Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

След Нова година на ход са и изпитаните рецепти срещу... махмурлук

Снимка: pexels.com

В Германия, а и в Западна Европа като цяло, Новата година не е толкова популярен празник, колкото Коледа. Въпреки това германците се готвят старателно и за това тържество, както за всички останали: с трапеза и с любов към детайлите. Някои посрещат Нова година с приятели, други вкъщи със семейството.

Към обещаващите здраве, любов, благоденствие и т.н. „талисмани на масата“ се числят също и козунакът и супата от леща, които вещаят настъпващата година да е спокойна и безпроблемна. Освен това: свинско печено или риба, която е символ на плодовитостта и на щастливото бъдеще. Както в България, и в Германия вярват, че люспата от риба в портмонето носи особено голям късмет.

За късметлии могат да се смятат и тези, които са наясно как да се справят с махмурлука след голямата веселба. Един от съветите за освежаване след множеството питиета е хапването на солена риба на сутринта. Нима действително помага? Да – и херингата, както и саламурата от кисели краставички. Но има още по-добър начин – супата, която в Германия доста често се поднася в новогодишната нощ.

Става дума наистина за чудесната целебна супа, която затопля, укрепва и същевременно успокоява. Това не е най-новото откритие на света, но този, който е опитал супата на Нова година, по-рядко се буди с главоболие, казват специалистите. Най-забележителното е следното – ограничения по отношение на съставките на супата няма, всеки може сам да си ги подбере. Но безспорно има фаворити. Ето някои от тях:

Този еликсир за прекалилите с алкохола в празничната нощ се прави или със запържена кайма, или с нарязано на малки парчета месо, а може и с наденички. Към месото се добавят нарязани на ситно чушки, царевични зърна, боб, доматено пюре или консервирани домати, малко бульон или вода – супата трябва да е гъста. Тя се вари няколко часа на бавен огън под капак, след което се подправя със сол и лют пипер. Накрая може да се облагороди с лъжичка коняк, а вече на масата трябва да се поднесе със сметана и препечени филийки.

Нарязаните на дребно патладжани и две скилидки чесън се запържват, добавят се доматено пюре и половин чаша червено вино, след което се вари половин час под капак.

След като бъде взето решението как и с кого да се празнува, се преминава към още по-важния въпрос: с какво? Но новогодишната трапеза непременно трябва да има ястия, привличащи щастието и късмета.

След това се правят кюфтенца от кайма, едно яйце, две супени лъжици грис, малко розмарин, мащерка и майоран. Те се пускат във врящата супа и остават там пет минути. Накрая супата се подправя със сол и черен пипер, а се поднася с черен хляб и лют сос.

Ободряваща супа от цвекло. За нея трябва цвеклото, морковите, картофите и лукът да се нарежат на кубчета и да се запържат в олио. След това зеленчуците се заливат с бульон или вода, а след като заври, се добавят настърган хрян, дафинов лист, настъргано индийско орехче и куркума.

Супата се вари на бавен огън около час, след което се пасира и се подправя със сол и черен пипер. И на нея ще й отива лъжичка сметана.

Разбира се, супата срещу махмурлук, както и всичко, което краси новогодишната трапеза, може да се приготви предварително. При това положение старата година може да бъде изпратена спокойно и без излишен стрес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяко десето дете у нас не се чувства в безопасност в училище

Според последното изследване на PISA от 2022 г.,  10% от българските ученици не се чувстват в безопасност в класната стая , а 14% изпитват неудобство и на други места в училище.  В световен план повече от  1/3 от учениците на възраст 13-15 години са преживели тормоз . Според наличните данни тормозът е една от най-често срещаните форми на..

публикувано на 26.02.25 в 15:59

Опубличената култура влияе върху продажбите на бира

Пивоварният сектор е водещ за хранително-вкусовата промишленост в България. Това, според Съюза на пивоварите в България, се дължи най-вече на икономическия и социален принос на пивоварните компании в страната и на отговорните им политики към потребителите. В структурата на продажбите най-висок е делът на РЕТ бутилките - 50 %, следвани от кеновете - 25 %,..

публикувано на 26.02.25 в 14:23

Мартенски базар на пациентите от болница Карвуна: Изкуството лекува

Благотворителен базар с мартеници и сувенири, изработени от пациентите на Държавна психиатрична болница - Карвуна, очаква посетителите на Община Балчик до края на седмицата. Заедно с кутии за дарения, те са разположени на двата входа - Информационно обслужване и Общинска данъчна служба. Пациентите в лечебното заведение към момента са 70 от..

публикувано на 26.02.25 в 14:02

25 години профил "Музика" в СУ за ХНИ “Константин Преславски” - Варна

С концерт Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна ще отбележи 25-годишнината от създаването на профил „Музика“. Събитието ще бъде днес, 26 февруари, сряда, от 18 часа на сцена „Филиал“ на Варненския драматичен театър. Входът е свободен. Разнообразна програма са подготвили възпитаниците на средното училище, каза..

обновено на 26.02.25 в 11:31

За 4-та година се търси "Най-добър младежки стартъп"

Четвъртото издание на най-големия по рода си национален конкурс „Най-добър младежки стартъп в България“, организиран от Фонд на фондовете приема кандидатури до 16 март.. Конкурсът цели да подпомогне реализацията на бизнес идеите на младите предприемачи на възраст между 18 и 29 години. Желанието ни е да насърчим  младежите да започнат собствен  бизнес...

публикувано на 26.02.25 в 11:05

Три акорда и истината или къде се крие магията на кънтри музиката

Рецептата за добра кънтри песен е "Три акорда и истината". Това разказва Лили Друмева, автор и водещ на единственото по рода си за Балканите предаване за кънтри музика, което звучи всяка събота между 14 и 15 ч. по програма "Христо Ботев" на БНР. В него Лили Друмева представя кънтри музиката и нейните сродни жанрове – блуграс, рокабили, кънтри-рок,..

публикувано на 26.02.25 в 09:05
Кучето Мая, намерено в Балчик, което чака своя осиновител

Спешна благотворителна мартенска кампания за животните в Балчик

Сдружението "Малките големи", което стопанисва котешкия приют в Балчик, призовават за подкрепа в изхранването на бездомни животни, тъй като са поели грижи и за безстопанствени кучета. Имат нужда от доброволци, храна, пясък за тоалетни, осиновители - физически и виртуални, приемни домове за стресирани и травмирани животни. От там напомнят, че са..

публикувано на 25.02.25 в 16:00