Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Стефанова - от ромската махала до образователен медиатор

| обновено на 21.12.21 в 21:09
Мира Стефанова
Снимка: Д.Дончева

Историята на Мира Стефанова е колкото тъжна, толкова и вдъхновяваща. Мира е от ромски произход. Родом е от добричкото село Царевец, израснала е в семейство с много деца. Когато навършва 7 години майка й умира и за нея се грижат различни близки. Мира е искала да ходи на училище и на 10 години я записват в първи клас, но образованието й се свежда само до там, защото никой не се занимава с нея.

Омъжва се на 15 години с мечтата, че семейството ще я спаси от несигурността в живота й. Малко след това ражда двете си деца. Но бленуването за по-добър живот бързо изчезва, защото Мира осъзнава, че в ромската махала нищо не се променя. След време се разделя с мъжа си неприемайки този начин на живот, който я ограничава вкъщи – неграмотна и безработна. Започва да търси начин да се образова.

Мира е на 23 години, когато се записва да учи в първи клас отново. Сега е на 32 години и е ученичка в 10 клас самостоятелна форма на обучение в Професионалната гимназия по автотранспорт в Добрич.

Междувременно приема християнството, което е само една от много причини да бъде изгонена от семейството си. Близките й заминават да работят в чужбина. Мъжът й взема двете деца и повече от 8 години тя не ги  е виждала. Това е най-голямата й мъка. Но Мира се надява, че някой ден децата й ще се гордеят с нея.

Днес Мира вече има и работа. Наета е от екипа на Обединеното училище „Добри Войников” в село Победа на длъжността образователен медиатор, за да бъде връзката между ромските семейства и училището и да обяснява защо е важно децата първо да се образоват, а след това да създават семейства.

Всяка събота и неделя Мира посещава родители и деца в пет села. Помага им във всичко, от което имат нужда. Голяма част от всичките тези дейности, Мира осигурява от собствените си средства, а когато няма търси от различни дарители.

Миналата година за Коледа е раздала около 100 якета и други подаръци. За тази Коледа подаръците за децата от Мира и нейните дарители отново са готови и този път това са 75 чифта зимни обувки и много други изненади.

Мира мечтае да има шофьорска книжка, за да може да посещава децата по-лесно. А децата виждат в нея своя спасителка, майка и приятелка. Тя е и доброволец към център „Амалипе“ от 7 години. За благотворителната дейност, която Мира извършва, често търси съдействие и от организация „Форум за жени“ от Варна.

Тя е един от петимата финалисти в конкурса на център „Амалипе“ за голямата награда „Образователен медиатор на годината“. Всеки, който иска да я подкрепи може да го направи, като хареса снимката й на страницата на център „Амалипе“ в интернет. Победител ще е този, чиято снимка е събрала най-много харесвания и коментари.

Такава е историята на Мира Стефанова. Всеки ден е на работа в училището в село Победа, защото най-важното за нея е децата от ромски произход да бъдат образовани. "На всички искам да кажа: Стоп на ранните бракове в ромската общност.", категорична е тя. Най-голяма сила да продължава напред й дава мисълта, че един ден децата й ще се гордеят с нея. 
Мира Стефанова можете да чуете в прикачения звуков файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Туристически поход по морския бряг организира ТД „Черноморски простори“

Традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от Туристическо дружество “Черноморски простори“, ще се проведе от 13 до 17 юли за 26-а поредна година. Това каза за Радио Варна Атанас Сивков, председател на дружеството. До момента участие са заявили около 70 души от цяла България на възраст от 7 до 70 години...

публикувано на 12.07.24 в 07:00

Реновация и разруха – една бяла емблема на брега в Балчик още дълго ще буди недоумение с визията си

Това е Голямата мелница, построена в първоначалния си вид от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. За една година е построена най-модерно оборудваната мелница на Балканите, която съдържа и първите стоманобетонови силози в България . Имала е капацитет 75 тона брашно на денонощие. Произвеждала е също грис и макаронени изделия (за пръв път в..

обновено на 11.07.24 в 17:48

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 11.07.24 в 16:27
Венета Тодорова, ръководител

Сахарска жега настъпва от неделя

Още по-горещо време ни очаква през следващата седмица. Причина е сухата и гореща въздушна маса, която идва от Тунис и Мароко. Жегите ще започнат още в неделя. Това съобщи за Радио Варна Венета Тодорова, ръководител "Прогнози" в НИМХ-Варна. Тя уточни, че няма нищо необичайно в морското вълнение, което задържа за дълго червения флаг по спасителните..

публикувано на 11.07.24 в 13:45
Жълтокрака чайка, познатa още като Гларус

Жител на "Чайка": Улиците – мръсни, а служителките по чистотата - постоянно в почивка

Жители на ж.к. Чайка недоволстват от лошата поддръжка на чистотата по улиците. Служителите по чистотата не си вършат работата, а от озеленяването дори не са минавали от тук, оплака се Димитър Димитров. Жените, които трябва да чистят улиците, замитат листата под храстите и сядат да пушат цигари. Изпращани са сигнали до управителя им, но..

публикувано на 11.07.24 в 12:31
Бенджи Грегъри

Отиде си Бенджи Грегъри, изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф"

Американският актьор Бенджи Грегъри е починал на 46-годишна възраст. Актьорът, който изигра ролята на Брайън Танер в популярния ситком "Алф", е починал на 13 юни, но информацията за смъртта му излиза почти месец по-късно, предават БГНЕС, "Ню Йорк таймс" и USA Today. Към момента не е ясна причината за трагичния край на актьора. Намерен е мъртъв в..

публикувано на 11.07.24 в 10:03

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57