Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Рикова - момичето, което снима всички изгреви на 2021 година

55
Росица Рикова
Снимка: Милен Марков



„Благодарна съм, че извървях този път, благодарна съм за приятелствата, които получих и за красотите, които видях.“

С тези думи Росица Рикова завърши приключението си наречено „Момичето с изгревите“ . Едно предизвикателство, което сама си постави, защото смята, че човек трябва да открива себе си постоянно, да следва мечтите си и да не се отказва от тях.

Историята започва на 1 януари 2021 година. Тогава ставайки рано сутрин, Роси вижда през прозореца на дома си изгрева на слънцето и спонтанно си казва, че ще е много хубаво, ако види всички изгреви до 31 декември и ги заснеме с фотоапарата си. Първата снимка прави с телефона си, а после идва идеята да направи страница във фейсбук, където да публикува кадрите и да споделя красотата и уникалното начало на всеки нов ден. Така се появява страницата Момичето с изгревите и започва приключението на Росица Рикова.

В това приключение с времето са включват много хора – приятелите, познати и непознати, професионални фотографи и любители, както и хора, които просто искат да видят изгрева и следват Роси по местата, където отива да снима. А те са в цялата страна – най-много край морето, но има и в планината, на върха на Катедралата във Варна, от балон над Белоградчишките скали, на полето, по села или просто по пътя.


Много често Роси организира групово снимане на изгрева по различни поводи, които се превръщат в истински празник за всички. И всичко започва от изгрев 76, когато Данчо -Прегърни готвача научава за нея и решава да направи закуска на плажа на ранобудните фотографи. Тогава им пържи филийки с домашно сладко, но после има още подобни „вкусни“ изгреви – с бъркани яйца и други подобни изкушения.


Роси обича да снима и завършва фотографски курс преди няколко години. Така с времето фотоапаратът става неизменна част от нея. Родом е от Тервел, но живее и работи във Варна. Не е от хората, които обичат да стават рано, дори напротив. Наглася няколко аларми, поне за около стотина изгрева. После е по-лесно. Но пък усмивката не слиза от лицето й, дори и в ранни зори, дори и когато е много студено, дори и когато вали силен дъжд.


Освен снимането Роси обича и да пише, затова неизменна част от снимките с изгревите са и историите, които разказва към тях. Най-честото име в историите е на Милен. Милен Марков е приятел на Роси от години. Когато разбира, че е решила да снима всички 365 изгрева на 2021 година, не се колебае да се включи в това изживяване. И той обича да снима.

С Милен Марков

Уговорките за локации за снимки са буквално денонощни. Създават си чат група за комуникации, в която се включват още хора и която „дрънчи“ по всяко време. Но дори и някой да закъснее с минута-две за изгрева, по-важното е че са били заедно и са започнали деня с усмивка, кафе, чай и набързо приготвена закуска, понякога и домашна баница.

Последният изгрев на 2021 година Роси и приятели посрещнаха на плажа във Варна. С първите лъчи зазвуча гайдарска песен и естествено се изви хорото. С телата си образуваха слънце и изписаха 2022 година.

Последните хора, с които Роси си тръгна от плажа, бяха приятелите й – Ваня, Милен, Гергана и Людмила. За тях Роси е огнена стихия, човек с харизма, която завладява другите, невероятен и слънчев човек, вдъхновител.


Снимка Милен Марков

А кой беше най-красивият изгрев през 2021?

Момичето с изгревите се усмихва за пореден път и без колебание отговаря: „Този, който не си посрещнал сам.“

Снимка Милен Марков
Снимкитe с дрон на плажа са на Гергана Влайкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05