Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледата по света

7
Снимка: Pixabay

В навечерието сме на Коледните и новогодишните празници. Коледа се празнува в много части на света. И макар празникът в същността си да е един и същ, в страните, в които се отбелзвя Рождество, има традиции, които са специфични само при тях.

Калоян Колев е шеф инструктор. Обиколил е света, но любимата му кухня е норвежката. Според него коледните трапези, ако говорим за страните в Европа, не се различават кой знае колко. На Коледа се консумират червени меса с различни гарнитури. Сходството е голямо. При нас има капама – различни видове месо с кисело зеле, австрийците и поляците имат подобни ястия, че дори и скандинавските държави. Най-много е работил в Норвегия, където също правят свинско със зеле. Според наблюденията му ферментацията на различни продукти намира все по-голямо място в кулинарните рецепти. 

Калоян Колев - шеф-инструктор


Ерик Пшесуха е от Полша. От пет години живее в България. Учи кулинарни изкуства във Висшето училище по мениджмънт. И преди е работил в България, но е решил да остане, защото е по-топло от Полша. Смята след като завърши да живее във Варна. Заради решението му да не се връща в родината си, приятелите му и близките му го смятат за малко луд, шегува се Ерик Пшесуха. Категоричен е обаче, че е взел най-доброто решение за себе си. Има и неща, които не му харасват, но те са по-малко от тези, които са го провокирали да остане да живее в България. И т.к. наближават Коледните и новогодишните празници с Ерик Пшесуха поговорихме за традициите в Полша. 



Ана Вербитски е от Украйна. Учи във Варна кулинарно изкуство. Оказва се, че кулинарията винаги е била основна част от живота й. Баба й е била главен готвач и тя е израснала в кухнята. Избрала е България, защото харесва страната. И преди е идвала тук. Според нея хората са добри, имаме чудесно море и тук се чувства много добре. Същото смята и Хосе Луис, който е от Ел Салвадор и е дошъл тук освен да учи и да се потопи в съвсем различна култура от неговата. 

Когато пристига в България, Ана Вербитски открива баничката – онази, с яйце и сирене.

„Не мога да разбера защо ми харесва толкова много. Но е много вкусна. Мога да ям баничка по два пъти на ден. Наистина много ми харесва. С яйца, сирене и понякога със спанак.”

В Ел Салвадор спазват две основни традиции по време на празниците, споделя Хосе Луис.

„Първата е, че задължително всички се събираме около масата. Цялото семейство. Всички използваме фойерверки. И второто е музиката. По време на коледните празници звучи традиционни песни – кумбия. Звучат като салса и бачата. 

Мария Лейтао - Португалия


Мария Лейтао е от Лисабон, Португалия. Избрала е България, за да завърши висше образование. Според нея тук програмите са ориентирани към практиката, докато в родината й се набляга повече на теорията. Което в кулинарията е недостатък. Там практиката е съсредоточена през почивните дни, а тук – всеки следобед. Станислав Кубарев от своя страна е шеф инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна. Той е отбелязвал Коледа тук и е на мнение, че разликите с Русия не са големи, но ги има.

Коледата в Португалия е разделена на две, уточнява Мария Лейтао. На 24 и на 25 декември, като отбелязването й в двата дни е по различен начин.

„На 24 се събираме в семейството и организираме голямо парти. Всички сме около масата. Приготвянето и готвенето започват от 8 сутринта. Играем на различни игри, пеем песни, гледаме филми заедно. На 25 декември подреждаме дърва и запалваме голям огън. На него приготвяме празничната вечеря.”

Станислав Кубарев, който е преподавател във Висшето училище по мениджмънт, е от Русия. Той ще празнува Коледа два пъти – единият според българския календар, вторият – според русийския.

„От една вяра сме,  но в Русия използваме друг календар. Там Рождество се отбелязва на 7 януари, което е две седмици по-късно, отколкото в България. Разликите обаче не са големи, празнуваме, украсяваме градовете. Елхи има навсякъде. Но заради Съветския съюз повече се отбелязва Нова година. Този ден е по-ярък при нас. На Рождество хората носят в църквата кулич – сладък хляб. Там свещениците го освещават. След това се отнася вкъщи, където се разделя между семейството. Русия е голяма държава, разположена на два континента, и във всеки регион, навсякъде има малки разлики в отбелязването на Коледа.”

Станислав Кубарев - шеф-инструктор в Институт по кулинарни изкуства във Варна


Хю Уго е канадец. Живял е в много страни по света. България обаче му харесва. Избрал е да се установи във Варна. В момента работи като шеф инструктор и обучава млади кулинари. Спрял е да брои колко години е работил като готвач. Но според сметките му са някъде около 25-26. Последните десет години преподава. Хю Уго е живял в 19 страни. 10 години например е бил в Мексико.

„Всички държави са различни. Най-добре ми беше в Мексико. Там на Коледа цялото семейство се събира заедно. Много разпространена е треската. Също така слагат на масата свински крака, които наподобяват вашата пача. Интересното е, че различните култури имат припокриващи се традиции. Различното в Мексико е, че посреднощ, когато часовникът отброява 12 часа, при всеки удар, трябва да изяждаш по едно гроздово зърно и да си пожелаваш по едно желание. След това се излиза на улицата и се отправят пожелания към всички. Доста е забавно.”


Хю Уго - директор на Институт по кулинарни изкуства във Варна


Според Хю Уго България е недооценена страна. България е една от любимите му дестинации не само заради храната, а и заради гостоприемството ни.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15