Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: 585 млн. евро са предвидени за интегрираното развитие на Северна България

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

В Програмата за публична подкрепа на развитието на индустриалните области и паркове е „поет ясен ангажимент“ да се даде приоритет на развитието на северните региони на България. Това заявява вицепремиерът по европейските фондове и министър на финансите Асен Василев, предаде БГНЕС.

В отговор на парламентарен въпрос дали в Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ са предвидени средства за развитието на по-изостаналата Северозападна България, Василев отговаря следното: „Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални зони, паркове и сходни територии и привличане на инвестиции (AttractInvestBG), е за създаване на условия за привличане и установяване на стратегически инвеститори. Програмата предвижда механизъм, който включва комбинация от безвъзмездна финансова помощ и заеми. Финансовият ресурс ще бъде предоставян чрез открити процедури. В този смисъл, крайните получатели на помощта не са предварително определени. Въпреки това, изхождайки от различната степен на икономическо развитие на регионите на страната, в програмата е поет ясен ангажимент за приоритизиране на северните региони в критериите за подбор“.

Вицепремиерът Василев подчертава, че преодоляването на регионалните различия е основен фокус на инвестициите по линия на кохезионната политика на Европейския съюз. „В рамките на програмен период 2021-2027 г. за първи път в историята на членството си в ЕС България получава допълнителни целеви средства в размер на 200 млн. евро, предназначени за най-слабо развитите региони“, отбелязва той.

Василев припомня, че основната цел на регионалната ни политика е да се създадат устойчиви и жизнени региони, които да могат да се справят с тежката демографска ситуация в страната и съществуващото неравенство.

"Подкрепата за по-слабо развитите региони изисква систематичен й интегриран фокус чрез създаване на подходящи схеми и инструменти в демографската, образователната, икономическата, иновационната, цифровата, социалната, културната и жилищната политика. В отговор на това и в съответствие с допълнителното финансиране, предвидено в подкрепа на по-слабо развитите региони, през 2021-2027 г. ще бъде представена приоритетна подкрепа за Северозападен и Северен централен район", обещава вицепремиерът и финансов министър.

Директните инвестиции в преодоляване на регионалните различия в страната са планирани основно в Програма „Развитие на регионите” 2021-2027 г. (ПРР), която се финансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

По тази линия две са направленията на инвестиции: 1. градско развитие на територията на 10 общини на големи градове; 2. териториално развитие на шестте региони за планиране в страната.

„Инвестициите за градско развитие обхващат 10 градски общини в България, основни центрове на растеж: Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград. Тези общини образуват общо 4 градски клъстера. В Северозападен район се предвижда клъстър „Видин — Плевен”, а в Северен централен и Североизточен район „Русе - Велико Търново — Варна”, Планираното финансиране от ЕФРР за първия клъстър е в размер на 93,5 млн. евро“, заявява вицепремиерът Василев.

Териториалното развитие на регионално равнище ще се подкрепя със средства от ПРР, с принос от всички други програми, включително от Стратегическия План по Общата селскостопанска политика и Европейския фонд за морско дело и рибарство.

“В рамките на предвидения подход инвестициите за интегрирано териториално развитие на регионите в периода 2021-2027 г. ще бъдат подпомагани чрез прилагане на концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) с комбинирано финансиране от различни източници. Планираните средства за районите от Северна България са в размер на 585 млн. евро, от които 213 млн. евро за Северозападния район“, добавя вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спонтанен протест заради спрян светофар след кръговото на "Почивка" към курортите

Спонтанен протест събра над 100 души в района на "Св. Никола" между кръговото кръстовище в района на "Почивка" и това на "Траката" на пресечката между бул. "Княз Борис I" и ул. "Янаки Богданов". Причината за недоволството е, че светофарът след кръговото на "Почивка" е спрял и е поставено заграждение. Това спира  възможността да се прави..

публикувано на 30.07.24 в 18:45

Започва саниране на пожарната в Балчик, по плана за възстановяване са осигурени 750 хиляди лева

Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Добрич сключи договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Сред проектите за изпълнение е и ремонт на сградата на РС "Пожарна безопасност и защита на населението" в  Балчик. Предвижда..

публикувано на 30.07.24 в 17:44

МОН публикува третото класиране за прием след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува третото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 31 юли и 1 август 2024 г. На 5 и 6 август ще се приемат заявления за участие в четвърти етап..

публикувано на 30.07.24 в 16:47

Пожар в община Струмяни до границата с Македония, Bg-Alert нареди евакуация

Продължава да се разпространява пожарът, който избухна по-рано днес в Малешевска планина край Струмяни.  Наложена е спешна евакуация за жителите в с. Каменица и Кърпелево,   предаде БНР.   Започна евакуация на хората от село Цапарево, което е близо до границата с Република Северна Македония.  Пожарът е обхванал между 25 - 30 хиляди декара гора,..

публикувано на 30.07.24 в 16:19

Безводието в Добрева чешма - системен проблем, който търси своите решения

Заради ремонт на помпената станция "Батова" днес и утре са възможни смущения във водоподаването към местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите и Черноморска панорама, съобщиха от ВиК-Варна.  Проблемът в Добрева чешма 4 обаче не е само днес и утре. Абонати най-вече в горната част на местността, както и в Перчемлията и Телевизионната кула,..

публикувано на 30.07.24 в 15:10

КНСБ: Близо 1 милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка, съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената си..

публикувано на 30.07.24 в 14:49
Обвиняемият Георги Георгиев.

Домашен арест за обвиняемия по делото "Дебора"

Магистратите от Районния съд в Пловдив измениха мярката за неотклонение на Георги Георгиев от най-тежката - “задържане под стража” с по-лека - домашен арест. Това стана известно в края на днешното съдебно заседание. Мярката си той ще изтърпява в Стара Загора, като ще му бъде сложена електронна гривна за радиочестотно наблюдение, предаде БНР...

публикувано на 30.07.24 в 14:45