Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново е внесена подписка срещу 5G в Общинския съвет на Балчик

Снимка: архив

В Общинския съвет на Балчик е внесена подписка с искане да бъде продължен едногодишният мораториум, въвеждащ забрана за изграждане на антени за 5G-излъчване до изясняване на здравните последствия. Тя съдържа 200 подписа и е организирана от местна гражданска инициатива. Мотивът - липсата на доказателства, че съоръженията покриват стандартите на допустими нива на електромагнитна радиация, която пряко влияе на околната среда и крие рискове за здравето и живота на хората.

Разяснения по темата дадоха на специална среща с местните депутати представители на гражданската инициатива – инж. Стефан Франгов, доктор на геологическите науки, БАН, преподавател във ВИАС, както и Константина Ангелова – председател на местната гражданска инициатива във Варна.

Ние не сме назадничави, но искаме да възбудим местната и държавната власт в посока провеждане на изследвания и да се изисква оценка на риска, каквото може да направи всяка община, настояха водещите на срещата. По думите им в днешното съвремие можем да се справим и с текущата технология, а операторите да преосмислят технологията си.

Според Стефан Франгов последствията ще се видни след 15-20 години и никой не може да се опази от отрицателното въздействие на тази радиация, като може единствено да ограничи личните си устройства.„Не сме готови да платим всякаква цена. Нашето желание  е мораториумът, който само тук оцеля, да бъде продължен“, коментира Франгов.

Припомняме, че миналата година с решение на Общинския съвет бе наложен мораториум по предложение на местна група за една година. Юристът на Общинския съвет Асен Атанасов категорично заяви, че взимането на такова решение е без юридическа, правна и последваща стойност и е нищо друго освен уронващо авторитета на община Балчик. „ Ако целим да постигнем резултат, нека да натиснем на правилното място и нека не заблуждаваме хората, че, приемайки подобно решение, ще дадем някаква сигурност. Няма да им дадем нищо" – коментира Атанасов.

Константина Ангелова контрира с писмо от МРРБ, в което е даден отговор, че местната власт разрешава или забранява какво да се случва в региона и. Тя припомни, че Варна също има подписка, но няма реакция от местната власт, заради което са стигнали до Върховния административен съд.

Председателят на балчишкия парламент Николай Колев покани присъстващите на втора среща през новата година, на която да се акцентира на начините за действие.  

Кметът Николай Ангелов коментира, че мораториумът е изтекъл, Община Балчик не е издавала разрешителни и никой не е искал, но и че не може да се спре прогресът.

На 7 октомври 2021 година Европейската комисия взе решение да регистрира европейска гражданска инициатива под надслов „Да спрем (((5G))) мрежите — нека останем свързани, но защитени“ („Stop (((5G))) – Stay Connected but Protected“), с цели -  въвеждането на 5G излага на риск нашето право на здравословна околна среда, свобода и неприкосновеност на личния живот. Призовава се Комисията да предложи законодателство за защита на гражданите и околната среда от тези заплахи. Източник: https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2021/000009_bg  След като се наберат нужните подписи, ще бъде сформирана работна група, която да разгледа начините на изграждане, стандартите и разгръщането на тази технология. Докато чакаме, всяка държава и град носи отговорност за здравето на гражданите си, смята Константина Ангелова.


Подробностите чуйте в репортажа на Албена Иванова:

ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ във Варна с позиция във връзка с Бюджета и заседанието на ОбС в сряда

Общинските съветници и общинската администрация от Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" във Варна изпратиха до варненските медии своя позиция във връзка с шестото заседание на Общинския съвет, провело се в сряда.  Те посочват, че осъждат опитите  на опонентите за, цитираме, "бламиране на бюджета".  От коалицията припомнят, че..

публикувано на 22.02.24 в 19:26

Голямо задръстване се е образувало на пътя за квартал "Виница"

Голямо задръстване се е образувало по пътя за варненския квартал "Виница", съобщиха слушатели на Радио Варна.  Трафикът в района е тежък, а натоварването по трасето е голямо  заради започналия ремонт на участък от пътя между Горна и Долна Трака.  Шофирайте внимателно и търпеливо!

публикувано на 22.02.24 в 16:52

Предстоят ремонти на 15 пенсионерски клуба във Варна

Община Варна предстои да възложи текущи ремонти на сградите на 15 пенсионерски клуба, съобщиха от администрацията. Строително-ремонтните дейности са на стойност 88 720 лева и ще могат да започнат след приемането на бюджета. Това съобщи заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности Снежана Апостолова, която проведе среща с председателите на..

публикувано на 22.02.24 в 16:50

И "Възраждане" с коментар във връзка със заседанието на ОбС-Варна

Като истински прецедент определят вчерашното заседание на Варненския общински съвет местните парламентаристи от политическа партия "Възраждане" в морската столица. Те публикуваха своята позиция, която изпратиха до варненските медии.  "П родължаваме да настояваме за градивен, целенасочен и смислен бюджет 2024", коментират в нея те.  От "Възраждане"..

публикувано на 22.02.24 в 16:49

ГЕРБ-Варна с коментар след заседанието на ОбС-Варна на 21 февруари

Като "груба далавера с общински имоти на тъмно" и "приемане на бюджет "на коляно" определят провелата се на 21 февруари сесия общинските съветници от ГЕРБ-Варна. Те изпратиха своята позиция до варненските медии, в която коментират и изявление на кмета на Варна Благомир Коцев, думи на неговия заместник по финансовите въпроси Христо Рафаилов и на..

публикувано на 22.02.24 в 15:45
Аманда Гомеш от Бразилия - златен медал от Международния балетен конкурс, Варна 2016.

Обсъдиха как да бъде възобновено провеждането на балетния конкурс във Варна

Наследниците на основателя на Международния балетен конкурс Соня и Димитър Димитрови се срещнаха с представители на местната власт във Варна, за да обсъдят бъдещето на емблематичния форум в морската столица.  Новата администрация на града ще търси начини за финансиране на събитието и се очаква то да се проведе отново през 2026 г., съобщиха от..

публикувано на 22.02.24 в 15:11

НАП поставя под постоянен мониторинг некоректните ресторантьори

Националната агенция за приходите поставя под постоянен мониторинг длъжници - собственици на заведения за хранене в цялата страна, които са направили опит да се укрият от данъчните служители. В началото на февруари екипи от „Фискален контрол“ и публични изпълнители извършиха масови проверки в заведения за хранене в цялата страна, които имат стари..

публикувано на 22.02.24 в 14:54