Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Трудно се прави комедия

Една вечер. Един глупак. Една история за лицемерието. За нуждата да се почувстваш повече от другия. За капаните, които сами си поставяме. И един голям въпрос: Кой е глупакът?

Отговор търси първата премиера за 2022-а година в Драматичен театър "Стоян Бъчваров". "Вечеря за глупаци" е комедия от Франсис Вебер.  Режисьор на спектакъла е Николай Кенаров. В интервю на Светлана Вълкова той споделя:

Това е една от най-добре написаните комедии, които съм срещал. Това е ситуационен тип комедия, която е лек жанр.  В тази пиеса авторът много добре е уловил категориите хора и проблематиките при сблъсъка между тези хора. В нея има плът, има смисъл. Реших да се обърна към нея, защото реших, че мога да направя повече от това, което съм виждал – гледал съм единия филм и едно представление. Реших, че е подходящ материал за моя първи сблъсък с комедията, защото това е една доста добре написана комедия, която има добре зададени теми  от автора и няма нужда аз да си ги измислям или привнасям.

Да припомним какво разказва „Вечеря за глупаци”.

Разказва за порочната практика на група заможни господа, които си канят един глупак на вечеря и го оставят да говори под някакъв претекст, без той да знае, че е жертва на една такава вечеря. Те се забавляват на негов гръб. Глупакът помага на човек да преобърне лошо построения си живот, за да го изгради отново, макар да е под въпрос кой е добрият и кой е лошият път.

Какво ново внасяте в този текст, в тази пиеса? Казахте, че това е бил импулсът Ви да я направите.

Навсякъде в това, което съм гледал, глупакът се приема за глупак. Аз се опитвам да избягам от това нещо. Опитвам се да направя глупака като човек, който има различни интереси и не съзнава в каква ситуация се намира. Не гоним това той да бъде някакъв глупак, напротив –  защитаваме го докрай. Той е човек в подем. На него са му се случили някакви сътресения в живота и ние го хващаме в момент, когато ги е преодолял. Тази вечеря за него е израстване. Тази покана от заможния издател, който иска да напише книга за неговите произведения /той прави макети от кибритени клечки/,  е нова крачка в живота му. Той ще продължи живота си по по-добър начин. Това не съм гледал досега. Смятам, че е верният житейски подход.

Глупак е доста разтегливо понятие. Глупак в очите на кого, за кого? Какво е определението за глупак?

Ние всички сме глупаци в някакъв смисъл. Това казва и авторът. Със сигурност някой някъде смята, че съм глупак, колкото и да се смятам за интелигентен и невероятен. Засяга се темата кой как се възприема. В крайна сметка сме и глупаци, и много интелигентни, и прекрасни, и големи тъпанари понякога. Тази истина съдържа пиесата.

Забавно ли е по време на репетициите или е тежичко, или и двете?

И двете, защото изисква много голямо усилие да се опитваш да не гониш комедията, да се опиташ да разбереш какво ги движи тези хора, защо са тук и какво искат. Добрият автор дава възможност тези персонажи да бъдат защитени, колкото и парадоксални да са те. Да бъде защитен дори този надменен човек, който откровено се подиграва на някого, заради неговото  нещастие. Да бъде защитена и любовницата му,  която е едновременно любовница с други двама-трима, но го обича докрай. Това изисква усилие да избягаш от идеята за смешка, а да се съсредоточиш в човека и неговата същина. Забавно е на репетиции, но трудно се прави комедия.

Премиерните представления са на 8 и 9 януари от 19 часа на Основна сцена на театъра.

Цялото интервю с режисьора Николай Кенаров чуйте в прикачения звуков файл:


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Христо Петков: Понякога се чувствам като директор на водопад

Много емоции, пълни зали и вълнуващи срещи с българите зад граница преживя екипът на филма „Смирен“ по време на турнето си в САЩ.   Дългоочакваният игрален дебют на документалиста Светослав Драганов предизвика дискусии, но и припомни на публиката в Чикаго и Ню Йорк какво е да се бориш за идеалите си в родината и как да запазиш човешкото във..

публикувано на 23.03.23 в 08:00
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Ветрогенераторите в Черно море застрашават туризма и риболова

Появата на ветропаркове в Черно море ще застраши риболова и ще бъде пречка за туризма. Това мнение изрази инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Той е един от хората, които стават причина да бъде спрян законопроектът, който регламентира изграждането на офшорни ветрогенераторни паркове.. Законопроектът е отхвърлен от Комисията по околна среда...

публикувано на 22.03.23 в 08:30

Режисьорът на „Жмичка“ за най-близките ни хора: Купете им цветя и им кажете, че ги обичате!

Читалище “Паисий Хилендарски“ в Балчик беше снимачна площадка на късометражния филм на режисьора Росица Траянова. Лентата е посветен на нейната баба, а Балчик е неслучайно избран. Това е родният й град. Росица Траянова е известна на балчиклии първо като писател. Започва да пише едва на шест, участва в литературни конкурси, печели..

публикувано на 21.03.23 в 08:00

"Морски притчи" - изложба на Светлин Ненов

"Мастило синьо морето е разляло до хоризонта - граница лъжовна примамва нежно, приласкава, а душата ми на пясъка остава." Цитатът е част от стихотворението „Душата ми на пясъка остава“. Истинско любовно обяснение към морето на художника Светлин Ненов, който откри самостоятелна изложба във варненската галерия „Ларго”. И разказва с четка и бои..

публикувано на 20.03.23 в 08:55

Валери Йорданов: Нередностите в Народния театър са огледало на всичко, което се случва в държавата

Протестно шествие организира в четвъртък новосъздаденото "Движение за култура", в което влизат поддръжници на уволнения от Народния театър режисьор Александър Морфов . Освен за оставката на директора на театъра  Васил Василев, те настояват за нормативна база, адекватна спрямо творческите институции. „Движение за култура“ внесе..

публикувано на 18.03.23 в 09:00

Steve Vai: Ограниченията са единствено в главите ни

Интервю със Steve Vai Steve Vai е известен със своя експериментаторски дух, по отношение не само на музиката, но и на техниката и инструментите, които използва. Така неговият гений ражда изумителната китара „Hydra”, която ще видим и на 25 април в София. Тогава китарният гений отново ще демонстрира изумителните си способности. Концертът..

публикувано на 17.03.23 в 08:15

Ралица Герасимова за историята на българската космонавтика и съпътствaщата я политическа пропаганда

Сигурно мнозина от вас трудно могат да си представят как е възможно думите космос, политика и изкуство да бъдат част от едно изречение. Oказва се обаче, че могат. И това е благодарение на изложбата "Космодрум" която се открива в Градската художествена галерия във Варна от 18.00 часа днес.  Чрез ексклузивни материали, видео/фото кадри и документи,..

публикувано на 16.03.23 в 09:09