Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

След 15 години хартиените документи почти ще изчезнат

Снимка: архив

Прогнози от изследване на европейския парламент сочи, че между 2030 и 2035 г., електронните средства за комуникация ще изземат почти изцяло отношенията между хората и хартиените документи ще обслужват не повече от 2 процента от населението.

Затова обществото ни, особено, ако иска да се развива, трябва да приеме факта, че хартията изчезва, а дигитализацията и технологиите са пътят за развитие на иконимиката и възстановяването на Европейския съюз.

Изводите са част от проекта„Дигитализация и дигитални компетентности във висшето образование и пазара на труда“, финансиран от Фонд научни изследвания по линия на програмата Хорайзън 2020 на ЕС. Един от основните проблеми в дигитализацията е отношението към нея и превръщането на хартиеният офлайн свят в онлайн, посочва проф. Георги Димитров – юрист с международен опит, и компютърен експерт и преподавател по право на информационните технологии.

Според Милена Ангелова от Асоциацията на индустриалния капитал в България, дигитализацията е пътят, чрез който в условията на застаряване на населението, може да се повиши квалификацията на по-възрастното поколение, което по-трудно се дигитализира.

Едва между 16 и 18 процента от българското население има базови дигитални умения, коментира проф. Юлиян Василев от ИУ Варна – изследвал равнището на дигиталните компетентности на хората в България, публикувани официално на сайта на Европейската статистическа служба Евростат. Не повече от 13 на сто са хората, чиито дигитални умения са над базовите.

По отношение на компютърните компететности, близо половината българи могат да копи-пейстнат файл или текст, казва още Василев. Във всички тези показатели страната ни изостава от средните европейски тенденции. Добрите новини са свързани с наемането на ИТ специалисти.

Има обаче значително увеличение на дигиталното участие на гражданите в публичните политики, посочва проф. Маргарита Богданова от Стопанската академия в Свищов.

Повече може да чуете в звуковия файл.Репортажът се излъчва в рамките на рубриката "Рестартирай Европа".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доцент Виолин Райков: В човешкия организъм има натрупани микропластмаси

Замърсяването на околната среда и водите е проблем, с който човечеството се сблъсква от години. Тази тема е и във фокуса на международната работна среща "Сътрудничество за намаляване на отпадъците в Черно море", която се провежда днес във Варна.  Във форума участват експерти от България, Румъния, Турция и Грузия, а целта е обмяната на информация и опит..

публикувано на 16.05.22 в 15:07

Край на опашките по гишетата, до края на годината административните услуги през телефона

До края на годината ще бъде факт проектът за електронна идентификация на стойност 1,8 милиона лева, който ще дава възможност с приложение на мобилния си телефон да се идентифицираме, за да ползваме електронни административни услуги. Това съобщи във Варна министърът на електронното управление Божидар Божанов, който участва в национална кръгла маса..

обновено на 16.05.22 в 14:12

Най-много харчим за храна, повече от година по-рано

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2 006 лв. и нараства с 9.6% спрямо същото тримесечие на 2021 година. А общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 1 821 лв. и се увеличава с 13.3% спрямо същото тримесечие на 2021 година. Това показват данните на националната..

публикувано на 16.05.22 в 12:59
Кирил Петков

Кирил Петков: Бизнесът няма да има притеснения за май и юни

Днес обсъдихме реалните компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме за под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават , да бъде компенсирано на 80% от държавата. Така бизнесът няма да има притеснение за май и за юни. Едновременно с това се договорихме, цените за природен газ за май,..

публикувано на 16.05.22 в 12:57
Технически университет - Варна

ТУ-Варна си поставя за цел да получи статут на изследователски университет

Национална кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“ организира във Варна днес Технически университет-Варна /ТУ-Варна/. Кръглата маса има за цел да сподели успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност, каза за Радио Варна..

публикувано на 16.05.22 в 12:41

Домашен арест за обвиняемия за изпиране на милиони от АМ „Хемус”

Борислав Колев, обвинен за изпиране на над 53 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус“, остава под домашен арест. Това реши преди минути Софийски градски съд, предаде репортер на БГНЕС. Адвокатът на Колев бе подал молба за изменение на мярката му в по-лека. Той поиска от съда мярка „подписка“ или алтернативно – парична гаранция. Градският съд..

публикувано на 16.05.22 в 11:07

Търсят се варианти за бъдещето на Тубдиспансера във Варна

Тубдиспансерът във Варна да бъде преобразувана и да влезе в структурата на инфекциозните болести. Това мнение изрази  проф. Анелия Клисарова-председател на Комисията по здравеопазване към ОБС - Варна. Една толкова стара болница не може да бъде закрита.  Заболяването е социално-значимо, тази година субсидията за туберкулозно болен бе увеличена, но на..

публикувано на 16.05.22 в 10:18