Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно се прави комедия

Една вечер. Един глупак. Една история за лицемерието. За нуждата да се почувстваш повече от другия. За капаните, които сами си поставяме. И един голям въпрос: Кой е глупакът?

Отговор търси първата премиера за 2022-а година в Драматичен театър "Стоян Бъчваров". "Вечеря за глупаци" е комедия от Франсис Вебер.  Режисьор на спектакъла е Николай Кенаров. В интервю на Светлана Вълкова той споделя:

Това е една от най-добре написаните комедии, които съм срещал. Това е ситуационен тип комедия, която е лек жанр.  В тази пиеса авторът много добре е уловил категориите хора и проблематиките при сблъсъка между тези хора. В нея има плът, има смисъл. Реших да се обърна към нея, защото реших, че мога да направя повече от това, което съм виждал – гледал съм единия филм и едно представление. Реших, че е подходящ материал за моя първи сблъсък с комедията, защото това е една доста добре написана комедия, която има добре зададени теми  от автора и няма нужда аз да си ги измислям или привнасям.

Да припомним какво разказва „Вечеря за глупаци”.

Разказва за порочната практика на група заможни господа, които си канят един глупак на вечеря и го оставят да говори под някакъв претекст, без той да знае, че е жертва на една такава вечеря. Те се забавляват на негов гръб. Глупакът помага на човек да преобърне лошо построения си живот, за да го изгради отново, макар да е под въпрос кой е добрият и кой е лошият път.

Какво ново внасяте в този текст, в тази пиеса? Казахте, че това е бил импулсът Ви да я направите.

Навсякъде в това, което съм гледал, глупакът се приема за глупак. Аз се опитвам да избягам от това нещо. Опитвам се да направя глупака като човек, който има различни интереси и не съзнава в каква ситуация се намира. Не гоним това той да бъде някакъв глупак, напротив –  защитаваме го докрай. Той е човек в подем. На него са му се случили някакви сътресения в живота и ние го хващаме в момент, когато ги е преодолял. Тази вечеря за него е израстване. Тази покана от заможния издател, който иска да напише книга за неговите произведения /той прави макети от кибритени клечки/,  е нова крачка в живота му. Той ще продължи живота си по по-добър начин. Това не съм гледал досега. Смятам, че е верният житейски подход.

Глупак е доста разтегливо понятие. Глупак в очите на кого, за кого? Какво е определението за глупак?

Ние всички сме глупаци в някакъв смисъл. Това казва и авторът. Със сигурност някой някъде смята, че съм глупак, колкото и да се смятам за интелигентен и невероятен. Засяга се темата кой как се възприема. В крайна сметка сме и глупаци, и много интелигентни, и прекрасни, и големи тъпанари понякога. Тази истина съдържа пиесата.

Забавно ли е по време на репетициите или е тежичко, или и двете?

И двете, защото изисква много голямо усилие да се опитваш да не гониш комедията, да се опиташ да разбереш какво ги движи тези хора, защо са тук и какво искат. Добрият автор дава възможност тези персонажи да бъдат защитени, колкото и парадоксални да са те. Да бъде защитен дори този надменен човек, който откровено се подиграва на някого, заради неговото  нещастие. Да бъде защитена и любовницата му,  която е едновременно любовница с други двама-трима, но го обича докрай. Това изисква усилие да избягаш от идеята за смешка, а да се съсредоточиш в човека и неговата същина. Забавно е на репетиции, но трудно се прави комедия.

Премиерните представления са на 8 и 9 януари от 19 часа на Основна сцена на театъра.

Цялото интервю с режисьора Николай Кенаров чуйте в прикачения звуков файл:
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 18.06.24 в 08:30