Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно се прави комедия

Една вечер. Един глупак. Една история за лицемерието. За нуждата да се почувстваш повече от другия. За капаните, които сами си поставяме. И един голям въпрос: Кой е глупакът?

Отговор търси първата премиера за 2022-а година в Драматичен театър "Стоян Бъчваров". "Вечеря за глупаци" е комедия от Франсис Вебер.  Режисьор на спектакъла е Николай Кенаров. В интервю на Светлана Вълкова той споделя:

Това е една от най-добре написаните комедии, които съм срещал. Това е ситуационен тип комедия, която е лек жанр.  В тази пиеса авторът много добре е уловил категориите хора и проблематиките при сблъсъка между тези хора. В нея има плът, има смисъл. Реших да се обърна към нея, защото реших, че мога да направя повече от това, което съм виждал – гледал съм единия филм и едно представление. Реших, че е подходящ материал за моя първи сблъсък с комедията, защото това е една доста добре написана комедия, която има добре зададени теми  от автора и няма нужда аз да си ги измислям или привнасям.

Да припомним какво разказва „Вечеря за глупаци”.

Разказва за порочната практика на група заможни господа, които си канят един глупак на вечеря и го оставят да говори под някакъв претекст, без той да знае, че е жертва на една такава вечеря. Те се забавляват на негов гръб. Глупакът помага на човек да преобърне лошо построения си живот, за да го изгради отново, макар да е под въпрос кой е добрият и кой е лошият път.

Какво ново внасяте в този текст, в тази пиеса? Казахте, че това е бил импулсът Ви да я направите.

Навсякъде в това, което съм гледал, глупакът се приема за глупак. Аз се опитвам да избягам от това нещо. Опитвам се да направя глупака като човек, който има различни интереси и не съзнава в каква ситуация се намира. Не гоним това той да бъде някакъв глупак, напротив –  защитаваме го докрай. Той е човек в подем. На него са му се случили някакви сътресения в живота и ние го хващаме в момент, когато ги е преодолял. Тази вечеря за него е израстване. Тази покана от заможния издател, който иска да напише книга за неговите произведения /той прави макети от кибритени клечки/,  е нова крачка в живота му. Той ще продължи живота си по по-добър начин. Това не съм гледал досега. Смятам, че е верният житейски подход.

Глупак е доста разтегливо понятие. Глупак в очите на кого, за кого? Какво е определението за глупак?

Ние всички сме глупаци в някакъв смисъл. Това казва и авторът. Със сигурност някой някъде смята, че съм глупак, колкото и да се смятам за интелигентен и невероятен. Засяга се темата кой как се възприема. В крайна сметка сме и глупаци, и много интелигентни, и прекрасни, и големи тъпанари понякога. Тази истина съдържа пиесата.

Забавно ли е по време на репетициите или е тежичко, или и двете?

И двете, защото изисква много голямо усилие да се опитваш да не гониш комедията, да се опиташ да разбереш какво ги движи тези хора, защо са тук и какво искат. Добрият автор дава възможност тези персонажи да бъдат защитени, колкото и парадоксални да са те. Да бъде защитен дори този надменен човек, който откровено се подиграва на някого, заради неговото  нещастие. Да бъде защитена и любовницата му,  която е едновременно любовница с други двама-трима, но го обича докрай. Това изисква усилие да избягаш от идеята за смешка, а да се съсредоточиш в човека и неговата същина. Забавно е на репетиции, но трудно се прави комедия.

Премиерните представления са на 8 и 9 януари от 19 часа на Основна сцена на театъра.

Цялото интервю с режисьора Николай Кенаров чуйте в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05