Всеки човек има своите видими и невидими ангели. За мен това е една невидима връзка с нещо извън живота. За всеки това е различно. Това са хора, които се появяват в нашия живот и ние не го осъзнаваме. Те също не осъзнават, че са изпратени в нашия живот с някаква мисия. Аз разпознавам такива хора. Моята съпруга например се казва Ангелина Гаврилова...

Вие дали сте ангел за някого?

Надявам се това да е така. Музиката има нещо много от литературата, от театъра, изобразителното изкуство. Литературата разказва истории, театърът ги пресъздава. Картината ни кара да я харесваме емоционално или да разсъждаваме върху нея. Музиката влияе директно върху сърцето. Музиката е като език на душите ни. Нашите сърца си говорят чрез музика. Ние не разбираме какво си казват, но го усещаме.
Аз съм киноман. Седмично ходя два -три пъти на кино. Ако си представим любим филм и си пуснем този филм без звук, ще видим, че той няма това въздействие. Гарантирам ви, че няма филм на ужасите, който да ви изплаши при липсата на музика. Същото е и при романтичните филми. Няма да ви разплаче при липсата на музика. Много често, когато дирижирам, музиката ми напомня на събития от моя живот. Много често ми задават въпроса защо дирижирам различно едно и също произведение от преди пет години и сега. Просто аз придавам друго значение на тази музика. Ако се замислим за тоталитарните режими, то те винаги са се старали да овладеят изкуствата. Шостакович е описал в своята музика и е постигнал неща, които за едни диктатори са наистина опасни.

Музиката може да бъде един невероятен инструмент.

Каква музика звучи в главата ви в момента?

От един много стар филм " Извънземното". Телефонът ми звъни с различни мелодии за различните хора. Основната мелодия на "Извънземното" е знак ,че ме търси дъщеря ми. Всеки път като се сетя за нея, в главата ми тръгва тази невероятно красива музика.

Значи си мислите за ангел?

Отново за ангел, да. Това е може би един от най-ценните ангели в моя живот, защото тя е в състояние да ме накара да променя жизненоважни решения. И съм го правил.

Под диригентството на Найден Тодоров предстои още един коледен концерт във Варна на 23.12 тази година. Ще чуете гласовете на баритона Свилен Николов, Жана Костова /сопран/ и Мария Павлова /сопран/. Оркестърът на Държавна опера - Варна ще изпълни произведения на Щраус, Калман, Пучини, Бизе, Брамс, Хачатурян. Началото е в 19.00 часа на Основна сцена.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тома Белев

Тома Белев: ГЕРБ и ДПС правят нов опит за премахнат обжалването на втора инстанция по дела, свързани с ОВОС

Липсата на кворум вчера провали гласуването на първо четене на промените в Закона за опазване на околната среда. Те са внесени от депутатите от ГЕРБ и ДПС Делян Добрев и Станислав Анастасов и целят премахване на възможността за обжалване на втора инстанция по дела, свързани с оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) и екологична..

публикувано на 16.08.24 в 06:38

Роб Бърч, Stereo MC`s: Нашата музика е за живота, който живеем!

Тази нощ на фестивалната сцена на BREEZE by EXIT ще се качат музикантите от Stereo MC`s, които са част от програмата за празничния за Варна ден.  Английската хип-хоп и електрик денс група, създадена през 1985 г. в Лондон, вече е в морската столица , за да се срещне с медиите и отговори на въпросите им. Stereo MC`s обещават да изпълнят хита..

публикувано на 15.08.24 в 13:43

Kап. II ранг Николай Данаилов: Ще работя още по-упорито за това Варна да се устрои като един международен морски център

Тази вечер на официална церемония със званието "почетен гражданин" на Варна ще бъде удостоен  кап.  II ранг Николай Данаилов , първият командир на научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Под негово командване корабът завършва успешно два полярни плавания до Антарктида, в рамките, на които освен научноизследователска дейност, екипажите..

публикувано на 15.08.24 в 11:11

Сия Папазова: Уча моите млади хора чрез словото да внушават високи идеи и добри дела

Театралният критик и един от създателите на Детско-юношеския театър "Златното ключе" във Варна Сия Папазова е удостоена със званието "Почетен гражданин на Варна". Тя е виден общественик, който има огромни заслуги за развитието на културния живот във Варна. Носител е на няколко награди „Варна“ през годините, драматург, театрален педагог. Високият знак..

публикувано на 15.08.24 в 08:15

Актьорът Михаил Стоянов и машината, която пука и прави... каквото си иска

Михаил Стоянов е варненец и актьор. Създател на анимационната поредица mishozavinagi. Участвал е във филмите „Жалейка“ (реж. Елица Петкова, 2016), „Клопка“ (реж. Надежда Косева, 2024), „Земя“ (реж. Николай Тодоров, 2024), както и в други късометражни и аудиовизуални проекти.  Сценарист на смешки. Обича много синьото. "Машина за пуканки" е..

публикувано на 14.08.24 в 08:30

Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH): DEATH напълно осъзнато търсеха прогреса

Интервю с Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH) LEFT TO DIE e супер група – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. Съставът на LEFT TO DIE е Matt Harvey от EXHUMED, Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да (GRUESOME, KILL DIVISION, MALEVOLENT CREATION), Rick..

публикувано на 14.08.24 в 08:00

Арабистът Борис Борисов: Съдбата ми е свързана с тези страни!

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар,..

обновено на 13.08.24 в 10:00