Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Генерирано е задание за проектиране на леко метро във Варна

До пролетта се очаква да завърши първият етап от строителните дейности по междублоковите пространства в „Кайсиева градина”.  Проектът за втория етап е заявен към Министерство на финансите през миналата година, чакаме финансиране, това съобщи за Радио Варна заместник-кметът по инфраструктура Христо Иванов.

По думите му има генерирано задание за проектиране на леко метро и на бул. "Цар Освободител" . "Предстои оформяне на документацията за обществена поръчка и обявяване на процедура за избор на проектантски екип. Първоначално на булеварда, а когато има ясна концепция за финансиране, и за лекото метро."

Двата знакови за Варна обекта, библиотеката и т.нар. „Дупка”,  са включени в Плана за интегрирано развитие на общината до 2027 година, припомни Иванов и уточни, че се очаква финансиране през следващия програмен период.

Готово е и заданието за проектиране на нова сграда на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон".

Продължава дейността по възстановяване на малките улички в междублоковите пространства, зоните за паркиране и осветлението им по четири проекта, за които община Варна е получила финансиране през миналата година. Предстои да започне работа по останалите обекти - пет в „Одесос”, два в „Приморски”, три в „Младост”, в „Аспарухово” два обекта и във „Владислав Варненчик” три обекта. За част от проектите проектирането приключва. Стойността на обектите е 70 милиона лева, осигурени от тегления от Община Варна кредит.

Ремонтът на улица „Младежка” ще бъде включен в бюджета за тази година. Администрацията преценява дали да бъде направен инвестиционен проект или рехабилитация на компрометирания участък от улицата.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци искат незабавно спиране на събарянето на дом "Младост"

​Незабавно спиране на събарянето на емблематичната сграда на дом "Младост" във Варна, която има обществената функция за балнеолечение с уникална минерална вода с температура 47 градуса и намеса на прокуратурата, поискаха от сдружението "Да спасим дом Младост". Те подготвят пореден протест на 1 февруари, съобщи Николай Танчев от организацията...

публикувано на 27.01.22 в 18:15
Община Балчик

И Община Балчик е в шок от декемврийската сметка за ток

В шок сме от новите цени на тока. Така коментира кметът на Балчик декемврийската сметка на Общината от 210 хиляди лева при обичайни около 50-60 хиляди лева.   Сметката за електричество "изяжда" по няколко големи културни събития всеки месец, посочи Николай Ангелов, но подчерта, че няма да се режат пари за култура на този етап. Дори и с компенсациите,..

публикувано на 27.01.22 в 17:32

Увеличават минималната работна заплата на 710 лв. от 1 април

Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 5 678 270,1 хил. лв., което представлява увеличение с 560 210,7 хил. лв. спрямо Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г . Това стана ясно след заседанието на НСТС, съобщиха от правителствената пресслужба. При разпределението на средствата за здравноосигурителни..

публикувано на 27.01.22 в 16:01

Близо 200 класа са карантинирани във Варненско за две седмици

Здравната система във Варна и региона все още не е под силен натиск, тъй като свободните легла в здравните заведения са 273 , а заетите -270. 543 са общо разкритите легла за лечение на болни с COVID-19. Това коментира д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ на традиционния брифинг в областната управа. Заболеваемостта на 100 000 души в града и областта..

публикувано на 27.01.22 в 15:50
Гроздан Караджов

Караджов: Тунелът под Шипка ще се строи, няма забавяне

По тунела под Шипка никога не е спирало да се работи по него, не е имало някакво забавяне. Имаме писмо, с което сме поискали да бъде потвърдена офертата и макар и формално, по телефон, имаме потвърждение от фирмата-изпълнител, че проектът ще се строи. Това заяви в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който..

публикувано на 27.01.22 в 15:35

Кирил Петков: Няма как да излъжете европейските институции

Няма как да излъжете европейските институции , заяви министър-председателят Кирил Петков след изслушването в Групата за мониторинг на демокрацията, предаде БГНЕС . Няма как през общи шаблони и думи да се избяга липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре, коментира премиерът пред медиите, след като..

публикувано на 27.01.22 в 15:20
Варна

ДНСК ще проверява ресторантите на порта във Варна преместваеми ли са

Проверяват статута на сградите на ресторантите в социализираната част на порта във Варна. Дирекция за национален и строителен контрол ще извърши проверки на заведенията дали изпълняват определението преместваем обект, каквито трябва да бъдат всички търговски обекти в зоната за обсществен достъп на пристанището. Проверката е разпоредена от..

публикувано на 27.01.22 в 14:31
Подкасти от БНР