Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бързи книги в забързаното ежедневие

| обновено на 29.12.21 в 10:08
Снимка: Pixabay

Живеем в един забързан свят, в който всичко е на високи обороти и често времето не ни стига за да отметнем текущите задачи. Хванати във "водовъртежа" на забързаното ежедневие, почти не успяваме да се посветим на някое любимо занимание, като нарпимер четенето на книга. Хората, които обичат да четат, често нямат време за това и новата книга, която са си купили, остава дълго време непокътната.

Осъзнавайки проблемите на забързания начин на живот и обединени от любовта към четенето, екип от млади предприемачи създават иновативното мобилно приложение „Бързи книги”. То включва 20-30-минутни аудиорезюмета на книги, в които са изведени най-важните и ключови моменти от едно издание. 

Основната цел на приложението е да спести време от една страна, а от друга – да мотивира хората да четат повече, каза за Радио Варна Христомир Христов, който е един от създателите на приложението.

Той разкри и една положителна тенденция - за последната година, броят на четящите хора в Европа се е увеличил със 70%.

Компас за читателите

Според Христомир Христов, аудиорезюметата на книгите ще помогнат на читателите да се ориентират много по-бързо в океана от заглавия и да намерят подходящата за тях книга.

„Много често влизаме в книжарницата заради самата миризма на книгите. Това е нещо уникално и несравнимо. Тук обаче изниква и проблемът с трудния избор на книга, особено когато си харесал няколко заглавия. Като влезеш в книжарницата ти разполагаш с определено време. Отваряш на произволна страница, прочиташ едно изречение, което ти грабва вниманието и си я купуваш. Прибираш се вкъщи и решаваш да отделиш 2-3 часа за четене. Когато започнеш обаче, още на 7-ата страница, примерно, вече си задаваш въпроса – защо си я купих. Именно този момент се опитваме да избегнем, защото това, че на теб не ти е харесала дадена книга, не означава, че тя не е стойностна”, коментира Христомир Христов.

„Ако първо изслушаш адуиорезюмето на определена книга, тогава ти вече знаеш дали ти харесва или не”, каза още Христов.

Нещо като трейлърите на филмите

Христомир Христов сравни адиорезюметата на книгите с трейлърите на филмите.

„Наскоро разбрах, че вече се правят трейлъри по над 20 минути, които са от полза на хората, които харесват даден филм, но нямат време да го изгледат целия”, сподели още младия предприемач.

Категории

В приложението „Бързи книги”, читателите могат да слушат аудиорезюмета на издания от няколко категории като бизнес и предприемачество, личностно развитие, биографии на известни личности, наука и технологии, семейство и възпитание, маркетинг и реклама, както и здраве и спорт.

„Много потребители обаче започнаха да ни питат и за издания на теми като здраве, родителство, както и художествена литература”, поясни Христов. Той допълни, че най-голям интерес има в категорията личностно развитие, особено от страна на младите хора. Най-търсените заглавия са „Лидерът в теб” и „Богат татко, беден татко”.

Мисловна карта

Една от най-интересните опции в иновативното приложение е мисловната карта, която дава възможност за възприемане на информацията чрез цветни графики и картинки.

„Някои от потребителите използват тези мисловни карти, други – не. Зависи и с какво време разполага човека и дали има възможност в дадения момент да разглежда приложението. Много често, потребителите слушат аудиорезюметата докато шофират или извършват други рутинни дейности”, коментира Христомир Христов.

Бързи книги за учащи

Създателите на приложението вече работят и по усъвършенстването му. Следващата цел, която са си поставили е бързите книги да са в помощ и на учениците.

„Ще се опитаме да дадем много ценно и бързо съдържание на учениците, които ще кандидатстват с български език след 7-ми и след 12-ти клас”, коментира Христомир Христов.

Освен за учниците, приложението помага и за кариерното развитие на младите хора.

„Имаме и още идеи, които обаче няма да бързам да разкривам”, каза още той.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Христомир Христов:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30