Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Теч“ на лични данни на самоосигуряващите се с новите БУЛСТАТ номера

| обновено на 08.01.22 в 07:23
Снимка: архив

След като от 4 януари влязоха в сила измененията на Закона за Регистъра БУЛСТАТ, които на практика доведоха до преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака в нов Единен идентификационен код (ЕИК) с 9 знака, самоосигуряващите се у нас с изненада установяват, че в БУЛСТАТ регистъра освен професионалните им данни, се оказват всичките им лични данни – постоянен и домашен адрес, имейли, телефони и пр.

Течът на лични данни – волен или неволен, засяга повече от 300 хил. души със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и много др. в сферата на т.нар. freelancer-и.

Според предварителната информация от последното преброяване – към дата 7 септември 2021 г. работещите българи са почти 2 млн. 426 хил. души. В същото време, по данни на националната статистика от 2019 г. страната ни поддържа голям публичен сектор с относително стабилен дял, като около 1/4 от всички наети лица с включени МО и МВР, работят за държавата.

Така, засегнати от проблема с новите ЕИК номера и публикуването на всички лични данни на самоосигуряващите се у нас, се оказват една шеста от всички работещи българи, извън държавните служители и публичният сектор.

Адв. Гергана Върбанова обяснява защо това е проблем.


Според замисъла, новите 9-значни ЕИК „ще осигурят защита на личните данни на физическите лица, регистрирани като самоосигуряващи се в регистър БУЛСТАТ, чийто код в момента е 10-цифрен и съвпада с тяхното ЕГН. Промяната е в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR)“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Фестивал на хвърчилата

Фестивал на хвърчилата този уикенд на плаж "Варвара"

Грандиозен празник на свободния полет и цветната феерия под мотото "По пътя на птиците“ ще обходи цялото ни Черноморско крайбрежие в края на август и началото на месец септември. Въздушните чудеса, сътворени от красиви хвърчила в небето, започват още тази събота на юг от Варна, следвайки полетния път на птиците "Виа понтика". Международният..

обновено на 19.08.22 в 15:44

Екоработилница за лампи от отпадъци днес във Варна

Екоработилница за създаването на лампи от боклуци ще се проведе този петък от 18.00 до 20.00 часа в Социалната Чайна във Варна. Събитието се организира от Академията за рециклиращо изкуство и е насочено основно към деца и младежи.  Рециклирането е от изключително важна и неизменна част от сглобяването на пъзела „опазване на околната среда“. В..

публикувано на 19.08.22 в 12:03
Нордкап - най-северната точка на Европа

Да кръстосваш Европа на две колела

Да кръстосва Европа с мотор е страст и хоби на 58-годишния пътешественик Емил Герчев от повече от 10 години насам. На 42 години взима книжка категория "А" и оттогава забравя за автомобила. „12 000 километра без два“ на две колела любителят на високите скорости изминава за 35 дни през юни и юли тази година и постига поредната си цел - стига до..

обновено на 18.08.22 в 17:53

Полиция и прокуратура са сезирани за отровени с антифриз животни в Балчик

За второ поредно лято в Балчик имаме случаи на отровени котенца с антифриз, алармираха от сдружение „Малките големи“. От неправителствената организация заявиха, че са сезирали полиция и прокуратура, за да се вземат всички законови мерки това да спре, а виновните да бъдат наказани, още повече че метиловата течност може да убие не само дете, но и..

публикувано на 18.08.22 в 14:29

Ден на отворените врати на Фара край Шабла

Ден на отворените врати на Фара край Шабла ще се проведе днес. Инициативата е по повод Международния ден на морските фарове. Фарът на Шабла е най-старият по българското Черноморие и е най-източната точка на страната ни. В началото на 2022 година той беше основно ремонтиран. Фарът край рибарското селище Кариа, близо до Шабла, е построен през..

публикувано на 18.08.22 в 09:54

„Най-дългата вечеря на плажа“ тази събота в Аспарухово

Осмото издание на „Най-дългата вечеря на плажа“ ще се проведе тази събота (20 август) във Варна. По традиция събитието ще се състои на Аспаруховия плаж. Богатата музикално-артистична програма ще стартира в 19.00 часа и ще продължи чак до 23.30 часа. Събитието се организира от район „Аспарухово“ с финансовата подкрепа на Община Варна под мотото..

обновено на 18.08.22 в 07:22
Фарът на Морска гара - Варна

18 август - Международен ден на морските фарове

18 август - Денят на фаровете се отбелязва за първи път в Шотландия през 1994 г. 20 години по-късно над 450 фарове в 50 страни по света подкрепят инициативата , която дава възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете. Съоръженията с форма на кула обозначават морските..

публикувано на 18.08.22 в 07:10