Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Владимир Върбанов: Без повече заведения в района на Морска гара-Варна

Снимка: Радио Варна

Проблемът с финансовите загуби на Пристанище „Варна“ трябва да бъде решен и то да излезе на печалба. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов. Високите цени на тока са проблем за порта. За това Върбанов е разпоредил да бъде направено обследване с цел върху складовете на пристанището да бъдат поставени соларни панели. По този начин сметките за ток бъдат намарени с около 25 процента, каза зам.-министкърът и допълни, че се подготвя Стратегия за развитието на пристанищата, с цел увеличаване на товарооборота. Според Върбанов: "Немислимо е да говорим, че ръководството на "Варна-Запад" не би могло да е активната страна и да търси клиенти. Те трябва да предлагат гъвкави финансови схеми за привличане на товари".

Владимир ВърбановМинистeрството на транстпорта е възложило проверка на статута на временните постройки в района на Морска гара – Варна, съобщи още заместник-министърът. Той подчерта, че повече заведения в района на Морска гара няма да се строят и тези, които в момента са там, са напълно достатъчни.  Предвижда се да бъдат изградени Морски музей и конферентна зала.

Владимир Върбанов напомни, че предстои да бъде проведен нов конкурс за членове на бордовете в ДППИ и пристанищата. "Много точно ще прецизираме условията, на които трябва да отговарят кандидатите", каза Върбанов.

По повод проблемът с кораба "Вера Су", той заяви, че собственикът се е отказал от плавателния съд. Аварийно-спасителната операция е струвала на държавата около два милиона лева. Предстои от министреството да преговарят със застрахователя, който да възстанови част от средствата. "Ако това не стане ще се стигне до съд. Ние вече сме в преговори за наемане на престижна адвокатска кантора, която да защити интереса на държавата. Нашата цел е да възстановим средствата, както от застрахователя, така и чрез продажба на кораба. Купувачите ще решат как използват "Вера Су", но моето виждане е, че кораба е доста пострадал и най-вероятно ще бъде продаден за скрап", каза Владимир Върбанов.
Той коментира и проблема с търсенето и спасяването по море. Чуйте:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Изгрев, Варна

По-топло днес, ветровито следобед

Температурата на въздуха във Варна към 5.00 часа сутринта е 3 градуса, атмосферното налягане 1018хПа– вече е равно на средното за януари и ще продължи да се понижава , относителна влажност на въздуха 55%. В Добрич е 2 градуса, в Бургас минус 1. Днес ще има променлива облачност, по-значителна следобед. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 28.01.22 в 05:54

Адресите без ток

В периода 17.01.2022 - 28.01.2022 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Вилна зона на гр. Провадия - абонатите, електрозахранени от ТП 40 Провадия и КТП Горско стопанство. Прекъсването ще бъде само в..

публикувано на 28.01.22 в 05:00

Варненци искат незабавно спиране на събарянето на дом "Младост"

​Незабавно спиране на събарянето на емблематичната сграда на дом "Младост" във Варна, която има обществената функция за балнеолечение с уникална минерална вода с температура 47 градуса и намеса на прокуратурата, поискаха от сдружението "Да спасим дом Младост". Те подготвят пореден протест на 1 февруари, съобщи Николай Танчев от организацията...

публикувано на 27.01.22 в 18:15
Община Балчик

И Община Балчик е в шок от декемврийската сметка за ток

В шок сме от новите цени на тока. Така коментира кметът на Балчик декемврийската сметка на Общината от 210 хиляди лева при обичайни около 50-60 хиляди лева.   Сметката за електричество "изяжда" по няколко големи културни събития всеки месец, посочи Николай Ангелов, но подчерта, че няма да се режат пари за култура на този етап. Дори и с компенсациите,..

публикувано на 27.01.22 в 17:32

Увеличават минималната работна заплата на 710 лв. от 1 април

Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 5 678 270,1 хил. лв., което представлява увеличение с 560 210,7 хил. лв. спрямо Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г . Това стана ясно след заседанието на НСТС, съобщиха от правителствената пресслужба. При разпределението на средствата за здравноосигурителни..

публикувано на 27.01.22 в 16:01

Близо 200 класа са карантинирани във Варненско за две седмици

Здравната система във Варна и региона все още не е под силен натиск, тъй като свободните легла в здравните заведения са 273 , а заетите -270. 543 са общо разкритите легла за лечение на болни с COVID-19. Това коментира д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ на традиционния брифинг в областната управа. Заболеваемостта на 100 000 души в града и областта..

публикувано на 27.01.22 в 15:50
Гроздан Караджов

Караджов: Тунелът под Шипка ще се строи, няма забавяне

По тунела под Шипка никога не е спирало да се работи по него, не е имало някакво забавяне. Имаме писмо, с което сме поискали да бъде потвърдена офертата и макар и формално, по телефон, имаме потвърждение от фирмата-изпълнител, че проектът ще се строи. Това заяви в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който..

публикувано на 27.01.22 в 15:35
Подкасти от БНР