Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Златомира Мострова: През последните години решенията за морската индустрия са взимани на парче

Министерството на транспорта ще разработи карта за развитието, както на черноморските, така и на речните пристанищата. Това съобщи в интервю за Радио Варна депутатът Златомира Мострова, която е зам.-председател на комисията по транспорт в Народното събрание. През последните години морската индустрия е била загърбена, като решения са били вземани на парче, за конкретни хора в конкретна ситуация. Така ресорният министър Николай Събев е коментирал развитието на морския бранш и пристанищата.

Визията за развитието на морската индустрия ще бъде избистрена след направен обстоен анализ на състоянието й. Търсят се възможности и двете пристанища Варна и Бургас да привличат допълнителен товаропоток, който да донесе допълнителен икономически растеж на двата региона. Това са част от целите на транспортния министър и неговия екип, обясни Мострова.

Едно от питанията към министъра им е именно кога двете пристанища ще изпълняват повече основните си дейности, а не толкова увеселителни.

Попитахме какви мерки ще бъдат взети пристанищата да са повече пристанища, а не лунапарк, посочи Мострова.

Транспортната система на България да не се развива самоцелно, а с оглед на ускоряване на развитието на страната ни, като се направят инвестиции в образованието и новите технологии. Около тази обща политика се обединяват коалиционните партньори.

Един от основните проблеми на морската индустрия са кадрите, припомни Мострова.

Зам.-председателят на транспортната комисия посочи, че не е постигнато съгласие седалището на Морска администрация да бъде преместено във Варна, но дискусията ще продължи.

Цялото интервю на Валери Великов с Златомира Мострова можете да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

77 години след ужаса на Холокоста: Човечеството не си е взело поука

На 27 януари отдаваме почит към милионите евреи и невинни хора, станали жертва на нацисткия геноцид по време на Втората световна война, по-известен като Холокост. Именно на този ден, през 1945 година са освободени малцината оцелели от концентрационния лагер "Аушвиц". В него са били избити над 6 милиона евреи , но освен тях са преследвани и убивани..

публикувано на 27.01.22 в 10:30

Пенка Илиева: Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е председател на Пристанищния синдикат към КНСБ в порта. Пътят е осеян с дълбоки дупки и е опасен за движение, подчерта Илиева. Тя напомни, че синдикатите в..

публикувано на 26.01.22 в 08:28

Повече домашни посещения и единни стандарти за дейността искат акушерките

Да бъдат въведени единни стандарти за домашно посещение от акушерки, проследяващи бременността, искат от съсловието. Акушерството въпреки че е ориентирано към индивидуалния подход към всяка жена, трябва да има норми. Трябва да има ясно разписани правила, каза Ина Ненова, акушерка и председател на консултативния съвет на акушерките към..

публикувано на 25.01.22 в 09:05

Атанас Стойчев представя "Любов до повръщане"

Излезе от печат новата книга на Атанас Стойчев - "Любов до повръщане". Ревностните му читатели ще познаят повечето от разказите в нея. Те са обединени от еротичната тема в творчеството му.  В книгите му има и много други теми, с които е пълен живият живот. Просто тук те са потопени в стихията на Любовта и вечното противоборство между Мъжа и..

публикувано на 24.01.22 в 09:00

Фотографът Христо Момчаров: "В бизнес средата няма никаква възможност за отпускане"

Христо Момчаров е фотограф, който има студио от 2009 година. Основната му насоченост е фотография за бизнеса – продуктова фотография, снимки за онлайн магазини, рекламна фотография, снимки на продукти, бизнес услуги, събития, интериор, екстериор. Една от най-актуалните дейности за бизнеса, с които Христо Момчаров се занимава, са 360-градусови виртуални..

публикувано на 23.01.22 в 13:57

Акушерството като призвание

Навръх 21 януари, когато отбелязваме Бабинден по стар стил, ви срещаме с две млади акушерки от Варна, които са част от младата вълна в професията. Мерлин Бейтула и Кремена Панова определят акушерството като призвание е не като професия. "Акушерството изисква голямо сърце, отдаденост и много търпение", каза Мерлин, която завършва Медицинския..

публикувано на 21.01.22 в 08:58

Всеки сам си преценя, защото всеки знае мене си

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“. След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза,..

публикувано на 20.01.22 в 10:32
Подкасти от БНР