Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволни от мерките в родината си германци купуват имоти в България

| обновено на 06.01.22 в 10:34

Последният брой на германското списание "Шпигел" излезе със статия, че немски граждани, които са недоволни от противоепидемичните мерки в Германия, търсят спасение в България и закупуват имоти у нас.

В интервю за "Радио Варна" дългогодишният брокер на недвижими имоти Константин Болов потвърди, че германци търсят имоти у нас, за да избягат от строгите мерки в своята родина.

"Наистина има такива германски граждани, но броят им е пренeбрежимо нисък", поясни експертът.

Продължава тенденцията руски граждани да продават своите ваканционни имоти по Черноморието. Според Константин Болов това най-често са хора, които навремето са получили безлихвени заеми за целева покупка на имот по морето.

"Те купиха имоти в едни "бетонни" гори в курортите Слънчев бряг и Златни пясъци. Тези имоти обаче са строго ваканционни, не са ликвидни и след като осъзнаха това руските граждани, започнаха да ги продават", коментира Константин Болов. Според него има и друга група руснаци - предимно емигранти, които усилено търсят да си купят жилище в България.

"Подобно и на българските клиенти, тези руски граждани предпочитат да закупят имот в уредени райони с наличието на магазин и автобусна спирка и не ги интересува дали имотът е на 30 метра от плажа, например", каза още Болов.

Един от водещите критерии при избора на имот от страна на българските купувачи е кварталът да е добре уреден, но не е задължително жилището да е на центъра.

Все по-търсени стават и жилищата в т.нар. затворени комплекси.

"Хората искат да подобрят средата си, да живеят в по-добре уредени квартали и в жилища с по-голяма квадратура. Забелязвам че все повече млади хора търсят в перспектива да закупят тристайни апартаменти, като избягват старото строителство. Имотите с панорама също са по-предпочитани от клиентите, но са и по-скъпи", коментира още експертът.

Константин Болов прогнозира, че цените на имотите ще продължат да растат нагоре, но очаква до средата на тази година темпото на покачване да се нормализира.

"Очаквам в по-краткосрочен план да има покачване от порядъка на 5 до 7%. Някои строители обаче прогнозират ръстове от 17-19%", поясни брокерът.

Във Варна цените на имотите също отбелязват ръст, но не толкова осезаем колкото в София. 

При някои имоти цените се покачват, но пък при други се наблюдава спад. По-ниски са цените на жилищата в периферията на града или старото строителство, каза Болов и допълни, че не очаква "балонът да се спука" заради високите цени.

На фона на растящите цени е налице и ръст на сделките с имоти. Данните от третото тримесечие на миналата година показват, че са осъществени 173 хиляди сделки.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Константин Болов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсят главен експерт "Строителство" към общинската дирекция "Образование и младежки дейности"

Община Варна обяви процедура за подбор за набиране на кандидати за длъжността главен експерт „Строителство” към дирекция „Образование и младежки дейности“. Минималните изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – бакалавър в професионалната област – технически науки. Необходими са и две години професионален..

публикувано на 06.08.24 в 14:42

Кога ще са следващите парламентарни избори?

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент. Датата зависи от бързината, с която държавният глава Румен Радев ще изпълни процедурата по назначаване на служебно правителство. Трите..

публикувано на 06.08.24 в 14:36

"Железопътна инфраструктура" с нов директор

Стоян Стоянов е новият генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Той е назначен от днес със заповед на министъра на транспорта и съобщенията до провеждането на конкурс. По закон генералният директор е и член на Управителния съвет на НКЖИ. Стоянов е експерт с над 30-годишен професионален опит в сферата на железопътния..

публикувано на 06.08.24 в 14:12

За транспортния кошмар на балчишката Тузла за пореден път сезират полицията

Поредно лято общественият транспорт от Балчик до санаториалния комплекс Тузлата е затруднен да стигне крайната си точка – специализираната болница за рехабилитация в едноименната местност. Причината – паркиралите неправомерно автомобили в едно от двете платна и то зигзагообразно. Движението в почивните дни е още по-затруднено, докато автомобили..

публикувано на 06.08.24 в 13:56

Новак Джокович идва в България за мач с Григор Димитров

Олимпийският шампион Новак Джокович идва в българската столица по покана на нашата първа ракета Григор Димитров, а двамата ще изиграят демонстративен мач помежду си на 17 септември в столичната "Арена София". Досега сърбинът е бил в България само веднъж преди повече от 10 години, когато пристигна за снимките на екшън филма "Непобедимите 2", но никога..

публикувано на 06.08.24 в 13:53

54-годишен мотоциклетист загина в отсечката Кранево-Албена

Инцидентът става вчера, като информацията за възникнало пътнотранспортно произшествие е подадена в полицията около 10.30 часа.  На място е установено, че лек автомобил „Форд“, управляван от 65-годишен мъж, при маневра - завой на ляво, отнема предимството на насрещно движещ се мотоциклет „Хонда“, управляван от 54-годишен мъж.  Вследствие на..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

В 11 училища и 20 детски градини във Варна се извършват ремонтни дейности през лятото

В 11 училища и 20 детски градини се извършват текущи ремонти през летните месеци. Строително-ремонтните дейности включват боядисване на класни стаи или занимални, коридори и канцеларии. Извършва се още ремонт на санитарни помещения, подмяна на осветителни тела, частична подмяна на паркет и первази. Строително-ремонтните дейности са възложени от..

публикувано на 06.08.24 в 12:21