Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кантарджиев: Преболедуването на Омикрон предпазва от заразяване с други варианти

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

Доказано е вече, ако си боледувал от "Омикрон", няма да хванеш "Делта", това ще те пази от другите варианти. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.
Той поясни, че в страната предстои един период, в който ще се разпространяват и двата варианта - "Делта" и "Омикрон".
Здравният експерт открои няколко положителни тенденции, дори прогнозира края на пандемията от COVID-19, което по думите му може да се случи през средата на 2022 г.
Омикрон ще се разпространи много бързо и така ще се изгради в обществото имунитет. Проф. Кантарджиев подчерта, че бързото увеличаване на случаите ще бъде съпроводено и от бързо намаляване на случаите. Новият вариант протича по-леко, потвърди проф. Кантарджиев.
"Ще постигнем достатъчно траен имунитет, така че след бързото разпространение на Омикрон през пролетта на 2022 ще можем да се освободим от пандемията", прогнозира проф. Кантарджиев.
Спечелването на битката срещу ковид ще бъде възможна само при голямо имунизационно покритие. Проф. Кантарджиев препоръча на ваксинираните граждани да си поставят и третата доза, защото пълният ваксинационен курс е от три дози, с което защитата от влизане в болница достига до 80 %.
Наличието на Омикрон е доказано лабораторно при 12 положителни проби. 11 от случаите са в столицата и един е в София - област. Никой от заразените не се нуждае от болнично лечение.
Два експертни съвета в здравното министерство внимателно ще проучат какви мерки са приложени в отделните европейски страни. След това ще преценят дали и какви нови мерки да се приложат и у нас, за да се ограничи разпространението на Омикрон. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме паметта на Света Великомъченица Марина

На 17 юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Марина. Светицата е родената в Антиохия през III век. Тя е дъщеря на езически жрец идолопоклонник, възпитавал дъщеря си в идолопоклонство. Марина силно желаела да получи свето кръщение и изповядала вярата си на Олимврий, управител на източните провинции, който я..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия.  Работното време..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
огън, пожар, дим

Доброволци, гасили пожари във Варна: Като държава нямаме много възможности, важно е да сме силни като общество

Десетки доброволци помагаха на пожарникарите във Варна за овладяване на огнищата, разразили се на няколко места в града през последните дни. Без колебание, а водени от моралния си дълг,  се впускат в акцията  Младен Богданов и Станислав Йорданов.  Това бедствие ни показа колко сплотени можем да бъдем, споделят те. Като държава нямаме много възможности,..

публикувано на 16.07.24 в 14:14

Варна ще отбележи с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Отец Генадий и неговата "Малка България" в украинския Арциз

"Малка България" - така настоятелят на храма „Пресвета Богородица“ в украинския град Арциз – отец Генадий Мартинов, определя градежа на храмовия комплекс, зад който стои.  Около половината от населението на Арциз и Арцизски район са украински българи.  Идеята за храма е от около 15 години, понастоящем градежът, който включва освен храмов..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27