Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвиняемият за източването на "Хемус" Борислав Колев ще бъде задържан под стража

Снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Софийски апелативен съд отмени днес определението на Градския съд, с което на обвиняемия за пране на пари, свързани със строежа на автомагистрала „Хемус“ Борислав Колев, беше наложена мярка „домашен арест“. Вместо това САС наложи мярка „задържане под стража“ на Колев.

Мотивите на магистратите бяха, че към момента има обосновано предположение, че той е съпричастен към престъплението, за което му е повдигнато обвинение на 6 декември 2021 г. - бил е част от предварително обмислена схема за злоупотреба със сериозни финансови средства - обвинението е за 53 млн. лева, заяви съдът. Всички фирми, получатели на тези средства, са били представлявани от лица, пряко свързани с него или регистрирани с негово съдействие, констатира още САС.

Освен това, предвид факта, че на Колев не е наложена забрана за напускане на страната, съществува реална опасност той да се укрие, въпреки че има постоянен адрес, смята съдът. Не на последно място съществува опасност той да извърши друго престъпление и да повлияе на разследването по случая, предвид големите суми, които са предмет на обвинението и към които той има отношение. Социалните аргументи – семейно положение, деца, както и констатираната „остра стресова реакция“ след обвинението и гледането на мярка за неотклонение на Колев, са с по-малка тежест от обществения интерес. Той трябва да бъде гарантиран при подобен случай, казаха още магистратите от САС, като се позоваха и на практика на ЕСПЧ в тази посока.

Поради тези причини Борислав Колев следва да бъде задържан под стража, като определението на САС не подлежи на обжалване. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обмислят вариант за ограничаване на МПС край Северния плаж в Шкорпиловци

Обмисля се вариант достъпът на моторни превозни средства в района на ивицата край Северния плаж в Шкорпиловци да бъде изцяло ограничен. Това съобщи за Радио Варна заместник-кметът на община Долни чифлик Илка Тенева. Причината - една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни..

публикувано на 26.08.24 в 11:05
Снимката е илюстративна

Продължава обработката срещу бълхи и кърлежи във Варна (ГРАФИК)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” продължава обработката на общински площи и обекти против бълхи, комари и други вредители. Графикът на дейностите за периода 26 - 30 август 2024 г. включва следните обекти: - Спортен комплекс „Простор“ – обработка против насекоми; - Района около Катедрален храм, пл. „Св. св. Кирил и..

публикувано на 26.08.24 в 10:38

Главчев предложи Атанас Илков за министър на вътрешните работи, избори - на 27 октомври

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Атанас Илков, уволнен преди почти десет години дисциплинарно от Главна дирекция "Криминална полиция" заради случая "Лясковец", за служебен министър на вътрешните работи.  В очакване на състава на служебното правителство: Румен Радев приема Димитър Главчев Илков е предложението на Главчев за поста на..

публикувано на 26.08.24 в 10:10

Удължиха срока за набиране на оферти за временна сграда на дом „Гергана“

Община Варна удължи до 5 септември срока за набиране на оферти за временно ползване на сграда или част от сграда за предоставяне на две социални услуги – Дом за стари хора „Гергана" и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Периодът, в който потребителите на двете услуги трябва да бъдат преместени, е от 1 октомври 2024 г. до 31 януари 2026 г...

публикувано на 26.08.24 в 10:00

Сусил и Сеньори - част от работниците от Шри Ланка, които чистят варненските улици

Работници от Шри Ланка са част от служителите, ангажирани със сметопочистването във Варна. Имат тригодишна виза и са настанени в квартири, както и 25-те чужденци от Узбекистан, които работят главно като метачи. 25 чужденци от Узбекистан чистят улиците на Варна Именно метачи са Сусил Дараниагала и Сеньори Хашини Анураприйъ от Шри Ланка, които са..

публикувано на 26.08.24 в 09:40

Частично бедствено положение в Дупнишко

Кметът на Дупница Първан Дангов обяви частично бедствено положение за селата Самораново и Бистрица заради пожара в Рила, възникнал в четвъртък и който още не е овладян, съобщава БНР. Днес гасенето ще продължи, като ще се включа и военнослужещи. Това пък каза снощи гл. комисар Александър Джартов, директор на Националната служба "Пожарна безопасност и..

публикувано на 26.08.24 в 08:53

Пожар в бързия влак от Варна за Пловдив край Чирпан

Пожар е възникнал в бързия влак от Варна за Пловдив, преди Чирпан, предаде БНР.  Пред БНР Атанас Ангелов, който е пътувал във влака, разказа, че се е запалил локомотивът на композицията.  Линейка е закарала в болница един от машинистите, тъй като е припаднал, каза още Ангелов. "Тръгнахме от Стара Загора с 1 час закъснение – бърз влак 8632 от Варна,..

публикувано на 26.08.24 в 08:23